Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (Za dużo cukru)
#1
Witajcie.
Pierwszy wpis ;)
Mam winko czerwone ze szczepu: od sąsiada
ok 25l moszczu w butlu 34 l
Co robilem...
Winogrona umyte wygniecione tłuczkiem do kartofli, dodana pożywka kombi i fermvin od biowinu, 3l wody i 3 kg cukru. (nie badalem cukru w moszczu)
Bardzo burzliwa fermentacja przez ok 5 dni, później staneło, sprawdzilem cukier bylo 3 blg.
Dałem jeszcze raz drożdze aktywne, pożywke i jeszcze 1kg cukru w 2l wody.
Fermentacja ruszyla ale byla bardzo powolna, bulgot raz na minute.
Po 10 dniach odzielilem wino od moszczu, i winko stalo ok miesiaca, fermentacja byla dalej powolna.
Kilka dni temu zlalem winko z nad osadu. Winko jest bardzo intensywne w kolorze, ma owocowy zapach. W smaku wydaje się słodkie, czuć że lekko musuje. Dodałem 50g opiekanych platek dębowych, plan jest zeby płatki leżakowaly w winie ok miesiąca.
Winko już nie bąbluje.
Sprawdzalem na cukromierzu jest 12/13 blg
W badaniu na kwasowość wyszło coś ok 7
Teraz pytanie do szanownych, co dalej.
BUtel mam duzo wiekszy niż zawartość, teraz mam ok 20l wina w 34l butli. Ile może tak stać zanim źle sie zacznie dziać ( ile mam czasu na kupno mniejszego butla)
Wino jest klarowne, w smaku jak wyżej.
Myśle ze jeszcze jakis delikatny osad sie pojawi za jakiś czas, a może nie.
Odpowiedz
#2
Temat przeniosłem, ponieważ to nie jest gronowe.

No cóż; 12/13 blg i wino "wydaje się słodkie" - masz niezłą tolerancję na cukier...

Drożdże jeszcze żyją więc czasu trochę masz.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Z tego co napisałes wnioskuje że powinno być jak najszybciej zlane pod korek z rurką, bo zacznie Ci się utleniac przy tak dużej powierzchni styku ciecz - powietrzne.

Lech:)
Odpowiedz
#4
Prosił bym jeszcze o opinie dot. poziomu cukru i kwasowości.
Za dużo za mało jak to wygląda a jak powinno wyglądać.
Czy coś się bedzie jeszcze zmieniać ?
Odpowiedz
#5
Jeżeli ta słodycz jest akceptowalna przez Ciebie, o ile kwasowość jest poprawnie zmierzona to jest OK. Teraz tylko przelać do mniejszej butli i kontrolować blg czy nie spada jeszcze. Skoro wino się klaruje to dla pewności zasiarkuj i sprawdź czy nie zrzuci jeszcze osadu.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: