Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - MIAZGA (Ile wody? Kiedy cukier?)
#1
Witam serdecznie wszystkich, mam małe pytanie ( tylko nie nie odsyłajcie mnie do szukajki, nie mam tygodnia wolnego czasu na zglebienie tematu tak jakbym chciał) . Potrzebuję tylko informacji czy na etapie fermentacji w miazdze dodawać wody, cukru czy też nie. Nie wiem jakie jest blg, dopiero czekam na cukromierz. Na razie zasiarczyłem miazgę, jutro planuję pobrać próbkę soku do zmierzenia ilości cukru i zalać miazgę MD z pożywka. Tylko ten dylemat czy dodawać cukier/wodę czy też nie - jakie ilości to chyba już nieistotne, wyjdą z obliczeń przy projektowaniu wina - resztę doda się w balonie. I jak z ta kwasowością? Bo chyba nie zakupię odpowiedniego przyrządu, jest jakaś średnia wartość dla winogrona wolno rosnącego na balkonie, prawdopodobnie Labrusca ? Będę wdzięczny za
oświecenie.
Odpowiedz
#2
To zależy jak długo chcesz prowadzić fermentacje miazgi. Jeśli krótko to wystarczy cukru z owoców, jeśli długo to dodajesz cukier aby drożdże się nie obijały. Wodę dodajesz jeśli jest konieczność rozcieńczenia (obniżenia kwasowości) Nie ma średniej kwasowości a tym bardziej dla labruchy. Nawet winogrona szlachetne w winnicy każdy sprawdza co roku przed zbiorami.
Odpowiedz
#3
Dzięki za odpowiedź :)
Odpowiedz
#4
Witam mam podobne pytanie 19.10 zrobiłem miazgę z owoców blg 20 a dzisiaj po zmierzeniu blg =0 .Nie wiem co teraz zrobić czy już mam zlewać, zostawić czy dodać cukier z wodą. Chciałem trzymać w miazdze około tygodnia. Rok temu po 7 dniach w miazdze blg miałem 5
Odpowiedz
#5
To jak mocne chcesz mieć wino skoro chcesz jeszcze dodawać cukier?
Odpowiedz
#6
16- 17%. W przepisie jest podany cukier i woda. http://old.wino.org.pl/frames/winogron.html



Skocz do: