Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - Co po kolei robić
#1
[attachment=29978][attachment=29978][attachment=29978]    
Dzień Dobry, jestem tutaj nowym i potrzebuje fachowej pomocy :)
Może zacznę od początku w dniu 26 września zerwałem czerwony winogron w tym samy dniu zrobiłem matkę drożdżową 200 ml moszczu 150 ml wody 2 łyżeczki cukru( to podgrzałem wymieszałem i po ostygnięciu dodałem płynne drożdże winiarskie)przykryłem watą i w ciepłe miejsce. 27 września zrobiłem nastaw/moszcz z winogron
7L moszczu
1,5kg cukru
2L wody
Dodałem jeszcze pożywkę ok 3 gram na 100ml soku
Na drugi dzień tj 28 września dodałem MD i po ok 30min zaczęlo mocno pracować aż wywalało mi wode z rurki hehe. Przykryłem ręcznikiem i stoi koło grzejnika który raz na jakiś czas grzeje po ma termostat. I tak pracuje do tej pory tylko zastanawia mnie kolor tego nastawu i bardzo mętny i widać że wino mocno pracuje wszystko się kręci w środku( zdjecia i filmik załączam) .
Bardzo proszę o pomoc czy to normalne? Czy narobiło się tle drożdzy że zrobiło się mętne?
Odpowiedz
#2
Tak, nastaw z winogron zwykle pracuje bardzo intensywnie. Mętność na tym etapie to normalna sprawa.
Odpowiedz
#3
Super, no to trochę uspokoiłeś mnie :) :jupi: wczoraj jeszcze po konsultacji z moim tatą doradził mi żebym dodał 2L wody i 1 kg cukru(oczywiście wszystko podgrzałem ostudziłem do temp pokojowej i wlałem do nastawu)Czuć takimi drożdżami i przerobionym winogronem(rozumiem że taki zapach to normalna rzecz) teraz w chacie czuć winiarnią i grzybami hehe bo suszę też  :glupek:
Pożywkę dla drożdży winiarskich zamierzam teraz dać za ok 5 dni (2 etap wg instrukcji na pożywce) 3 etap dam po 10 dniach.
Co byś mi teraz jeszcze doradził? Czy zostawić niech sobie pracuję kilka tygodni?
Odpowiedz
#4
Kup cukromierz. Nie dodawaj cukru bez pomiaru. Nie dodawaj więcej wody.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#5
Jak już to cukier nie rozpuszczaj w wodzie tylko w części nastawu. Zobaczysz jak za miesiąc, dwa się zrobi klarowny.
Odpowiedz
#6
No ale ja już dodałem to wczoraj 2L wody i 1kg cukru. Więcęj nie zamierzam dodawać . Kupie cukromierz. Czyli zostawić to w spokoju niech sobie pracuję kilka tygodni i pożywkę dawać wg instrukcji bo podzieliłem na 3 etapy??????? 
Maciek wg ciebie to prawidłowy wygląd nastawu z czerwonych winogron??????????Bo rok temu robiłem z innego winogrona i trzymałem w piwnicy fakt słabo pracował nastaw ale taki mętny to pierwszy raz widzę...

Ja zamierzam tak za ok 2-3 tyg rozpuścić cukier w 2L soku wyciśniętego z winogron i 1kg cukru
Odpowiedz
#7
- To jest nieznana odmiana więc radzę 7 dni fermentacji w miazdze.
- Czapę (pływające owoce) należy codziennie zanurzać.
- Skoro tak podzieliłeś pożywkę to tak dawaj, nie znam jej więc tu nie poradzę.
- Pomiary cukromierzem.
- Dopiero gdy pomiar pokaże zero dodawanie małych porcji cukru.

Dalej w zależności jakie chcesz mieć wino; wytrawne czy z większym cukrem resztkowym.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#8
Maciek niestety nie znam odmiany winogrona ale było dosyć słodkie
Chcę wino dosyć słodkie i duża zawartość alkoholu.
Dzisiaj kupie cukromierz pewnie w bricomarche mają ;)
Czyli jak cukier spadnie to dodawać np 1L soku z winogron 0.5kg cukru?

Odezwę się po 7 dniach i wstawię zdjęcia jak będzie wyglądał :) Dzięki za pomoc do usłyszenia :)
Odpowiedz
#9
Co to za sok? Zmierz cukromierzem ile ma Blg.
Dodaj 200g i jeżeli zejdzie do zera w ciągu 24h to możesz zwiększyć dawkę.
Chodzi o to żeby za dużo cukru nie zostało w winie.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
Sok z wyciśnietych tych samych winogron bo jeszcze wiszą w ogrodzie :)
Odpowiedz
#11
(01-10-2019, 10:38)maciek19660714 napisał(a): Co to za sok? Zmierz cukromierzem ile ma Blg.
Dodaj 200g i jeżeli zejdzie do zera w ciągu 24h to możesz zwiększyć dawkę.
Chodzi o to żeby za dużo cukru nie zostało w winie.

Czesc dzisiaj robiłem sok z ciemnego winogrona wyciskalem sokownikiem. I zostali mi 1.5L czystego soku.Moje pytanie brzmi czy moge to dolac jutro do mojego nastawu wraz z kokejna dawka pozywki dla drożdży bo jutro przypada dzien na 2etap pozywki.
Odpowiedz
#12
Bez podania aktualnego Blg nastawu, nie jestem w stanie odpowiedzieć czy można dolać sok.
Pożywką można dodać.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#13
Ok Dzisiaj po pracy zmierze cukry nastawy i podam
Ale chyba zrobię drugie wino z fioletowego winogrona :)wczoraj robiłem soki i jest bardzo słodki i pyszny więc może wyjść dobre winko :)Tylko poproszę o jakiś mega dobry przepis na winko:)
Odpowiedz
#14
Cześć dzisiaj kupiłem i zmierzyłem zawartość BLG wynik wskazał 5 Blg. Nastaw spowolnil spróbowałem w smaku i rzeczywiście nie jest słodki. Dzisiaj dodalem 4g pożywki z 200ml soku o wskazniku cukru 25BLG. Prosze o rady co dalej? Moze zerwę świeżego winogrona wycisnee z niego ok 2L soku dodam 1kg cukru?
Odpowiedz
#15
Nie ma przepisu na wino. Jest tylko materiał z określonymi parametrami, technologia produkcji i rezultat, który chcesz osiągnąć. Jeżeli świadomie uprawiasz winorośl; parametry i rezultat możesz kreować.

W miarę możliwości, dodałbym sok do aktualnego nastawu. Im większy tym większe bezpieczeństwo.

PS. Przeczytałem, że jest 5Blg. Rwij ile wlezie, dodawaj sok ale zdecydowanie bez cukru. Cukier w małych dawkach, dopiero wtedy pomiar pokaże zero.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#16
A dlaczego bez cukru? Ja chcialbym uzyskac wino slodkie o jak najwiekszym stężeniu alkohoku.

Nastawu bylo 7l wrqz z owocami później juz dodałem 2l wody i 1.5kg cukru. Kilka dni później 2lwody 1kg cukru. Balon jest 20l. W tej chwiki nastawu jest ok 12L
Odpowiedz
#17
Po to aby sterować poziomem cukru w winie. Cukier zawsze można dosypać ale nie dasz rady go wyjąć...

Przy określonym stężeniu alkoholu, drożdże przestaną pracować, a nieprzerobiony cukier pozostanie.

Skoro chcesz uzyskać wino słodkie, powinieneś celować pomiędzy 6Blg, a 15Blg.

Usuń miazgę.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#18
Dobrze posłucham się twoich rad. ;) Czyli dzisiaj ściągnąć i usunąć miazgę i wlać bez owoców? Dobrze rozumiem. Dzisiaj jade na działke zrywać kolejną partię winogron. To ile teraz czystego wyciśniętego soku dodać?Dodać trochę cukru?Dzisiaj rano mierzyłem to było ok 2-3BLG
A z ciemnego winogrona wstawiam do baniaka 10L to jakie proporcje byś mi zaproponował
5L moszczu
3g pożywki Bowin
2L wody + 1kg cukru?
i oczywiście mam juz od wczoraj matke drożdzową(150ml soku wyciśniętego z sokownika+200ml woody 3g pożywki i drożdze płynne) na soku z winogron ciemnych ale dzisiaj patrze a tam nic się nie dzieję jakby nie wystartowała:/ Może zrobić od nowa na samycyh zmiażdżonych owocach z winogron?
Odpowiedz
#19
Co Ty tak ciśniesz z tym dosypywaniem cukru i dolewaniem wody...
- W owocach masz 25Blg, to bardzo dużo. Starczy na prawie 15% alkoholu. Będziesz chciał mocniejsze to dosypiesz później...
- Wodę dolewa się tylko aby zniwelować kwasowość. Tylko po to!. 25Blg oznacza dobrą dojrzałość, a tym samym dobrą ilość kwasów.

- Usuń owoce z nastawu i dolej soku prawie do pełna. Zmierz Blg.
- Nowy nastaw zrób tak jak poprzedni ale bez wody i cukru i miazga na dwa dni.
- Lepiej używać drożdży suchych - nie trzeba robić matki.
- W razie czego... matkę już masz - Twój obecny nastaw, wystarczy trochę odlać...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#20
Pytam się o ten cukier bo pierwsze wino tak robiłem..Ale ok masz racje cukier zawsze można później dosypać...

A czy tą tzw matke z wczoraj mogę wlać do nowego nastawu jak nie wystartowała?
Mówisz że matkę już mam czyli mam wlać z obecnego nastawu ale to jest z innego winogrona czerwonego a ja dzisiaj chce zrobić z czarnego/ciemnego..
Odpowiedz
#21
Możesz wlać.
Jak dodasz litr z obecnego do dziesięciu nowego, czy nawet pięciu - niewiele to zmieni.

Tak w ogóle, to popełniasz błąd podstawowy - nie siarkujesz przed dodaniem drożdży. Bez dodawania piro do miazgi, wino jest loterią...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#22
Comasz na mysli? Co to znaczy dodac piro do miazgi?
Dzisia zebralemj 2 wiadra i wyszlo 8L moszczu o zawqrtosciu cukru 18 BLG dodalwm ok 3g pożywki rozcieczane w 200ml samego soki.
Tamto wino zlalem do mniejszefo balonu reszte owoców wywaliłem. Zostalo na taki bialy osad to nawet do nie sciagalem wezykiem. Jutro doloze soku tyle zeby zapelnilo balon. Dobrze robie?
Odpowiedz
#23
- Tak, dodaj ten sok do zlanego nastawu, tak aby zapełniło balon ale jednie w 4/5. Musi zostać jakaś wolna przestrzeń.
- Dobrze, że nie ściągałeś osadu.
- Pożywkę dodaje się do moszczu/nastawu. Nie trzeba rozcieńczać.

Piro to pirosiaczyn potasu. Dodaje się go do miazgi (czerwone odmiany) lub do moszczu (białe odmiany wyciska się od razu), po to by zapobiec utlenieniu i odkazić nastaw. W przypadku zlanego nastawu i w obliczu soku, który masz przygotowany nie ma już sensu tego czynić.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#24
Czesc Maciek Dzięki za dobre rady :)
Ten nastaw zlałem do mniejszego balonu i już jest w objętości 4/5 :( (balon 10L)..mogę załatwić pojemnik taki od wody EDEN 18,9L to może do niego przelać cały nastaw i dolać jak najwięcej soku???I teraz musze dodać ostatni 3 etap pożywki to dodam wraz ze sokiem(wycisnę sok z winogrona przez rajstope, najpierw ugniotę tłuczkiem do ziemniaków )powiedz mi czy tego soku musze dodać od razu żeby zapełniło 4/5 tego pojemnika od wody EDEN 18,9 L? Czy w np w 2 etapach?

Co do drugiego mojego wina..
Tak jak pisałem mam 8L moszczu już w balonie dodałem wczoraj tylko pożywki. Moszc jeszcze nie zaczął pracować. MD jeszcze się robi to może dzisiaj ją dodam?
A jak długo mogę trzymać owoce w tym moszczu? Tak jak w tamtym nastawie ok 7dni? W moim poprzednim i pierwszym winie owoce trzymałem ok 4tygodni aż połowa opadła na dno..Proszę o poradę i wskazóki :)
Odpowiedz
#25
Miazga to moszcz z owocami. Moszcz to sok z wyciśniętych owoców.

Najpierw uściślenie tego co masz i zamierzasz bo ja już się gubię;

NASTAW RÓŻOWY (7,5l)(zlany nastaw + dodany sok)(aktualne Blg ?)
Jeżeli jest tak jak napisałem i nastaw jest 10 litrowym balonie to nic nie ruszaj i nie dodawaj. Każde przelewanie niesiarkowanego nastawu to możliwość zakażenia...
- Mierz Blg i kiedy pomiar pokaże zero, dodawaj małą porcję cukru, np 200g.
- Jeżeli taka porcja zostanie zjedzona w ciągu doby - możesz ją nieco zwiększyć,
- jeżeli będzie to trwało dłużej, kolejne należy zmniejszać.
- jeżeli stanie na zerze lub jedynce i nie zmieni się przez dwa-trzy dni napisz i powiem co dalej.


NASTAW CZERWONY (miazga 8l)(ten co jeszcze nie pracuje)(aktualne Blg ?)
- najlepszy byłby taki biały pojemnik do fermentacji (miazgę trzeba codziennie zanurzać),
- dodaj do tej miazgi sok, matkę i co tam jeszcze masz,
- aktualnie powinno być do niej dodane piro 1 gram/10 litrów miazgi i na noc do lodówki,
- małą saszetkę 10g piro kupisz prawdopodobnie tam gdzie kupiłeś Balingomierz

- nie zapomnij o pomiarze Blg,
- powinieneś kupić dzisiaj drożdże sypkie, nie wymagające robienia matki.
- jutro rano; wyjęcie nastawu z lodówki,
- ogrzanie do temp. pokojowej i wieczorem dodanie drożdży,
- fermentacja w miazdze 7 dni.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz



Skocz do: