Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - Co po kolei robić
Wino utlenione traci smak i aromat.

Wszystko dobrze - mierz i dosypuj cukier.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Wino czerwone:
- wynik z dnia 21.10 wskazywał po dodaniu 200g cukru 3 BLG. W dniu dzisiejszym 24.10 wynik 0 BLG dodanie cukru do balonu zamieszanie i wynik wskazał 3 BLG
- próbowałem i jest narazie takie mocno wytrawne i lekko cierpkie. Myślę że na tym etapie to tak ma być?

Wino różowe.
- pomiar z dnia 21.10 po dodaniu 200g cukru to 4.5 BLG po 2 dniach bez zmian wynik ten sam. Teraz sprawdze po 4 dniach. Prosze napisz co dalej jeśli wynik cukru już się nie zmieni.
Odpowiedz
Wino czerwone;
- pomiary i cukier = wszystko OK,
- wytrawność = OK,
- cierpkość, szorstkość już na tym etapie = bardzo OK,
- a jak odbierasz kwasowość?

Wino różowe;
- cierpliwość jest cnotą winiarza...
- czekamy na niezmienny wynik pomiaru po czterech dniach.

PS. Byłbym zapomniał... Za chwilę potrzebna Ci będzie taka waga. Gdybyś chciał kupić gdzieś indziej weź pod uwagę, że dokładność powinna wynosić 0,01g (dwa miejsca po przecinku).
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
(24-10-2019, 22:41)maciek19660714 napisał(a): Wino czerwone;
- pomiary i cukier = wszystko OK,
- wytrawność = OK,
- cierpkość, szorstkość już na tym etapie = bardzo OK,
- a jak odbierasz kwasowość?

Wino różowe;
- cierpliwość jest cnotą winiarza...
- czekamy na niezmienny wynik pomiaru po czterech dniach.

PS. Byłbym zapomniał... Za chwilę potrzebna Ci będzie taka waga. Gdybyś chciał kupić gdzieś indziej weź pod uwagę, że dokładność powinna wynosić 0,01g (dwa miejsca po przecinku).

Wino czerwone:
- jeśli chodzi o kwasowość raczej słabo wyczuwalne ale coś tam czuć myślę, że można by było dodać raz 1L wody z 200g cukru.(Zrobić syrop cukrowy) Żeby zmniejszyć kwasowość nastawu? Czy dobrze myślę?

Wino różowe:
- ogólnie smaczne to wino ale słabo wyczuwalny aromat :/ czyżby doszło do utlenienia??
- procenty wyczuwalne

Wagę kupie u nas w sklepie winiarskim lub gdzieś w gadżetach albo na allegro. Albo pożycze od jakiegoś jubilera albo dilera :P hehe
Odpowiedz
Wino czerwone
- skoro planujesz wino półsłodkie obecna słaba kwasowość jest OK,
- lub nawet... za mało,
- nie dolewaj wody!

Wino różowe
- aromat podczas fermentacji, jest jeszcze mocno przykryty,
- pamiętaj o dokładności dwóch miejsc po przecinku.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
    Wino różowe:
-pomiar z dnia 24.10 wynik wskazywał 4,5 BLG
- pomiar dzisiaj wskazał 5BLG nadal lekko bąbelkuje 1 raz/1min. W smaku juz coraz bardziej przypomina dobre półsłodkie wino alkohol też wyczuwalny
Odpowiedz
Wino różowe:
- nie wygląda na utlenione,
- wagę już masz?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Wino różowe:
- nie było tej wagi w sklepie winiarskim więc zamówiłem w internecie powinno przyjsc 2-3dni.
- a jakby wyglądało wino utlenione? Masz gdzies przykłady? Jeśli tak to poproszę
Odpowiedz
W bardzo prosty sposób, w przeciągu kilku dni możesz sam zrobić taki przykład utlenionego wina. Nalej trochę do kieliszka i przelewaj kilka razy dziennie, najlepiej do miseczki i z powrotem. Ważne aby był jak największy kontakt z powietrzem (tlenem). Po pewnym czasie (ciężko powiedzieć jakim...) wino powinno zmienić kolor na ceglasty. Ponadto powinny też "zniknąć"; zapach i smak. Jeżeli zdecydujesz się na taki eksperyment, zrób fotkę razem z kieliszkiem świeżo nalanego wina z butli. Sam jestem ciekaw jak wyjdzie.
Nie rób tego oczywiście teraz bo szkoda trunku - po zlewaniu niebawem, z pewnością zostanie ci odrobina wina z nad osadu.

Wino różowe
- jeżeli jutrzejszy pomiar będzie bez zmian,
- wieczorem wstawisz butlę do lodówki na trzy dni (jak się nie zmieści to na zewnątrz),
- jeżeli pomiar spadnie trochę - z ochładzaniem wina warto będzie poczekać kolejne dwa-trzy dni.

Przy okazji; masz rurkę do zlewania? Może być PCV ale najlepsza byłaby silikonowa...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
(27-10-2019, 22:05)maciek19660714 napisał(a): W bardzo prosty sposób, w przeciągu kilku dni możesz sam zrobić taki przykład utlenionego wina. Nalej trochę do kieliszka i przelewaj kilka razy dziennie, najlepiej do miseczki i z powrotem. Ważne aby był jak największy kontakt z powietrzem (tlenem). Po pewnym czasie (ciężko powiedzieć jakim...) wino powinno zmienić kolor na ceglasty. Ponadto powinny też "zniknąć"; zapach i smak. Jeżeli zdecydujesz się na taki eksperyment, zrób fotkę razem z kieliszkiem świeżo nalanego wina z butli. Sam jestem ciekaw jak wyjdzie.
Nie rób tego oczywiście teraz bo szkoda trunku - po zlewaniu niebawem, z pewnością zostanie ci odrobina wina z nad osadu.

Wino różowe
- jeżeli jutrzejszy pomiar będzie bez zmian,
- wieczorem wstawisz butlę do lodówki na trzy dni (jak się nie zmieści to na zewnątrz),
- jeżeli pomiar spadnie trochę - z ochładzaniem wina warto będzie poczekać kolejne dwa-trzy dni.

Przy okazji; masz rurkę do zlewania? Może być PCV ale najlepsza byłaby silikonowa...

Dobrze jak będę zlewał już z nad osadu to zostawię trochę to zrobienia próby utlenienia wina i porównamy jak to będzie wyglądać zapewne przyda się ludziom na tym forum :) wstawię foty.
Po pracy zrobię pomiary i zobaczymy co wyjdzie ;)..do lodówki mi nie wejdzie ale teraz są idealne warunki na dworze więc wystawie na balkon i osłonie przed promieniami słońca. wystarczy ręcznikiem??
Mam taki wężyk z rurka 30 cm na końcu do ściągania wina tylko zastanawiam się czy on już nie wymaga wymiany na nowy ;), za każdym razem po ściągnięciu wina jest dokładnie płukany i osuszany ;)
Odpowiedz
Wino czerwone:
- wynik z dnia 24.10po dodaniu cukru wskazywał 3 BLG
- pomiar z dzisiaj wskazał poniżej zera, dodałem 300g cukru wynik pod dodaniu cukru 2,5 BLG

Wino różowe:
- dzisiaj pomiar taki sam jak przed kilku dni, więc wystawiłem cały balon na balkon i okryłem go ręcznikiem. Będę trzymał go 3 dni tak jak zalecasz. Rozumiem, że po tych 3 dniach mam wstawić do domu i doprowadzic znow do temperatury pokojowej? Co dalej prosze o kolejne instrukcję.

Ps. Maciek jak już zabutelkuje to masz ode mnie 1butelke czerwonego i różowego za te rady ;-) wyślemy kurierem hehe
Odpowiedz
Najważniejsze aby wina się udały!

Wino czerwone:
- dobrze.

Wino różowe:
- balkon OK i ręcznik OK,
- do domu po trzech dniach lub dłużej - w zależności kiedy przyjdzie waga,
- po wniesieniu do domu (bez doprowadzenia do temperatury pokojowej),
- zlewanie wina z nad osadu oraz siarkowanie,
- dodanie pirosiarczynu potasu w ilości 0,06g na jeden litr wina.

- Idealnie byłoby gdyby zlewanie nastąpiło z butli do butli,
- a nowa butla została zalana pod korek...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
(28-10-2019, 21:52)maciek19660714 napisał(a): Najważniejsze aby wina się udały!

Wino czerwone:
- dobrze.

Wino różowe:
- balkon OK i ręcznik OK,
- do domu po trzech dniach lub dłużej - w zależności kiedy przyjdzie waga,
- po wniesieniu do domu (bez doprowadzenia do temperatury pokojowej),
- zlewanie wina z nad osadu oraz siarkowanie,
- dodanie pirosiarczynu potasu w ilości 0,06g na jeden litr wina.

- Idealnie byłoby gdyby zlewanie nastąpiło z butli do butli,
- a nowa butla została zalana pod korek...

Wino różowe:
- niestety nie mam kolejnego balonu :(więc pozostaje mi tylko zlanie do tego samego balonu po ówczesnym odkażeniu go. Tylko tak myślę, że najlepiej zlać najpierw do jakiegoś dużego garnka z przykryciem ok 10 L albo mógłbym chwilowo zlać do tego wiadra 20 L(wiadro fermentacyjne- oczywiście było umyte i odkażone) przez otwór zrobiony na rurkę fermentacyjną wtedy nie będzie miał za bardzo do czynienia z tlenem. Potem umyje balon tym piro i znów przez wężyk do balonu. Pewnie wyjdzie ok 8 L wina więc 8 x 0,06 g = 0,48 g PIRO dodać bezpośrednio do balonu z winem i zamieszać ??? Zostawić do wyklarowania co dalej wtedy?

Aaaa i jeszcze niestety nie będzie pod sam korek jakieś 10 - 15 cm będzie od korka :( co wtedy może tak zostać??
Odpowiedz
Wino różowe:
- dopilnuj chociaż aby końcówka wężyka, w naczyniu do którego będziesz zlewał, znajdowała się przy dnie,
- wykorzystanie otworu w wiadrze niczego nie zmieni,
- piro bezpośrednio do zlanego wina i mieszanie,
- może tak zostać ale... nie powinno.

Mam prośbę - nie cytuj bez potrzeby.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
To tylko 0,48 g PIRO mam dodać? ?? ??dzisiaj w nocy było- 4°C ale rano patrzyłem na wino na balkonie i jest mega zimne ale nie było szronu ani nie zamarzło. Mam balkon na 4 piętrze więc tu pewnie było ok 0°C. Mam problem z paczką z tą wagą prawdopodobnie przyjdzie po weekendzie: -/ może tyle stać?
Odpowiedz
- Ilość dodawanego piro zależy od pomiaru pH, rodzaju wina i ilości wolnego SO2 w winie. Dawka 0,06g/l bez pomiarów, według mnie jest optymalna.
- Bez obaw, w winie są %-ty... Alkohol w rurce też wskazany... Notabene ja też swoje różowe, dzisiaj i jutro wystawiam na taras.
- Może czekać tyle ile będzie potrzeba.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
Cześć wszystkim po krótkiej nie obecności pisze co następuje ;-)

Wino czerwone:
- nadal pracuje 1raz bąboli na 30s
- wynik z dnia 28.10 po dodaniu 300g cukru wskazywał 2,5 BLG. Po 3 dniach spadło do 0 BLG dodane 300g cukru wynik wskazał 3 BLG
- wynik z dnia 01.11 pomiar wieczorny wskazał 1BLG Więc odczekałem do dzisiaj tj 3.11 wynik wskazał 0 BLG dodałem 300g cukru po dodaniu wynik wskazuje 3,5 BLG..
- chyba drożdże zbliżają sie ku końcowi. Smak wina bardzo wytrawny czuć alkohol ładny czerwony winko ale żona mówi że kwaśny w smaku i wytrawne też mi sie wydaję że trochę kwaśny smak- co w takim razie zrobić? Czy to zaniknie z biegiem czasu?

Wino różowe:
- stoi juz na balkonie 5 dni i raczej jutro powinienem otrzymać paczkę z wagą więc jutro wieczór będę zlewał z nad osadu i dodam 0.48g PIRO wymieszanie i zlanie z powrotem do umytego balonu. Powiedz co dalej? Może stać w domu czy znieść do piwnicy? Czy po jakimś czasie mam dodać BROWIN KLAROWIN?

PS. Jak tam twoje winko?
Odpowiedz
Wino różowe:
- dzisiaj przyszła waga :-)..więc zlałem wino z nad osadu, balon umyłem i odkaziłem 1 Łyżka Piro + 1 Łyżka Kwasku Cytrynowego. (Silnie żrące!!!...robiłem to w łazience ciężko było oddychać. Polecam na dworze)..
- wina wyszło 10 L więc zważyłem 0.6g Piro i dodałem do 10 L wina w balonie mocno wymieszałem i zakryłem korkiem z rurką. Po jakieś godzine patrze na rurke a ona nadal bąbęlkuje 1 raz na 30s.. Czy to normalne?
Odpowiedz
Wino czerwone:
- dodawanie cukru OK,
- młode wino jest zwykle kwaśne,
- chcesz uzyskać wino półsłodkie, kwasowość będziesz więc niebawem przykrywał cukrem,
- na razie jednak czekamy aż drożdże przestaną go zjadać,

Wino różowe:
- dodanie piro OK,
- właśnie dlatego pisałem wcześniej, że bulkanie nie musi oznaczać fermentacji...
- obecnie wino się odgazowuje i dlatego bulka,
- na środki klarujące przyjdzie czas o ile będą potrzebne...
- teraz wstaw wino do (najlepiej zimnej) piwnicy i czekaj na samoczynne klarowanie,
- może to trwać miesiąc lub dłużej,
- nie otwieraj, nie wąchaj, zostaw je w spokoju,
- dosładzanie do smaku dopiero po sklarowaniu...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2




Skocz do: