Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - FERMENTACJA NIE RUSZA (Za dużo cukru)
#51
Myślę, że zastanowiłeś się nad tym co piszesz. Wiesz, że jeśli bezpodstawnie oskarżysz firmę to możesz mieć problem prawny?
Do wina używasz drożdży piekarniczych? Pożywkę Kombi stosuję od wielu lat i nie mam większych zastrzeżeń.
Odpowiedz
#52
Nie cytuj bez potrzeby

Witam, jeśli stosujesz do piwa, to ok. Mi 2 duże nastawy na winogronie niemal powaliła (jeden może jeszcze do uratowania, drugi uratowany).
Inne ich pożywki są ok. Ale kombi, piszę z pełną odpowiedzialnością (nastawiam od ok 20 lat) jest syfem piekarniczym, nie do wina. Chyba, że leżakowanie w Auchan im aż tak szkodzi:) Pozdrawiam.
Odpowiedz
#53
Mnie kilkadziesiąt nastawów jakoś skutecznie przefermentowało. Jedną z przyczyn na pewno był dodatek pożywki Kombi. Myślę, że wiele osób z tego forum od lat używa pożywki Kombi i takich spostrzeżeń jak Twoje nie ma. Wystarczy może przeczytać o przyczynach wstrzymania fermentacji?
Osobiście używam jej podczas fermentacji miodów.



Skocz do: