Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
Witam użytkowników !
W tym roku robie swoje pierwsze wino w życiu, miałem 16KG (sam owoc bez szypułek) czerwownych winogron zebranych po przymrozkach.Owoce umyłem z szypułkami po czym je obrałem z owych szypułek. Przepis mam zaporzyczony od wuja. Jego proporcje to 7-4-3 w kolejności owoce-woda-cukier. Z proporcji wyszło mi 9.2L wody i 6.85kg cukru / 16kg owoców. Cukier rozpuściłem w wodzie i wszystko wystudziłem. w trakcie studzenia rozdrobniłem tłyczkiem do ziemniaków owoce i wrzuciłem do baniaka 40L a następnie zalałem wszystko wcześniej ostudzoną wodą z cukrem, zatkałem korkiem zalepiłem plasteliną, mineło już 3 dni i widać bardzo słabe efekty (nastawiłem w sobote wieczorem 05.10.2013r.). Miało pracować ale chodzi bardzo ale to bardzo powoli bombel na 5-10min może wiecej 
W przepisie nie ma drożdży, ani żadnych wspomagaczy.
I tutaj pytanie do was. Czy wszystko jest ok? bo z pkt. widzenia amatora coś jest nie tak i za słabo pyrka. Pomocy
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Witam.
Dałeś za dużo cukru i dzikusy nie wyrabiają.
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2013
Wydaje mi się że dałeś za dużo cukru. Masz ok 25 litrów nastawu, więc najprościej licząc 15 (procent winka) * 25 l * 17 = 6375g cukru potrzeba a ty dałeś i tak więcej nie licząc tego w winogronach. Ponad 30 blg masz, wartowałoby to rozcieńczyć ale stracisz na smaku... Goń po pożywkę, drożdże szlachetne i patrz czy ruszy. Dla dzikusów to za dużo...
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
Nie ma jakiegoś innego sposobu wyzwolenia energii bez wspomagaczy ? To znaczy, czy drożdze i pożywka będą niezbędne do wyzwolenia fermentacji ?
Ile było by potrzebnej wody do rozcieńczenia mojego specyfiku ?
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Kup drożdże aktywne i pożywkę. Co do wody to ciężka sprawa bo nie wiesz jakie dokładnie jest stężenie cukru w twoim nastawie. Wydaje mi się, że aby to rozcieńczyć trzeba by wlać 7 litrów wody. To jest moje zdanie, poczekaj może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
Polman - powiedz mi prosze ile cukru powinno przypadać na 1L wody ( dla słodkich wonogron) ? Wylicze prawidłową proporcje i braki wody w moim nastawie.
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Ha to jest temat rzeka
Na zrobienie litra wina o zawartości np 12% alkoholu potrzeba: 12 * 16.9 = około 203 gram cukru.
Jest to cukier potrzebny na wytworzenie alkoholu, a dosładzanie to inna bajka.
Ogólnie mówiąc nie możesz dać za dużo cukru bo drożdże (zwłaszcza dzikie) nie ruszą.
Tu potrzeba cukromierza.
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
Nie wiem czy u siebie w miasteczku kupie gdzieś cukromierz  postaram się narazie jestem uwieziony do 16 w pracy i nie mam opcji wyskoczenia 
Zastanawia mnie ta dolewka wody, sam o tym myślałem i tak przypuszczałem, że jest jej za mało, lecz nie bardzo wiedziałem i nie bardzo wiem ile jej dolać. 7L wydaje mi sie troche za dużo (na oko  )
Kiedyś widziałem takie proporcje w przepisie od jakieś firmy (nie pamiętam jakiej)
9kg (owoc) - 2.7L(woda) - 1.9kg (cukier)
Lecz dostałem "przepis wuja" w proporcjach
7kg - 4L - 3kg i w takich proporcjach zrobiłem
Moj stosunek woda-cukier jest podwojony w proporcji na 16kg owoców.
Piszę to w nadzieji, że ktoś pomoże co mam z tym zrobić, czy dolewać wody, a jak dolewać to ile ? i druga kwestia dodawania drożdży i pożywki również nie wiem ile mam tego dodać (jeśli mam dodawać)
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Napisałem 7 litrów bo na szybko policzyłem ile masz cukru w swoim nastawie i wyszło mi prawie 30 Blg (po dodaniu 7 litrów Blg spadło by do około 23). A ten wynik nie uwzględnia cukru który znajduje się w owocach, więc Blg na pewno jest wyższe.
Za dużo cukru dałeś od razu, powinieneś był go podzielić na 2 części i dodawać kiedy drożdże zjedzą pierwszą partię.
Moja rada jest taka: kupić cukromierz, pirosiarczyn potasu, drożdże szlachetne i pożywkę.
Ubić dzikusy piro i po 24 godzinach dodać drożdże winne. Z tym, że chyba bez rozcieńczenie nastawu się nie obejdzie.
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
też tak sądzę, że bez rozcieńczenia się nie obejdzie. Czy to oznacza ze wino nie bedzie miało tak bardzo intensywnego smaku, zapachu, mocy ?
Czy piro nie zrobi mi z wina siary ? 
btw.: Jak byś miał 2 min to napisz mi prosze jak obliczac blg albo jakiś link do wzoru.
Z góry dziękuje
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Blg mierzy się cukromierzem, jest to stężenie cukru na kg nastawu, soku, moszczu, a tutaj masz opisane jak to przeliczyć na litry.
Jak za bardzo rozcieńczysz to wino straci na smaku, moc zawsze można zwiększyć poprzez dodanie cukru.
O piro poczytaj na forum, jest stosowane od wieków przy wyrobie wina  Oczywiście trzeba je odpowiednio dawkować, ale jak mówiłem to wszystko jest napisane na forum.
Warto też poczytać to.
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
Wszystko pieknie i ladnie opisane, ale nadal nie wiem jak mam poruszyć moje wino, jak wyjde z pracy pojade do jakiegoś sklepu i popytam o piro, drożdże i pożywkę.
Najbardziej zirytowany jestem tym, że nie chciałem się jakoś super zagłębiać w to wszystko, jakie by wyszło takie by wyszło raz lepsze raz gorsze, może z czasem i z upływem lat zaczął bym wiekszą przygodę z gąsiorem, a zostałem w d...e z 25L niczego
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Skoro Ci nie zależy na smaku to rozcieńczaj woda, zrób tak jak Ci wcześnie napisałem i czekaj, a może efekt jakiś będzie.
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
I tak zrobie dzisiaj 
Czy 7L o których pisałeś to jest minimum ?
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
16 kg owoców to około 11 litrów soku.
6,85 kg cukru to około 4,3 litrów.
Dodałeś jeszcze 9,2 litrów wody.
Razem 24,5 lirów nastawu.
6850 * 1000/ 24500 = około 28 Blg
Nie uwzględniam tutaj cukru z owoców!
Powiedzmy, że dodasz 7,5 litra wody.
6850 * 1000/ 32000 = około 21,5 Blg
Nie wiem ile cukru mają owoce i bez cukromierza nie jestem w stanie tego ustalić, ale ja dodałbym 7,5 litra wody. Istnieje szansa, że nastaw ruszy.
Drożdże kup aktywne, będą gotowe po 20 minutach. Myślę że dzikusy nie zrobiły alkoholu w twoim nastawie więc chyba nie trzeba hartować MD. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2013
Winogrona mogły mieć 110-180 g cukru na litr wiec przyjmijmy 150g *11 l soku = 1650g + dodane 6850g cukru to daje nam 8500 g w nastawie 25 l.
Maksymalne dopuszczalne blg to 25 wiec 25=8500*1000/ 34000 czyli nastaw powinien mieć objętość 34l...oznacza to dolewkę 10 l wody. Lecz to już pornografia przy 11 l soku z owoców dodawać prawie 20l wody :/ Chcesz to próbuj, procenty na pewno będą ale smak....
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
Jak dla mnie to jestes bardzo doświadczony, a twoje porady sa dla mnie nie zwykle cenne !
Doleje dzisiaj 7L wody i zobaczymy co bedzie sie działo. Powiedz mi tylko czy przy dolewaniu wody dodać odrazu drożdże czy poczekać z 1 dzień i zobaczyć reakcje wina na samo dolanie wody?
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
MTA - czyli na dobra sprawe moge wylać wszystko co mam bo i tak bedzie nie do wypicia ?
Jest jeszcze jakiś sposób na naprawe mojego wina ? np dodać owoców i wody ?
Wcześniej pisałeś o drożdżach szlachetnych, a Polman o aktywnych czy to jest to samo ?
A co sądzicie o dodaniu samych drożdzy do mojego specyfiku, bedą działać ? Zacznie się fermentacja ? Bo jeśli moge dodać drożdzy i nie rozcieńczać to był bym rad
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Myślę, że dodatek 5 litrów soku wyciśniętego z owoców + 5 litrów wody mogło by coś zdziałać.
Dodatek samych drożdży chyba nie pomoże.
Liczba postów: 24
Liczba wątków: 1
Dołączył: 10 2013
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Tak, oczywiście nie spodziewaj się nie wiadomo jakiego smaku po takim winie. Tylko soku wyciśniętego z owoców, bo Ci miejsca braknie w balonie.
Co do drożdży to niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale chyba wszystkie drożdże winne są szlachetne. Aktywne przygotujesz w 20 minut, nie musisz ich mnożyć przez 3 dni.
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 2
Dołączył: 09 2013
Do wypicia to będzie - rzecz gustu bo wyjdzie alkoholowe coś o lekkim posmaku winogron. Jeśli posiadasz duży balon to wydaje mi się ze 10 l soku + 5 litrów wody dodane do tego co masz + drożdże aktywne (szlachetne - to to samo) + pożywka i by było ok.
10l soku * 150g/l = 1500g cukru
zatem dodając do tego co już mamy:
25l nastawu gdzie cukier wynosi ok 8500g otrzymamy 40 l gdzie cukier wyniesie ok 10 000g.
Blg 25 wiec powinno ruszyć i otrzymasz ok 15% winko...
Myślę że 5l soku będzie ciut za mało tak jak mówi Polman. Mogę się Mepo mylić gdyż sam zaczynam przygodę z winiarstwem i moja wiedza opiera się na tym co zdążyłem wyczytać na forum.
Liczba postów: 85
Liczba wątków: 8
Dołączył: 09 2013
Lokalizacja: Kraków
Najlepiej było by dodać sam sok ale on zawiera cukier. A za dużo też nie rozcieńczy Mepo, bo balon ma 40 litrów. 24,5 + 15 litrów to chyba nie za bardzo.
Dla tego zaproponowałem proporcje 5+5 by nie zwiększać jeszcze stężenia cukru w nastawie. Smak pewnie nie będzie za specjalny ale jakiś będzie
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
Możesz spróbować tak, że weźmiesz 3 litry swokjego ulepka i dodasz 3 litry wody. Do tego drożdze.
Nie masz cukromierza to ciężko cos sensownego radzic ale jak zacznie pracowac to co 24 godziny dodawaj do pracujacego nastawu 1 litr ulepka.
Może się uda. Mógłbys dodawac wiecej ale bez cukromierza i zrozumienia co się dzieje w winie trudno cos doradzać.
Liczba postów: 144
Liczba wątków: 1
Dołączył: 06 2013
Lokalizacja: Birmingham / UK
Nastrój: jesień idzie... nie ma na to rady...
Może być gar. Z przykryciem.
Musisz zabezpieczyć ulepek przez pasteryzacje lub zasiarkowanie.
Ulepek - (łac. ulepkus)  - to to co zrobiłes dodając taką ilosć cukru do soku
|