Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - Czerw (A mogło być gronowe...)
#1
Witam

3 dni temu odcisnalem miazge po tygodniu fermentacji we wiadrze 25L, moszcz po dodaniu cukru i pozywki wlalem do dwoch balonow jeden 15l drugi 5l.
Do 5l balona (plastikowy balon z nakretka ze sklepu winiarskiego) wlalem ten gorszy mocniej odcisniety sok 4.3l plus uzupelnilem woda z cukrem pod szyjke, w rurce coraz slabiej bablowalo az ustalo... wina to nieszczelny korek i wczoraj przywrocilem bablowanie poprzez uszczelnienie az dzis znow ustalo.

Teraz o badaniu cukru dzisiejsze badanie cukru to na hydrometrze 0.94 w 5l balonie i 0.96 w 15l balonie czyli wg tabelki to mniej niz zero blg:(
w 15l balonie babluje ok ale ciut wolniej niz wczoraj, boje sie ze tez ustanie.

Po odcisnieciu miazgi i kontrolnym badaniu cukru: hydrometr spadl na dno menzurki:o

Zalozenie wina to polslodkie 14-15%, winogrono to Multepuciano z wloch. Pierwsze badanie po miazdzeniu 22.5blg. Dodalem 40g cukru na litr moszczu po wstepnej fermentacji 7dni wg wyliczen... przed tym wg przepisow z forum piro i pekto,,, po 12godzinach MD przygotowana z tego samego soku 3dni przed - drozdze suche Bordeaux 5g saszetka.

Wczoraj do 5l balona dodalem cukier 200g na 5l rozpuszczony w wodzie i ruszylo bablowanie a dzisiaj jak wstalem juz cisza.
Do 15l balona dodatlem zapobiegawczo 165g cukru rozpuszczone w sciagnietym moszczu bo nie ma tam kropli wody jeszcze.

Jakies sugestie Panowie co sie dzieje, ze tak szybko spada cukier.
Odpowiedz
#2
Człowieku, po co ten cukier i po co ta woda? To świętokradztwo!!!

22,5 Blg dało by Ci około 13%.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#3
Zgroza z takiej odmiany zrobić wodniaka.:glupek:
Odpowiedz
#4
Nie dolewalem wody przeciez do 15L balona wogole. Napisalem tylko, ze z mocniej odcisnietej miazgi uzyskalem 4.3l moszczu i robie z odrobina wody w 5l bance.

A 15L balon to czysciutki moszcz bez grama wody.

Dlaczego nie ma cukru juz po dwoch dniach fermentacji w moszczu. Po pierwszej fermentacji miazgi juz tez nie bylo cukru.

Jakies pomysly?
Odpowiedz
#5
Ok, pomyłka - źle odczytałem bo zagmatwałeś te opisy na maksa... ale w dalszym ciągu pytanie brzmi - po co cukier, w ogóle i po co go tak dużo? Gronowe to już nie jest...
No i po co ta woda do baniaka 5l.

Ponadto, sprecyzuj określenie: "hydrometr spadl na dno menzurki".

Popraw pisownię...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#6
Podtrzymam, że zgroza ale może już trochę mniejsza.
Po pierwsze odmiana to nie Multepuciano tylko Montepulciano !
Po drugie z tej odmiany robi się wina wytrawne lub półwytrawne. Po co ten cukier? Zepsułeś wino. Chodzi Ci tylko o to żeby miało kopa czy o smak i aromat?
Takie wino robi się na 12-13 % co miałeś z samego moszczu. Poza tym drożdże Bordeaux nie za bardzo pasują do tej odmiany, raczej do Pinotów.
Odpowiedz
#7
Panowie dziekuje za odpowiedzi, ale wciaz nie wiem dlaczego cukru juz nie ma w nastawie. Czy to znaczy, ze w tak krotkim czasie drozdze przerobily cukier na alkohol?

To w takim razie co teraz, kiedy odciagac znad osadu i jak to powinno wygladac wszystko czasowo.

Cukru dodalem nieduzo wg wyliczen zeby uzyskac ok14% i poprawic delikatnie smak, robie moje pierwsze wino takze prosze o wyrozumialosc, za rok bede madrzejszy.

Wydaje mi sie ze powinienem tez podniesc kwasowosc do idealnego balansu... ale balem sie kombinowac bo nie bylem pewny wynikow, a w smaku wyczuwalem dosc kwasne. Z tego co wyczytalem to winogrona uprawiane w cieplejszym klimacie maja wiecej cukru a mniej kwasu.
Odpowiedz
#8
Widocznie przerobiły. Niech trochę postoją. Zlej za kilka dni. Spróbuj jaki ma smak. Zmierz kwasowość. Jak będzie za mała to dokwasisz. Nie rób nic na oko. Na oko to można robić po 20 latach praktyki.
Odpowiedz
#9
Zależy jak są uprawiane i jaki był rok. Gość od którego masz owoce, zapewne nie zna naszego forum. Podpowiedz mu aby się zarejestrował, to mu coś tam podpowiemy... Hihiii

Co do cukru; siedem dni fermentacji i jest to normalne, że cukier zjedzony. Odcisnąłeś już miazgę, a szkoda. Myślę, że przy tej odmianie mogło stać ze dwa tygodnie. Sprecyzuj to określenie: "hydrometr spadł na dno menzurki", ponieważ ciągle nie wiemy ile jest jeszcze cukru w nastawie...

Aby modyfikować kwasowość trzeba znać jej poziom. Zakup płyn K i menzurkę - w sklepie winiarz.pl - do pomiaru.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#10
Mieszkam w Londynie, kupilem winogrono od Anglika, ktory sprowadza w sezonie dla winiarzy w duzych partiach, ma nawet z hiszpani z 27-28blg ale jak kupowalem to Multepuciano bylo w idealnym stanie a tamte juz dosc zmeczone. Cena dla zainteresowanych to 7£ za skrzynke (8-10kg nie wazylem) czy to drogo na polskie realia?

Na dno menzurki znaczy sie ze probka moszczu byla tak rzadka, ze hydrometr nie zawisl a zatrzymal sie na dnie (soku w menzurce bylo wystarczajaco duzo)

Mam zestaw do pomioru kwasowosci z plynem K (tak mysle),,, wstepne pomiary soku po miazdzeniu wychodzily mi ok 4.7 ppt (parts per thousand) tak mam po angielsku w opisie, czyli domyslam sie z to g/l. Po tygodniu kiedy odcisnalem miazge wyszlo mi ok 6. Nie mam pewnosci co do wiarygodnosci tych pomiarow, sprawdzalem zmiane koloru pod swiatem LED. Do menzurki wlewalem 5ml soku dodawalem 3-4 kropel odczynnika(chyba tak to sie nazywa) i pozniej domyslam sie ze to ten plyn K dodawalem po trochu do zmiany koloru. Pierwszy wycisniety sok byl jasniejszy rozowy i dodawalem az zrobil sie jasny szary. Po tygodniu kolor juz byl intensywny bordowy i zmienil sie wkoncu na ciemny szary. W instrukcji zestawu do pomiaru kwasowosci sugerowali dodac odrobine wody destylowanej do soku ale nie mialem i nie dawalem.

Miazge fermentowalem 7dni ze wzgeldu na to, ze najchlodniejsze miejsce jakim dysponuje ma temp. 17 noc-20 dzien.

Wlasnie sprawdzilem temperature nastawu w 15l szklanym balonie (gdzie nie ma grama wody) i jest 24.1, temperatura w pokoju to 23.2.

Babelkuje w rurce juz rzadko. Jeszcze raz dodam nastaw ma 4 doby. Do nastawu dodalem na poczatku 40g/l cukru plus pozywke wg przepisu, po dwoch dniach spanikowalem po badaniu cukru i dodalem 11g/l.
Odpowiedz
#11
7F to jakieś 42 zł. Kupiłbym jakieś dwie skrzynki... Tylko pytanie w jakim stanie dotarłyby do Polski... Jeżeli jakiś Twój znajomy jedzie lub będzie jechał do kraju na Wisłą - napisz.

Szczerze mówiąc, nie wiem co sądzić o tym, że hydrometr/areometr opadł na dno. Mój, przy zerowym cukrze pokazuje minus dwa Blg ale w dalszym ciągu pływa. Tak czy siak cukru nie ma, a to że "bąbelkuje" oznacza jedynie, odgazowywanie. Tak ja napisał VanKlomp; zlej po kilku dniach, a następnie zasiarkuj w celu zabezpieczenia wina przed utlenieniem.

Płyn K z Winiarz.pl to NaOH + wskaźnik BBT. Twój płyn to NaOH, a te kilka kropel to wskaźnik BBT.
No cóż, wynik 4,7g/l oznacza, że kwasowość jest za mała. Wino będzie mdłe. Dodatkowo, odpowiednia kwasowość zabezpiecza wino bakteriostatycznie. Więc trzeba będzie dodać kwasu winowego - z tym ostrożnie.

Temperatura OK.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#12
Mam w domu tartaric acid, czy moglbym to dodac? - opis na paczce mowi ze cwiartka lyzeczki (1.9g) tegoz kwasu podniesie kwasowosc wina o 0.05 procent na US gallon czyli na oko troche ponad 0.1g/l na 10l wina?

Dokupilem w ubiegly piatek jeszcze jedna skrzytnke Multepuciano, bo mam pusty plastikowy balonik 5l... docelowo chcialem kupic biale ale juz nie bylo...

Zostalo mu jak bylem 60 skrzynek Multepuciano, zwykle sezon sprzedazy trwa do poczatku pazdziernika albo do wyczerpania zapasow nie jestem pewny. Niestety nie mam nikogo w najblizszym czasie kto by jechal do Polski. Tutaj namiar na klub gdzie kupilem winegrapeclub.co.uk
Odpowiedz
#13
(05-10-2015, 13:45)maciek19660714 napisał(a): 7F to jakieś 42 zł. Kupiłbym jakieś dwie skrzynki... Tylko pytanie w jakim stanie dotarłyby do Polski... Jeżeli jakiś Twój znajomy jedzie lub będzie jechał do kraju na Wisłą - napisz.
Ja też chętnie wziąłbym 1-2 skrzynki....
Może udałoby się zorganizować forumową akcję?
Odpowiedz
#14
Dolicz sobie do tego koszty transportu to będziesz mógł kupić skrzynkę wina Montepulciano d'Abruzzo.
Odpowiedz
#15
Z kurierem nie ma problemu jest tego mnostwo np. ten paczki-londyn.pl ceny przystepne, moglbym pomoc przy organizacji
Odpowiedz
#16
(05-10-2015, 15:01)vanKlomp napisał(a): Dolicz sobie do tego koszty transportu to będziesz mógł kupić skrzynkę wina Montepulciano d'Abruzzo.
Tiaaa, a już widziałem te bulgoty w rurce :kwasny:
Odpowiedz
#17
A ja widziałem już, jak niweluję ewentualną kwasowość swoich owoców...

Wyszło mi z kalkulatora 150zł za 30kg - sporo... Jeżeli masz czas to spytaj się gościa, przy jakiej ilości wysłał by to do Polski na własny koszt. Może i sie nie uda w tym roku ale zawsze warto popytać. Nie wiadomo co uda się zorganizować w przyszłym sezonie...

Wieczorem spróbuję poszukać na Bla Bla Car. Karol jak możesz zorientuj się w cenach z Twojej strony.

Co do tego kwasu; to chyba to ale lepiej jakby się Kilis wypowiedział.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#18
Dobra, mam już informację od kuriera: do 30 kg - koszt 75 zł.

Alskarus bierzemy 30kg na pół?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#19
Ja chętnie wezmę połowę.

Odpowiedz
#20
Maciek Alskarus czy franekk mają do ciebie 500 km. Będą potrzebowali drugiego kuriera a to zwiększa koszty. Jeżeli to przyjedzie normalnym kurierem a nie samochodem chłodnią to będziecie już mieli fermentację w miazdze z głowy.:diabelek:
Odpowiedz
#21
Też się tak zastanawiam, z Włoch do Anglii,potem do Polski trochę by sobie pojeździły te owoce, czy to w ogóle się będzie do czegokolwiek nadawać?

Odpowiedz
#22
(05-10-2015, 20:35)franekk napisał(a): Też się tak zastanawiam, z Włoch do Anglii,potem do Polski trochę by sobie pojeździły te owoce, czy to w ogóle się będzie do czegokolwiek nadawać?
Dobry killer factor powinien dać radę :diabelek:
Maciek, ja chętnie, ale trzeba by temat logistycznie jeszcze przemyśleć, bo na taką wycieczkę po Europie sam chętnie bym pojechał.
No chyba, że kurier z Londynu do Radomska, po drodze zahaczy o Szczecin, a potem do stolycy zajrzy...
Odpowiedz
#23
Zapomniałem napisać: 75 zł za 30kg, do każdego miejsca w Polsce. Być może jednak, tylko do jednego...

Myślę, że one teraz, w Anglii leżą w chłodni więc nie ma problemu.

Ja jednak wezmę całe 30 kg, nie ma co się rozdrabniać. 75 zł + 42 Zł to razem, raptem 107 zł, a zabawa przednia. Tyle to ja wydaję w restauracji za sobotnią kolację... Jak nie zaszaleję z polędwicą i winem...
W zeszłym roku, z 34 kg nalałem 14 butelek wina. Jak dla mnie, się opłaca!

Franekk, jakby Alskarus jutro zgłosił chęć zakupu to może kupicie razem. Pamiętaj jednak, że kurier poinformował mnie, iż należy ostateczną decyzję podjąć do czwartku. Zapewne, właśnie w czwartek wyrusza do Londynu albo z Londynu.

Ale w przyszłym roku trzeba będzie zrobić taką akcję; wynająć busa i pojechać gdzieś po winogrona. To jest dobry pomysł!

Karoll, jak zrobimy z kasą? Moja córka jest teraz w Londynie, uczy się w College i pracuje więc albo jej wyślę przez Western Union albo bezpośrednio Tobie lub jeszcze "bardziej bezpośrednio", na Twoje konto. Napisz jak najlepiej.


Edit, Panowie Franekk i Alskarus, pisałem tego posta - jak widać, dosyć długo - musiałem zadzwonić, tu i tam. De facto - ja biorę 30 kg.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#24
Maciek - ale Karoll chyba pisał, że 7£ to cena za skrzynkę 8-10kg. 24-30kg będzie kosztować 21£, czyli trochę więcej niż policzyłeś.
Odpowiedz
#25
Fakt... gapa ze mnie ale i tak wezmę 30 kg. Policzę to jak kolację z polędwicą...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz



Skocz do: