Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - OBLICZENIA (Czy dobrze?)
#1
Witam. Założyłem 25 L galon prawie do pełna [tzn zostawiłem miejsca na fermentacje ale nie dużo i może wykipić - ale jestem przygotowany] winogronami czerwonymi zmiażdżonymi i teraz próbuje obliczyć ile cukru mam dodać rozlewając [obstawiam 20 L soku] do dwóch galonów 15 L wiedząc że BLG jest równe 13. Różne wzory, planowanie wina w exelu i mi nie wychodzi. A raczej wychodzi, tylko za każdym razem inaczej.

Wiedząc, że winogrona czerwone mają 155g cukru [miałem odmianę dużych mocno fioletowych owoców - bardzo słodkich]. Aby mieć wino ok 17 % [chcę do leżakowania na wiele lat] i samo się zakonserwowało potrzeba 292g/L cukru. Zatem w całości potrzebuję 292*20 L = 5840 cukru, gdy wiemy że mają one razem cukru 3100g. Więc w prostym rozrachunku 5840-3100= 2740 kg cukru. [Obj. 1,64 L] Wody wolałbym jak najmniej, ale jak to obliczyć pomniejszając objętość o ten cukier i wodę?

Żeby obliczyć ile cukru potrzebuje taki wzór:
17*A*B=C
gdzie 17 to stała, A- ilość nastawu w l, B- docelowy procent wina, C-ilość potrzebnego cukru w gramach, a więc podstawiając:
17*20*17= 5780

Więc muszę dodać 2,68kg cukru, gdzie 1 partia idzie do BLG równego 20-22, a reszte na porcje po okresie fermentacji burzliwej i miesiąc później następna dawka, tak?

Czy mogę na samych drożdżach na razie z skórek winogron potrzymać je do 8 dni, a potem zcedzic z owoców i dopiero zalać cukrem i drożdżami aktywnymi ? Jestem laikiem, w pożywki się na razie nie bawię. Chce na sam sok dać drożdże bo się nie pomieszczę.

Winogrona stoją już w gąsiorku rozgniecione 2gi dzień i wieczorem już musze je zalać cukrem i za niedługo musze oddać 25 L gąsior i przelać do swoich 15 L i 5 L.

Odpowiedz
#2
Masz 20l soku, a chcesz możliwie jak najmniej rozcieńczyć. Musisz jednak pamiętać, że cukier który zwiększa objętość też trzeba wziąć do obliczeń nastawu. Policzmy więc na 22,5l nastawu.
22,5*17*17= 6500g - tyle łącznie potrzebujesz cukru
Pytanie jak Blg ma sok? Raz piszesz, że 13 blg = 136g/l, a raz że mają 155g/l, czyli Blg=14,7?
Zakładając 13 Blg, 20l*136g/l = 2720g - tyle cukru masz w owocach
6500g - 2720g = 3780g = 3,78kg - tyle cukru musisz dodać w postaci syropu
3,78kg * 0,6l = 2,27l - objętość dodanego cukru
22,5l - 20l (sok) - 2,27l = 0,23l - tyle musisz dodać wody.
Tyle odnośnie Twoich planów. Jeśli jednak Twoje winogrono to Labrusca to takie rozcieńczenie jest zdecydowanie za małe, a jeśli to jakaś szlachetniejsza odmiana to szkoda jej na 17% mózgotrzepa....

Staraj się podłączać do istniejących wątków, zamiast zakładać nowe.
Odpowiedz
#3
OK, dziękuje za odpowiedź i przeniesienie. Będę się stosował.

Właśnie znalazłem tylko kilka tabelek, że winogrona mają koło 155g/L cukru, ale nie znam się na BLG ile co i jak, a mój moszcz ma 13 BLG i pyrka sam z siebie już. Winogrona były duże, większe niż 1,5 cm średnicy, mocny bordowy kolor, w środku czerwonawa galaretka z pestkami i baaardzo słodkie. Czyli nastaw powiększy się o 2,27L o sam cukier. Wolałbym jednak go nie rozcieńczać wodą, tylko odlewać troche soku, rozpuścić, ostudzić i wlać spowrotem do balona. Chcę wino na leżakowanie 10 lat minimum i aby było odporne [czyli 16% +/-] Więc obstawiłem 17 %, gdybym miał nie dociągnąć przypadkiem do 16 [tak dla zapasu o 1 %].

Nadal pytam o to czy może sobie postać te 8 dni, nie dodając mu nic, zmierzyć potem BLG, dobić do 22 i wsypać drożdże aktywne [bo na dzikich to strach].


Wszyscy radzą, zostaw niech sobie pyrka samo z siebie, ale nie chce 8-10 %centowego wina.
Odpowiedz
#4
Jak miazga już Ci ruszyła to musisz dodać pirosiarczyn potasu 1g* na 10l, to zabije dzikie drożdże. Potem odczekać 24h i dodać uwuodnione drożdże aktywne. Inaczej nie da rady.
Jak będziesz dodawał drożdże aktywne, to dodaj też pożywkę dla drożdży.
Po kilku dniach fermentacji wyciśnij miazgę i dodawaj do nastawu cukier porcjami. Na początku będziesz miał jeszcze mało alkoholu więc jako pierwszą ratę możesz dodać 100g/l, a kolejne po 50g/l. Zawsze sprawdzasz Blg i dopiero gdy spadnie do zera dodajesz cukier.
Poszperaj na forum, czy Ty aby labruchy nie masz, bo z niej wina bez rozcieńczania zrobić się nie da.

*) 1g piro to 0,8ml. Możesz odmierzyć strzykawką.
Odpowiedz
#5
Nie mogę w żadnym sklepie kupić pirosiarczynu jednak, szukałem, a przez neta trochę będę czekał. ;x Może gdzieś jeszcze znajde, ale bez tego jak dodam aktywnych to się pogryzą? A te PDM femivinu ? albo zwykłe jakieś aktywne? Po co pożywka do aktywnych, jak już są namnożone? Mam 10 L soku z winogron do których wrzuciłem wcześniej drożdże aktywne i pyrkają do dziś. Zmierze przy zlewaniu dopiero BLG za jakiś czas... Tak samo mam troche winogron białych założonych od 2 dni, zaczyna już się fermentować... Łącznie mam 5L malinowego, 4-5 Porzeczkowego, 10 L z winogrona takiego małego [ok 6L soku , 4 L syropu], 25 baniak z winogronem czerwonym owocem który ruszył na dzikich, 5 białego winogrona około no i jeszcze planuje z czarnego bzu i dzikiej róży [głogu, tak?]... Nie wiedziałem, że musi blg spaść do 0 żeby dodać cukier, to już przynajmniej wiem :D Z tym 25k owoców, muszę się zmieścić w 15L i 5 L baniaku... Nie mam więcej... Kombinuje taką butelkę po wodze 19,6 L, ale nie wiem czy mi się uda.

Lebruchy nie mam.
Odpowiedz
#6
Jeszcze nie dodałeś tego piro? Fermentacja na dzikusach trwa? Zmierz Blg i porównaj z początkowym. Jeśli drożdże się namnożyły i rozhulały i jest tam już kilka procent alkoholu, to zatrzymanie fermentacji na dzikusach i wznowienie jej na drożdżach szlachetnych wcale nie będzie takie łatwe.
Pożywkę dodajemy do każdego nastawu, do każdych drożdży.
Odpowiedz
#7
Nie mów, że 25 KG winogron pójdzie w kosz... Nigdzie nie moge znaleść pirosiarczynu, same jakieś pierdoły są do klarowania, dokwaszania, srania w banie, ale tego jednego, co wy wszyscy używacie - nie ma. To może dokończyć ją na dzikusach? BLG było 13, jest 16. Scedzę to i dosłodzę... Doszło mi dzisiaj 1,6kg dzikiej róży i założę również na winczacho :)
Odpowiedz
#8
Można próbować ze szlachetnymi drożdzami, nietkóre mogą "wygrać" nawet jeśli w nastawie jest alko
Odpowiedz
#9
Dzisiaj wywalił mi nastaw 25 L winogrona czerwonego z balona... Nie dodawałem cukru, sam już od paru dni fermentacje zaczął i nagle dziś wracam cała kuchnia uj... Chyba rano polecę po cukier i zaleje troszkę go do BLG 20 chociaż... Nie wiem czy ubrać, czy na razie trzymać pod ścierką :D b Niech idzie na naturalnych drożdżach...

WYCHODZI Z BALONA, oddzielam od moszczu na 2 baniaki 15 L, rano lece po cukier i robię syrop i jazda...

Oddzielone zostało na 2 baniaki 17 litrów soku, tj, po 8,5 L soku. Oba nastawy mają BLG 12. Doładować na 20 BLG?
Odpowiedz
#10
Nie, niech te dzikusy najpierw przerobią Ci ten pozostały cukier, który nadal jest w nastawie. Dopiero gdy Blg spadnie do 0 dodaj kolejną ratę cukru i ilości 50g/l.
Pamiętaj o dodaniu pożywki. Spadek o 10 jednostek Blg to ostatni dzwonek, aby odżywić drożdże.
Odpowiedz
#11
Ale drogi Lukihah, zaczęło fermentować mając 16 BLG, nie 22. Teraz jest 12 w obu nastawach. Nie mam już kasy na pożywki itd, wszystkie pieniążki poszły mi już z wypłaty co do 1 zł, na korki, rurki, balony, drożdże [które u mnie 7 zeta sztuka kosztują] :D Chciałbym w zasadzie to wino zrobić na sposób naturalny... Jedynie woda z cukrem... Czyli mam nie dawać cukru dopóki nie przerobią. Chcę się zmieścić w balonie 15 L i 4 L = 19 L z czego te 2 L to syrop właśnie. Prowadzić to wino chcę na 10 % max i słodkie. Bo drugi 15 L balon dzisiaj ląduje dzika róża, gdzie później przełożę ją do 10 L balona [już pożyczonego, ale po wypłacie będę musiał kupić chociaż 5 L] i jadę po głóg do wujka... :D 18 grudnia jakoś wyjeżdżam za granicę, wszystkie wina ostatni raz do tego dnia muszą być przelane i nie będzie mnie 6 mc, niech się klarują... Wrócę, to po butelkuję, jak będzie co :D Dziewczyna będzie dolewać wody do rurek tylko, bo się tego tknąć nie chce pomóc, ale pić to by się chciało... :D
Odpowiedz
#12
@Pumek to sprecyzuj trochę informacje. Pisałeś, że chcesz podnieść Blg do 22 syropem cukrowym. Myślałem, że to zrobiłeś. Pisałeś też, że sok miał 13 Blg, więc czemu niby fermentacja miała ruszyć z Blg równego 16?

Jeśli nadal nie masz piro i jeśli rzeczywiście drożdże przerobiły dopiero 40g/l, to nawet nie zastanawiaj się, tylko dodawaj drożdże winiarskie. Przy tak niskiej zawartości alkoholu, powinny sobie poradzić, a jak się uda to może zdominują dzikusy. Tylko nie dodawaj ich tak hop siup do butli, a postępuj tak jak przy restarcie i hartowaniu drożdży.
Odpowiedz
#13
Tak było naprawdę, sok miał sam 13, a po 6 dniach już 16 i fermentacja burzliwa się zaczęła... Mierzyłem dobrze, sam sok odcedzony. Nie zalewałem go syropem cukrowym. Teraz jest 12 BLG i aż szumi w baniakach. Zatem jadę po drożdże rano. Dziś ruszyło wino z róży dzikiej, BLG 22, obliczenia porobiłem. Został głóg.
Odpowiedz
#14

Witam... Odświeżę wątek, gdyż zrobiłem takie małe podsumowanie moich działań jako nowicjusza.


   

To zdjęcie przedstawia tabelę, moich poczynań. Odjąłem ile cukru było w owocach i dopiero wtedy cukier dzieliłem na porcje. Chcę napisać kilka punktów i bardzo proszę o odpowiedź:

1. Wino porzeczkowe i malinowe dostały mocną dawkę cukru od początku, nie wiedziałem, że dzieli się ją na porcje wtedy. Aczkolwiek były to miazgi owocowe po zlaniu soków (Więc dużo cukru też zostało w samym syropie który po słoikowałem). Czy po zakończeniu fermentacji tej porcji cukru którą dostały, mogę dodać więcej cukru? Wnioskuję, że tak, rozpocznie fermentacje dalszą.

2. Wino porzeczkowe miało BLG 6[czyli z poprawką na niecukry 4, BLG wynosiło 2], kiedy dostało kolejną porcje cukru, najpierw pokazał cukromierz 7, potem 11, teraz wskazuje 14. Mało co pyrka, ale co jakiś czas rusza. Czyli wnioskuje jeszcze nie zamordowałem drożdży, ale za parę dni zmierze poziom BLG i się upewnie.

3. Wino z winogron [tam pisze od P. Reni i Moniki] poszło samo na 16 BLG na dzikich drożdżach. Miałem rano jechać do sklepu, ale w zasadzie był chyba weekend i śpieszyłem się do pracy, po prostu działa na dzikich i zobaczymy co wyjdzie. Najpierw przerobiło swoje cukry do 0, potem dodałem 70 dag cukru i nie zmierzyłem poziomu BLG, zaś teraz znowu widzę wino nie chodzi, zmierzyłem BLG i 0. Więc dzisiaj dostało kolejną dawkę syropu. Czy tu jest w porządku?

4. Przy winogronie białym i dzikiej róży nie pamiętam poziomu BLG, ale po dodaniu cukru wyszło 21/22 BLG. Obliczyłem ile cukru dodałem i odjąłem od BLG które wyszło razem i wynik dało nam 9/10 BLG startowe. [Przy winogronie się zgodzę, ale przy dzikiej róży nie jestem pewien wyniku...]

Przy dzikiej róży wyłapałem błąd, już go sobie poprawiłem w przed ostatniej dawce cukru, jest mniejsza, a trzeciej nie ma. Dobrze obliczone?

5. Wina te wszystkie zostaną przed grudniem zlane z osadów i drożdży na bieżąco, ale pytanie brzmi następująco. Czy jeśli odstawie wszystkie baniaki do piwnicy, mogą leżeć nie ruszane przez pół roku? (Jedynie wodę uzupełniać będzie mama, bo dziewczyna się nie tknie...) Mianowicie wyjeżdżam do liverpoolu na 6 MC. Niektóre wina będą pewnie jeszcze w fazie fermentacji cichej, a niektóre w fazie zakończonej fermentacji.


Tak wygląda wszystko razem (Bez 15 L baniaka z dziką różą):

   





Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#15
Nikt nic nie powie ?
Odpowiedz
#16
Witam, bardzo proszę o pomoc w obliczeniu i zrozumieniu tych obliczeń :D

Jeżeli popełniłem wino nowicjusza z malin 5L i zawartości cukru 2kg w nim, wino porzeczkowe 4 L z 1,5kg cukru, wino na dzikusach winogronowe czerwone o startowym BLG 16, białe wino z winogron o startowym BLG 22 i połączyłem je w jedno 15 L galon wino owocowe, to jak obliczyć jego moc po ilości dodanego cuku, a raczej przerobionego.

Wychodzi mi, że:
4 L Porzeczkowe 1500 gr cukru
5 L Malinowe 2000 gr cukru
4 L Winogrono czerwone 640gr cukru
2 L Białe winogrono 440gr cukru

Razem dodane cukru jest: 4580 cukru [błędy nowicjusza...], a połączone wina zatrzymały się na BLG 9. Zatem 4580 gr cukru/15 L = 305 gr cukru/1L ] 30 BLG ?

Zatem jeśli dobrze obliczyłem 30 - 9 = 21 BLG przerobione, a w tabeli z ulotki cukromierza daje to 11,2 %.

W smaku jest fajne, % wyczuwalny. Czekam i jak się sklaruje to butelki, tak ? Czy dobrze obliczyłem? Czy w ogóle coś z tego będzie?
Odpowiedz
#17
Źle obliczyłeś bo 300 g/l to 27 Bllg. Czy uwzględniłeś cukier w owocach. Czy końcowe Bllg uwzględnia poprawkę na alkohol?

Ulotkę spal, wprowadza więcej zamieszania niż pożytku. Poczytaj poniższy temat.

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=1973
Odpowiedz
#18
Pumek - zakładasz w krótkim czasie drugi wątek na temat obliczeń. Pierwszy jest tutaj
Pewnie zanim zakumasz to jeszcze kilkanaście założysz.
Odpowiedz
#19
(24-10-2014, 10:33)Pumek napisał(a): Zatem jeśli dobrze obliczyłem 30 - 9 = 21 BLG przerobione,
Tutaj też popełniasz błąd. Jeżeli BLg 30 moszczu oznacza poprawny odczyt cukru w roztworze, to blg 9 wina zaniża faktyczny poziom cukru w winie. Ściślej rzecz ujmując alkohol w roztworze zaniża ten odczyt.
Odpowiedz
#20
Boullii - połącz wątki - http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid296514
Odpowiedz
#21
@tata1959

Przepraszam, że założyłem nowy temat, w tamtym właśnie nikt nie chciał pomóc. Postarałem się, zrobiłem tabelkę i w ogóle opisałem, zadałem parę pytań, 0 odzewu.

@Boullii
Uwzględniłem cukry z owoców w BLG oraz ilość cukru w 2óch przesłodzonych winach na starcie [z malin i porzeczek].

@kapitan
To ile moge mieć cukru w BLG, jeśli jest teraz 9 i stoi?


Więcej liczenia, niż przyjemności z robienia i potem picia trunku...
Odpowiedz
#22
Liczenie jest proste.

Miałeś 305 g/l, masz 9 Bllg końcowe plus 2 na alkohol czyli 11 Blg czyli 115 g/l. Drożdże przerobiły 190 g/l czyli masz około 11%.
Odpowiedz
#23
okej, czyli wyszło nawet pitne :)

A propo, czytałem tamten wątek, który wkleiłeś do posta i okej, przeczytałem. Szkoda, że nie ma tak jak w ulotce biowinu, że tyle BLG przerobionego to taki %. Skąd wiecie że 15 blg to tyle g cukru/l moszczu??? Gdzie wam to pisze, skoro w ulotce to jest, tylko "zakłamane"?. Aczkolwiek muszę nad tym jeszcze posiedzieć i poczytać. Postaram się już nie robić tematów osobnych, tylko się podłączać.
Odpowiedz
#24
Pisałem - ulotkę spalić.
Odpowiedz
#25
(26-10-2014, 19:35)Pumek napisał(a): Szkoda, że nie ma tak jak w ulotce biowinu, że tyle BLG przerobionego to taki %.

Lepiej wiedzieć, że 16,7g cukru w 1 litrze nastawu, daje 1% alkoholu


(26-10-2014, 19:35)Pumek napisał(a): Skąd wiecie że 15 blg to tyle g cukru/l moszczu??? Gdzie wam to pisze, skoro w ulotce to jest, tylko "zakłamane"?. Aczkolwiek muszę nad tym jeszcze posiedzieć i poczytać. Postaram się już nie robić tematów osobnych, tylko się podłączać.

Można powiedzieć w pewnym uproszczeniu, że skala Bellinga określa ekstrat moszczu Blgx10/kg. Odpowiadając na Twoje pytanie "skąd wiemy", ano z odpowiedniego przeliczenia odczytu. Najpierw robimy korektę odczytu na niecukry i tu przyjmuje się, że cukier stanowi 17/20x odczytx10, czyli 17/20x15x10= 127g.
Natomiast przeliczenie z g/kg na g/l wykonujemy wg następującego schematu.
127 g cukru x 0,62 = 79 ml
1000g – 127g = 873 g wody tj 873 ml
873 ml wody + 79 ml cukru = 946 ml
127g cukru jest w 946 ml moszczu
z tego
X g cukru jest w 1000 ml roztworu
X =135 g cukru na 1 l moszczu

Stąd właśnie wiemy :)
Pewnie są gotowe tabele na te przeliczenia. Nie szukałem bo nie potrzebuję, ale jak będziesz miał kłopot to warto sobie poszukać i zachować. Przyda się przy każdym nastawie.
Odpowiedz



Skocz do: