Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - CZERW (ile dodać cukru)
#1
Witam chciałbym zrobić wino z czerwonego winogrona mam 7 litrów moszczu według tabel ze strony http://www.multimex.cc.pl/proporcje.html kwasowosc winogrona wynosi ok 8g/l moszczu czyli mieści sie w normie bo powinno byc ok 8g/l moszczu czyli nie musiał bym dodawać wody według tabeli co do cuku to litr moszczu ma ok 155 g/l zawartości cukru czyli 7*155=1085 czyli to jest mój cukier w 7 litrach moszczu a żeby wino mialo 15 % to musze miec 258g/l czyli 7*258=1806 czyli 1806-1085=721czyli tylko 721g cukru mam dodac ? Baniak mam 10 . Można prosic o jakas opinie ?
Odpowiedz
#2
Nie opieramy się na jakiś tabelach. Kwasy w winogronach mogą wynosić od 6 do 18. Kup zestaw do badania kwasowości i określ kwasowość konkretnie Twoich winogron. Czym mierzyłeś zawartość cukru? Czy też brałeś z jakiejś tabeli?
Odpowiedz
#3
No niestety narazie wszystko z tabeli

Zmierze blg jak wrócę do domu i napisze
Odpowiedz
#4
To dokup jeszcze cukromierz i zbadaj zawartość cukru w moszczu. I dopiero na tej podstawie projektuj wino.
Odpowiedz
#5
A co do drożdży mogą być firmy tendens ? Muszę je myć, jak mam je z działki? Wtedy bym drożdży nie musiał dawać? Co lepsze?
Odpowiedz
#6
Drożdże dobierzesz jak określisz parametry moszczu. Winogrona się nie myje. Na dzikusach to zawsze loteria. Na ogół wina są słabe i nie nadają się do dłuższego przechowywania. Jeśli to winogrona działkowe to jest ryzyko, że kwasy będą spore. Wtedy trzeba użyć drożdży redukujących kwas jabłkowy. Np. takie:
http://www.browamator.pl/drozdze-winiars...3,138,3108 lub takie:
http://www.janlubera.pl/produkt/115,droz...n_71b.html
Odpowiedz
#7
Wyszło mi 19 blg. Robiłem pomiar z samego miąższu.
Odpowiedz
#8
To nie jest tak źle. Kluczowa teraz jest kwasowość.
Odpowiedz
#9
Siomp, co z pomiarem kwasowości? Zrobiłeś?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
Może to co napiszę to będzie krok do tyłu, ale ja bym ten nastaw trochę dosłodził i fermentował na drożdżach redukujących kwas jabłkowy, jak już wcześniej chyba Krzysztof wspomniał. W gotowym produkcie bez problemu smakowo można ocenić, czy nam odpowiada - dodać w razie potrzeby kwasu to nie problem, gorzej usunąć z gotowego wina bez zmian w smaku.

A do pomiarów będzie czas na spokojnie przygotować się na przyszły sezon.
przyjmuję bana bez ostrzeżenia
pozdrawiam Roman



Skocz do: