Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - DESEROWE, Iza Zal. (Opis produkcji)
#1
W ten weekend ruszyłem leniwy tyłek i zabrałem się za winogrona. Posiadam jeden krzak odmiany Iza Zaliwska i surfując po sieci ze zdziwieniem odkryłem, że jest to odmiana wczesna i termin zbioru minął jakiś czas temu. Myślę jednak ,że to przetrzymanie na krzaku nie wpłynęło negatywnie na jakość plonu. Owoce są słodziutkie i lekko kwaskowate. Tak więc zerwałem jakieś 12 kg, odszypułkowałem (ale niezbyt dokładnie), odrzuciłem uszkodzone i uschnięte grona, zasiarkowałem, pogniotłem i zalałem pekto w plastikowym fermentatorze. Następnego dnia kranikiem zlałem sporo soku a resztę dałem do własnoręcznie wykonanej prasy. Na koniec zmierzyłem cukier w uzyskanym soku, wyszło po odjęciu poprawki 15, dosłodziłem do 21, dodałem drożdze i pożywkę. Dzisiaj sprawdzałem- hula aż miło.

       
Odpowiedz
#2
Miło czytać i oglądać :slinka:
Odpowiedz
#3
Będzie wino. Ciekawe jakie wyjdzie z tej odmiany.

To teraz szukaj miejsca na więcej krzewów - np. Solaris :-)
Odpowiedz
#4
Raczej zbyt długa maceracja...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#5
A co z kwasami?, przy takim Blg bez pomiaru widać,że są dość wysokie.Po za tym 12 kg z jednego krzaka. Czy można to pominąć przy produkcji takiego wina?
Odpowiedz
#6
Oto prasa która mi pomogła uzyskać sok.


Załączone pliki Miniatury
                   
Odpowiedz
#7
@Benefaktor, a nie ruszyła Ci fermentacja na dzikusach? Pytam, bo na zdjęciu z pierwszego posta widać jakby utworzyła się czapa z owoców w fermentatorze.

Praska Twoja? Sam robiłeś? Ładna:spoko:
Odpowiedz
#8
Od dzikusów uchroniło mnie piro, na całość owoców dałem 1,5 g, a to co widać na zdjęciu to sama czapa bo sok z podspodu już zlałem przez kranik. Co do prasy to jest zrobiona w całości przeze mnie oczywiście korzystałem z doświadczeń innych kolegów forumowiczów - piękne dzięki wszystkim.
A oto moje winne laboratorium.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#9
I jakie wyszło wino? Ja kilka lat temu robiłem z Izy Zaliwskiej i było mdłe, niewyraziste, lekko miodowe. Na pewno za mało kwasów.
Odpowiedz
#10
Jest dużo za wcześnie żeby coś powiedzieć o tym winie. Fermentuję go w nieogrzewanym pomieszczeniu, więc fermentacja jeszcze się nie zakończyła. Jest po pierwszym zlewaniu i moim zdaniem zapowiada się całkiem dobrze.



Skocz do: