Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - FERM USTAŁA (Dlaczego?)
#1
Witam,
Wino z winogrona przestało chodzić po 4 dniach. Jednak jak poruszam balonem to na chwilę zaczyna chodzić i znowu przestaje. Proszę o pomoc.
Odpowiedz
#2
Zmierz cukier, może cukier się skończył i drożdże sa głodne. Chyba, że nastaw na drożdżach dzikich i na cukrze własnym winogron.
Odpowiedz
#3
(18-10-2015, 09:26)Blue napisał(a): Witam,
Wino z winogrona przestało chodzić po 4 dniach. Jednak jak poruszam balonem to na chwilę zaczyna chodzić i znowu przestaje. Proszę o pomoc.

To może musisz dłużej ruszać balonem żeby się ,,rozchodziło,,. :chytry:
Chcesz żeby ktoś pomógł Ci w sprawie wina? Czytaj to.
Odpowiedz
#4
Sprawdź szczelność korka.

Chodzić przestało, chmm to może drepcze.:tuptup:

Lech:)
Odpowiedz
#5
Proporcje wina:
8 kg ciemnego winogrona, zmiażdżony i umyty
6 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie
drożdże i pożywka.
Odpowiedz
#6
Ja jak sobie pochodzę albo pobiegam to zwykle jestem głodny. Jak się przejem nie chce mi się ruszać. Twoje wino jest "głodne" albo przejedzone.
Zmierz mu cukier.

Wino bez pomiarów i obliczeń kwalifikuje się do działu dla początkujących.
Przeczytaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15480
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#7
(18-10-2015, 10:28)Blue napisał(a): Proporcje wina:
8 kg ciemnego winogrona, zmiażdżony i umyty
6 kg cukru rozpuszczonego w przegotowanej wodzie
drożdże i pożywka.

Precyzyjnie podałeś ilość wody, lecz po ilości rozpuszczonego cukru wnioskuję że nie była to
http://images66.fotosik.pl/1267/936e0d53f7766e37med.jpg
możliwe że to
http://images69.fotosik.pl/1267/cc6b0f7069519c87med.jpg
lecz po ilości użytych winogron wnioskuję że do sprawy podszedłeś profesjonalnie i na całość, zastosowałeś
http://www.fotosik.pl/zdjecie/13b75cdee1757dd2

Niektórzy do robienia wina stosują cukromierz , zdarzają się nawet tacy co czytają ze z TYM , a tu obrazkowo
jak się wino robi.

Posłuchaj kolegi maciek19660714, wie co pisze.
Odpowiedz
#8
Jezli cukru jest za duzo to co robic?
Odpowiedz
#9
Cukru może za dużo a może już go nie ma. Dodałeś wodę żeby rozpuścić 6kg cukru a ile nie napisałeś, dodatkowo myłeś winogrona a się nie myje, winogrono mogło mieć mało cukru albo dużo.
Ostatecznie jak nie chcesz kupić cukromierza, spróbuj nastaw albo będzie słodki albo nie. Chociaż wstępny podgląd nastawu będzie.

Zalety zakupu cukromierza:
- wiesz ile masz cukru w winogronie i czy następnym razem zrobisz wino gronowe
- wiesz ile możesz dosłodzić cukrem buraczanym winogrona, żeby drożdży nie zabić
- wiesz mniej więcej ile ma procent alkoholu ma twój nastaw
- wiesz kiedy dodać syropu dla podwyższenia procentów bez prawdopodobieństwa zatrzymania fermentacji
- wiesz kiedy i ile dosłodzić wino do smaku a tym samym nie przesłodzić

Odpowiedz
#10
Musze kupic sobie taki sprzecik. Winogron byl baardzo kwasny.
Odpowiedz
#11
Ludzie!!! To winogrono a nie ten winogron!:glupek:



Skocz do: