Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - Co po kolei robić
#76
Dzisiaj zmierzyłem cukier i wskazuje 3Blg cukier był dodany 8 pazdziernika 200g. Czy mam zlać wino i wyczyścić balon z obumarłych drożdży? Bo boje się że wino nimi przejdzie..
Odpowiedz
#77
WINO RÓŻOWE
- jaki był wynik pomiaru po dodaniu 200g cukru ósmego października?
- wino nie "przejdzie" osadem z obumarłych drożdży.
- nigdy więcej nie słuchaj tego o czym fantazjuje ta pani!

Krzysiek dzięki za info, zastanawiam się jednak czy dodawanie kwasku przy stężeniu 10g piro/2l wody ma jakiś większy sens. Czy w takim roztworze cokolwiek jest w stanie przeżyć?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#78
Wino różowe:
- uuu niestety tego nie zmierzyłem: -/
teraz jak będę dodawać kolejne 200g to napewno zmierze i zapisze.
Czyli narazie nie ściągam wina..
Zamówiłem z BOWIN 1kg Piro i 1kg kwasku cytrynowego

Wino czerwone:
- zanurzam 2 razy dziennie czape
- bardzo ładny ma kolor i ładnie juz pachnie typowo czerwonym winem
- 16.10.2019r. minie tydzień więc przelewam do balonu 15L ale coś czuje że bedzie i tak za mało soku żeby zapełniło w 4/5balon a winogrona juz nie mamUndecided
Odpowiedz
#79
Maciek - dodaj kwasek a zobaczysz o co chodzi. 10g na 2 litry wody? To za mało. Zalecane stężenie jest 2-3% czyli 20-30g na litr wody.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#80
WINO RÓŻOWE
- skoro nie zmierzyłeś pozostaje sprawdzać co dwa dni czy Blg się zmienia,
- jeżeli spadnie do zera dodasz kolejny raz 200g cukru,
- jeżeli zatrzyma się na jakimś poziomie i nie zmieni się w okresie około czterech dni - napisz.

WINO CZERWONE
- popieram!, analiza zapachu podczas fermentacji to ważne spostrzeżenia,
- dobrze, szesnastego zlej z pojemnika do balonu,
- aktualnie kiedy fermentacja trwa, może być 4/5 lub mniej.

Krzysiek, wygląda więc na to, że dawałem za mało piro... Jak do tej pory nie miałem problemu ale skoro masz taką wiedzę - zwiększę stężenie. Dzięki za info. Z kwaskiem też poeksperymentuję...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#81
Wino różowe:
- dzisiaj zmierzylem cukier wynik pokazał 0Blg dodałem 200 g cukru i ponownie zmierzyłem wynik pokazał 5BLG..
-Wino nadal pracuje
- na dole dosyć spory osad. Napewno nie przejdzie wino ?

Wino czerwone:
- 5 dzień fermentacji we wiadrze zmierzyłem cukier wynik pokazał 0 BLG
- Spróbowałem tego i czuc lekko alkohol i lekką goryczke a ja chce wino półsłodkie o procentach min 10%
- czy moge dodać już np 500 g cukru do wiadra? Cały czas pracuję. Czy dopiero po przelaniu?

No i kiedy będzie mi potrzebny ten Pirosiarczyn potasu + kwasek cytrynowy?
Odpowiedz
#82
(13-10-2019, 19:34)olmati87 napisał(a): ...No i kiedy będzie mi potrzebny ten Pirosiarczyn potasu + kwasek cytrynowy?

To się używa do dezynfekcji sprzętu. Zadajesz masę pytań. Wysil się trochę i poczytaj o wyrobie wina.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#83
WINO RÓŻOWE
- nie przejdzie

WINO CZERWONE
- skoro czuć goryczkę jutro oddziel owoce,
- 500g to za dużo,
- po oddzieleniu owoców dosyp 200g cukru,
- pamiętaj aby zmierzyć Blg po dosłodzeniu,
- o piro pogadamy w momencie gdy Blg przestanie spadać...
- teraz skup się na pomiarach.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#84
Wino różowe:
- dobrze
- codziennie mierze cukier

Wino czerwone:
- dzisiaj rano zauważyłem, że przestało bąbelkować. Jak wrócę z pracy umyje balon Oxi one 20g spirit ferm i wleje sam nastaw
Odpowiedz
#85
Wino czerwone:
- dzisiaj zlane z wiadra do odkażonego balonu hm i wyszlo tak 3/5balonu (zdjecie)
- dodałem 200g cukru 
- wynik po dodaniu cukru 2 BLG
- wino pracuję zrobila sie lekka pianka na górze 
- czy mogę dodac jeszcze soku z winogrona jeśli bedzie jeszcze na krzaku?(ponowne fermentowanie we wiadrze po ok 3-4dniach zlanie nastawu do balonu)wtedy zajmie ok 4/5
- co zrobić jeśli juz nie znajde winogrona?


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#86
Jak widać drożdże żyją i pracują więc bez problemu możesz dodać sok. Jak nie znajdziesz winogron to możesz zostawić tak jak jest.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#87
(15-10-2019, 12:10)Boullii napisał(a): Jak widać drożdże żyją i pracują więc bez problemu możesz dodać sok. Jak nie znajdziesz winogron to możesz zostawić tak jak jest.

Wino czerwone:
- Ale tak jak ostatnio zrobiłem na kilka dni miazgę do wiadra fermentacyjnego, żeby odzyskać jak najwięcej soku po np 4 dniach wlać sam sok do balonu?? Zebrałem ponad wiadro 10L winogron.
Odpowiedz
#88
WINO CZERWONE
- dodawaj jedynie sok,
- jego ilość nie jest priorytetem,
- w kontekście stwierdzonej goryczki... lepiej mniej tegoż soku i być może mniej goryczki,
- dlatego właśnie, w przypadku nieznanej odmiany, warto krótko trzymać w miazdze,
- a czasami... jeszcze krócej.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#89
Wino czerwone:
- kilka dni potrzymam we wiadrze żeby sfermentowało i oddziele sam sok o tym mówisz?
- tam mi wyjdzie pewnie z 2 L
- to może teraz rozcieńczyć 200 g cukru z 0,5 L wody?? Żeby zmniejszyć trochę tą goryczkę..
- a wynik 2 BLG po dodaniu 200 g cukru(pomiar i zlanie i cukier 14.10) po zlaniu z wiadra do balonu samego nastawu to nie za mało? Jak chcę wino półsłodkie..
Wino różowe:
- tutaj wino cały czas pracuje ale już tak powoli..
- dzisiaj pomiar po 2 dniach po dosypaniu cukru 200 g
- gdy BLG będzie utrzymywać się przez kilka dni ten sam to co wtedy? Trzeba zlać wino oczyścić balon wlać ponownie i zastosować piro czy jeszcze niech sobie pracuję?
Odpowiedz
#90
Wino różowe:
- pomiar 3 BLG
- jakiś dziwny brązowy osad jest na balonie u góry na szkle. Od wysokości wina az do korka. Zlać i oczyścić balon piro i wlać ponownie? Na dnie juz osad ok 4cm
Odpowiedz
#91
WINO CZERWONE
- sugeruję dodawanie soku bezpośrednio z zerwanych i wyciśniętych gron.

WINO RÓŻOWE
- gdy pomiar nie zmieni się, w przeciągu około czterech dni - napisz.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#92
Wino czerwo
- Maciek ale ja wrzuciłem miazgę do wiadra tego 20L wlałem nastaw z balonu i zamknąłem. Zanurzam czape 2 razy dziennie. Tak planowałem 3-4dni az pusci sok potem odcedzić i do balonu.
Prosze o informacje czy tak może być?
Wino różowe:
- nikt mi nie odpowiadał więc zlałem cale wino z balonu umyłem balon roztworem z piro. I wlałem z powrotem zmierzyłem BLG wynik wyszedł 0 więc dodałem 200g cukru.
Dzisiak rano patrzę na rurke fermentacyjna to bąbelkuje raz na 1min Undecidedale alkohol jest słabo wyczuwalny. Czy można jeszcze zwiększyć moc wina?
Odpowiedz
#93
WINO CZERWONE;
- sukcesywnie dodawaj porcje 200g cukru.

WINO RÓŻOWE;
- sukcesywnie dodawaj porcje 200g cukru.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#94
Wino czerwone:
- wino w balonie pracuje zrobiłem pomiar wynik wskazał 0BLG więc dodałem 200g cukru
- moszcz z zerwanego winogrona we wiadrze nadal trzymam dzisiaj 3dzien myślę że za dwa dni odcedzam zmierze BLG i wleje do reszty w balonie. Ponowny pomiar całości..
- spróbowałem trochę i czuć lekko juz alkohol ale jakby lekko kwaśny cierpki..

Wino różowe:
- zrobiłem pomiar wynik wskazał 5BLG nadal pracuje
Odpowiedz
#95
Wino czerwone:
-zlalem przez sitko z wiadra (fermentacja trwała 2dni) do garnka wyszlo 3L moszczu zrobiłem pomiar wynik wskazał 10BLG
- wlałem do balonu i znów pomiar wynik wskazał 2BLG więc dodałem kolejnw 200g i znów pomiar wynik pokazał 3BLG
- teraz bąbelkuje mocniej
- nastepny pomiar za 3-4dni
Proszę o info czy dobrze zrobiłem
Odpowiedz
#96
WINO CZERWONE;
- wszystko dobrze,
- jednakże za każdym razem, przed dodaniem 200g cukru, lepiej poczekać aż pomiar pokaże zero.

WINO RÓŻOWE;
- tu też przed dodaniem kolejnej porcji 200g cukru, lepiej poczekać aż pomiar pokaże zero.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#97
Wino czerwone:
- zrobiłem dzisiaj pomiar wynik wskazał 0 BLG dodałem 200g cukru. Ostatni pomiar był 17.10 po zlaniu soku z wiadra do balonu to bylo 3BLG
- bąbelkuje raz na 3-4 sekundy

Wino różowe:
- po 2 dniach pomiar nadal 5BLG nastepny pomiar dopiero w poniedziałek bo mnie nie będzie na 2 dni
Prosze o info co dalej?
Odpowiedz
#98
Przepraszam, że się wtrącam ale jak będzie co chwilę otwierał to wino i mierzył Blg to je na 100% utlenisz i się nie będzie nadawało do picia.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#99
WINO CZERWONE;
- bardzo dobrze,
- bardzo dobrze także dlatego, że wreszcie super przejrzysty zapis!

WINO RÓŻOWE;
- wygląda więc na to że drożdże doszły do kresu swoich możliwości,
- ze względu na ilość alkoholu w winie (tak teraz to już wino!),
- mimo to czekamy jeszcze spokojnie przez około dwa, cztery dni,
- jak wrócisz napisz jaki będzie wynik pomiaru.

PS. Słuszna uwaga Krzysztofa! Baligomierz na nitce, pomiar w balonie i pozostawienie go w jednym z nich. W żadnym wypadku pobieranie próbki i wlewanie z powrotem. Swoją drogą... te wina przeszły już tak dużo zmian + niesiarkowanie miazgi, że cudem wręcz będzie nieutlenienie. Trzeba być jednak dobrej myśli!
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: