Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Pierwsze wino)
#26
Po co tyle wody? Czy jest aż tak kwaśne? Liczy się jakość nie ilość. Jeśli dasz tyle wody to będzie straszny wodniak. Nie lepiej przefermentować normalnymi drożdżami i dodać tylko tyle cukru aby osiągnąć potrzebny %. Po przefermentowaniu można dosłodzić do smaku.
Odpowiedz
#27
Ostatnie ostrzeżenie - popraw błędy w poprzednich postach. Nie poprawisz - zablokuję temat.

Parametry owoców:
24 litry? 24 kg? - zakładam 24 kg i 18Blg. Jeżeli po zgnieceniu owoców, otrzymasz inną ilość miazgi niż ta, która wynika z obliczeń, - spróbuj to przeliczyć stosując poniższy schemat. Zamieść swoje obliczenia - jeżeli będą zawierać błędy - skorygujemy.

Obliczanie ilości cukru w moszczu:

- 18Blg = 180g(ekstraktu) x 0,625 litra(obj. 1kg cukru) = 112ml, a 820g wody ma objętość 820ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 112+820=932ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,932kg = 1,072kg
- stąd też, w jego 1 litrze jest (18%) 180 x 1,072kg = 193g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (193x17)/20 = 164g/l cukru

Obliczanie ilości cukru do dodania:

- nie chcesz użyć drożdży szlachetnych więc zakładam moc 12%
- (skoro na 1% alk potrzeba 16,83g cukru w litrze) 12% x 16,83g = 202g cukru/litr,
- ale w moszczu jest już 164g/l cukru więc 202g - 164g = 38g/l do dosypania,
- ponieważ cukier zwiększa obj. nastawu to: 38g + 17% = 44g/l
- 24kg owoców x 70% = 17 l miazgi x 71% = 12 litrów moszczu
- do całości nastawu należy dodać 44g x 12 litrów = 528g cukru

Napisałeś, że czytałeś - raczej słabo... ale staraj się - każdy z nas, przez to przechodził!
Zastanów się nad swoją "propozycją" - 10kg cukru i moimi wyliczeniami - 528g cukru...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: