Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - FERM USTAŁA (Dlaczego? help!)
#76
Wiedząc to co co napisała, czyli praktycznie nic i tak nie należy kategorycznie zalecać dodania drożdży do restartu.
Jakie dzikusy ciągną do 14% ? Praktycznie wszystkie. Zdziwił byś się ile % wyciągną odpowiednio dawkując pożywki.
Myślisz że na czym fermentuje się wina profesjonalnie ? Zakazuje się nawet dodawania jakichkolwiek drożdży, tylko to co na owocach.
Masz racje czas obecności na forum nie jest żadnym wyznacznikiem. Przyjąłem po ilości Twoich postów i stażu 3-letnim że wiedzę posiadasz.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#77
Wiedzę posiadam bo wina robię ponad 30 lat. Na forum jestem dopiero jak zwolniłem w sprawach zawodowych. Uważam, że przeciętni inteligentny forumowicz jest w stanie zrozumieć co napisałem.:D Jakoś wina z polskich winogron nigdy nie chciały na dzikusach dociągnąć więcej jak do 8%. Może gdzieś w Hiszpanii? Widziałem jak robią wina w dużej winnicy w Portugalii. Do kadzi szły całe paki drożdży.



Skocz do: