Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2013
Lokalizacja: Lublin
Witam!
Dostałem od znajomego 10kg owoców winogrona jak na załączonych fotkach.
Chciałbym z tego zrobić winko o mocy ~12-14% w związku z tym mam pytania:
- jaka to jest odmiana owoców? (w smaku słodziutke, owoce wieksze niż popularne Labrusca, słodsze, posiadają 3 małe pestki)
- w jakich proporcjach dodać do tego wody na 10kg owoców. Z przepisów na
http://old.wino.org.pl/frames/winogron.html wynika że ok 10ltr wody - zastanawiam się czy nie za dużo. Niestety nie mam zestawu do pomiary kwasowości.
Liczba postów: 585
Liczba wątków: 9
Dołączył: 10 2013
Lokalizacja: Lubiąż-PL, Clonmel-Irl
Nastrój: Nie umiesz pić to nie pij :P
Nie wiem co to za odmiana ale miazge najpierw zasiarkuj bo widać że zaczyna pleśnieć. Wody bym za dużo nie dawał. 5L może.
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2013
Lokalizacja: Lublin
To nie pleśń tylko rosa

Przed zrobieniem fotek owoce przetrzymywane były w worku na balkonie przy temperaturach w okolicach 0st C w nocy i poniżej 10st C w dzień - mineło okolo doby od ich zerwania i są w dobrym stanie.
Proszę o opinie innych.
W jakim celu w takim razie przepis na
http://old.wino.org.pl/frames/winogron.html uwzględnia tak dużą ilość wody?
Liczba postów: 3.132
Liczba wątków: 10
Dołączył: 10 2012
Lokalizacja: Łódź i okolice
Nastrój: In vino veritas
Chcesz robić wino czy wodniaka? Bo jeżeli nie ma nadmiernej kwasowości to po co woda? Pytanie umieściłeś w dziale wina gronowe a to nie będzie już gronowe. Ile mają blg?
I popraw błędy. Zdania zaczyna się z dużej litery bo modowie Cię rozstrzelają.
Liczba postów: 9
Liczba wątków: 3
Dołączył: 11 2013
Lokalizacja: Lublin
Przepraszam - mój błąd.
Proszę o przeniesienie wątku do działu "Wina winogronowe".
Liczba postów: 7.228
Liczba wątków: 135
Dołączył: 07 2012
Lokalizacja: SZCZECIN na północy Winnica CISOWA
Nastrój: Niepowtarzalny...
Na razie przeniosłem tutaj ale bez mierzenia cukru, kwasowości i obliczeń się nie obejdzie.
W tym dziale nie robimy wina wg przepisu, czyli "na oko". Dokonujemy pomiarów i wyliczamy ile cukru dodać, aby uzyskać określoną ilość % alkoholu. Mierzymy kwasowość aby wiedzieć ile dodać wody.
Jeżeli dosypiesz cukier bez obliczeń, przeniosę temat do działu dla początkujących.
Kup cukromierz (10zł) i zamów kwasomierz (20zł).
Przeczytaj:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=2132
Popraw błędy w swoich postach.