Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Przestało pracować)
#1
Witam,
Zrobiłem nastaw (winko) z winogron różowych.
Do butli wrzucilem:
ok 11kg owoców - owoce całe nie miażdżone
11 kg cukru - rozpuszczonego w wodzie
ok 40l wody + powstała z rozpuszczenia cukru
dzień po tym dodałem drożdże - drożdze aktywne, bez namnażania - przygotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu - 1 saszetke nie pamiętam nazwy ale chyba ENOVINI.
Winko zaczęło pracować, po 2 tygodniach stanęło.
Teraz zakupiłem cukromierz i mierzę nastaw wychodzi - 8blg
Wychodzi, że cukier nie został przerobiony.
Co robić? kupić drożdże i jeszcze dorzucić, można jeszcze uratować to winko?
dodam, że w smaku jest słodkie i ma mało %
Odpowiedz
#2
Proporcje 11kg owoców do 46,6l roztworu cukrowego :o Co by tu doradzić sam roztwór cukrowy to jakieś 14blg owoce mogły mieć podobnie lub trochę więcej więc cały roztwór mógł mieć jakieś 15Blg. Tak więc tylko tego wodniaka bym restartował na mocnych drożdżach i przerobił później na wermuta. (poza tym zmiażdżyłbym pomieszał i zlał znad owoców)
Odpowiedz
#3
To po co te owoce?:D Trzeba było sam cukier i wodę. Dodać drożdże gorzelniane i w rurki. Bo nic innego z takich proporcji nie będzie.
Smak żaden, normalne drożdże takiego cukru nie przerobią. Jest to super wodniak.:D
Odpowiedz
#4
Panowie, uszczypliwości na bok :D
pytałem czy da się uratować:D
np drożdżami re-start yeast?
do tego pożywka activit?
Odpowiedz
#5
Ciężko coś doradzić:P Na pewno odcedź te owoce bo zaraz to z tego wodniaka już całkiem nic nie będzie.
Żeby nie marnować takiej ilości wody i cukru to ja bym poszedł w wermuta może nawet na ryżu. (ale sam nie jestem przekonany) No chyba że masz jakieś 100kg owoców do wymieszania:D Dalej będzie wodniak ale mniej podły w smaku:P
Odpowiedz
#6
Czym się kierowałeś dając takie proporcje ? :D, doprowadź to do 18% i pij z kieliszków, a ludziom mów że to nalewka.
Ile pomiarów BLG robiłeś ?
Odpowiedz
#7
(20-10-2015, 12:09)Goger napisał(a): Czym się kierowałeś dając takie proporcje ? :D, doprowadź to do 18% i pij z kieliszków, a ludziom mów że to nalewka.
Ile pomiarów BLG robiłeś ?
W jaki sposób doprowadzić to do 18%? pomiar blg robiłem jeden
Odpowiedz
#8
Zakup drożdże G995. Uodpornij je na alko. do restartu i zaaplikuj. Później jak ruszy to jak będzie schodzić do 0blg to dodawaj po trochę cukru za każdym razem. (nachlać będzie się dało :D)
Odpowiedz
#9
Jeszcze Cukru? Przecież z tego cukru będzie już pizgało w beret.:D
Odpowiedz
#10
lx17*18%=cukier
40 l wody+6,6 l cukru= 46,6 l "nastawu"
46,6x17x18=14,2596 kg cukru(łącznie do dodania)

Dałeś 11 kg cukru, więc musisz dodać jeszcze 3,2596 kg, żeby to coś po odfermentowaniu miało 18% alkoholu.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#11
(20-10-2015, 12:35)grzechu napisał(a): 6,6 l cukru.....
...Dałeś 11 kg cukru,

Jesteś pewien 11kg cukru wyprze tylko 6,6 litra wody?
Odpowiedz
#12
Liczyłem tak podstawowo: 1 kg cukru daje 0,6 l cieczy po rozpuszczeniu. Coś takiego jest w książce Cieślaka.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#13
Grzechu ale dolicz jeszcze 11kg owocu :P to już jest podfermentowane więc nie ma sensu na razie dodawania cukru dopiero jak zejdzie do 0blg. Poza tym tak jak napisał vanKlomp to będzie tylko piz...w beret. Bo smakować nie będzie. Dlatego proponuje dać fest przypraw na wermuta np. z przepisu Skrzycha tylko oczywiście dobrać proporcje i może ale tu zaznaczam może będzie się to dało pić.
Odpowiedz
#14
(20-10-2015, 12:31)wodzulol napisał(a): Zakup drożdże G995. Uodpornij je na alko. do restartu i zaaplikuj. Później jak ruszy to jak będzie schodzić do 0blg to dodawaj po trochę cukru za każdym razem. (nachlać będzie się dało :D)
Uodpornić czyli:
Drożdże rozpuścić w 100ml osłodzonej wodzie 30°C. Czas rehydracji wynosi do 15-30 minut
Po 20 minutach dodac ~ 20ml zatrzymanego wina, nastawu. Ponowić takie dodawanie nastawu przez ~3 cykle co 20minut.? w ten sposób?
Pożywkę dodać do nastawu czy do rozpuszczonych drożdży? w którym momencie dodawać?
Ten cukier o którym piszesz to kiedy dodać i w jakich ilościach?
Owoce rozumiem wyrzucić przed dodaniem drożdży?

Odpowiedz
#15
Chodziło mi trochę o wypowiedź Gogera, żeby wywalił owoce i robił na 18%, bo i tak chyba nic dobrego z tego nie wyjdzie. Ew. tak jak vanKlomp napisał, żeby zrobić z tego wódkę(chociaż to jest chyba nielegalne w Polsce).

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#16
(20-10-2015, 12:44)grzechu napisał(a): Liczyłem tak podstawowo: 1 kg cukru daje 0,6 l cieczy po rozpuszczeniu. Coś takiego jest w książce Cieślaka.

Mi zawsze tyle pokazuje.
Odpowiedz
#17
Nie dziw się żarcikom na temat "tego czegoś" ale to tak jakby ktoś podał Ci na drugie danie 1 gram kotleta schabowego i 6 kg ziemniaków...

Bez dodatku jakichś owoców to będzie niepijalne.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#18
Tu masz opis hartowania generalnie się nie przejmuj większość osób zaczyna od wodniaków:P Twój co prawda jest wyjątkowy ale tak jak pisałem zrób z tego wermuta na ryżu i będzie git.
Odpowiedz
#19
Jeśli będziesz robił wermut z ryżu, to dodaj herbatę lub kurkumę. Będzie jakiś kolor.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#20
Z przepisu Skrzycha wychodzi piękny złoty kolorek:) A apropo wyporności cukru to zależy ile jest cukru w cukrze :P (mam wrażenie że cukier niektórych firm jest mniej słodki:P i wydaje mnie się że dokładnie wyporność stanowi 0,625l)
Odpowiedz
#21
Ilość cukru w cukrze:diabelek:.

Grzegorz

"Nie spiesz się tak młody przyjacielu!

Nikt nie umknie przed swoim losem."

Odpowiedz
#22
@mariuszek - wychodzi na to że kwestionujesz wszystkie pomiary i wzory podawane na forum.:diabelek:

Lech:)
Odpowiedz
#23
Nie ma się z czego śmiać. Zobacz ile cukru w cukrze ma ten z jednego z hipermarketów.:D
Odpowiedz
#24
Ciekawe jak ma się ten 10,00 zł do tego [url=[bad IMG]http://images68.fotosik.pl/1274/28c17a9f91852127.jpg[/bad img]]1,79 zł za kilogram![/url]
Odpowiedz
#25
Biały kryształ pewnie będzie miał więcej cukru w cukrze bo jest pozbawiony tych wszystkich "eko śmieci":P
Odpowiedz



Skocz do: