Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - POMIAR KWASOWOŚCI (Regent za kwaśny)
#51
(30-09-2016, 18:23)_Krzysztof_ napisał(a): .....interesuje mnie czy kwasowość 4 jest możliwa. Odmiana n/n

Możliwa. Ale bardziej prawdopodobne że popełniłeś błąd przy pomiarze kwasowości.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#52
(01-03-2015, 02:11)maciek19660714 napisał(a): Instrukcja mówi, że:
--- w przypadku pomiaru kwasowości w moszczu dodajemy go 5ml do probówki + płyn K  i wtedy ilość płynu K razy dwa
--- w przypadku pomiaru kwasowości w winie należy dodać go 10ml do probówki + płyn K  i wtedy ilość płynu K razy jeden

Tak więc mój mnożnik jest poprawny i nie jest.
-- Nie jest, ponieważ według instrukcji, mierząc wino, powinno się dodać jego 10ml  i wyniku nie mnożyć.

-- Jest, ponieważ tu chodzi jedynie o dokładność i oszczędność płynu. Sprawdziłem - niezależnie, którym sposobem - wyniki były takie same.
-- Ponadto badanie za pomocą pH-metru potwierdza poprawność odczytu.

maciek,a gdzie ty kupujesz ten płyn K, bo to nie jest to samo co w tych gotowych zestawach  z biowinu( bo tam pisze błękitny wskaźnik)
Odpowiedz
#53
Sklep internetowy winiarz.pl.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#54
(30-09-2016, 19:29)TEQUILA napisał(a):
(30-09-2016, 18:23)_Krzysztof_ napisał(a): .....interesuje mnie czy kwasowość 4 jest możliwa. Odmiana n/n

Możliwa. Ale bardziej prawdopodobne że popełniłeś błąd przy pomiarze kwasowości.

Ponownie zmierzyłem kwasowość po 4 dniowej fermentacji w miazdze i prawie całkowitym odfermentowaniu cukru zawartego w owocach.
Tym razem wynik 8gl. Mam rozumieć że najwięcej kwasu jest  w części  pestka i skórka winogrona?


Tak to wygląda teraz


Załączone pliki Miniatury
   
Zapraszam na mój blog na FB

Swojskie Jadło






 


Odpowiedz
#55
Witam wszystkich, mam pytanie natury technicznej co do pomiaru kwasowości kwasomierzem Biowin z niebieskim płynem. Otóż po poprawnym dolewaniu i mieszaniu płyn zmienia barwę na niebieską ale mniej więcej w połowie objętości moszczu w menzurce. Po mocniejszym mieszaniu cały płyn znowu wraca do koloru sprzed dodawania barwnika hmmm. Załączam zdjęcie jak to wygląda i proszę o pomoc czy po prostu dalej dolewać aż CAŁY płyn się zabarwi czy już jest ok i nie powinienem tak mocno mieszać? 
Dzięki za pomoc

[attachment=29904]


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#56
Aby wynik był poprawny, cała zawartość menzurki powinna mieć jednolitą barwę.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#57
Po każdym dodaniu płynu trzeba zamieszać. Jeśli po zamieszaniu się odbarwia, oznacza to, że trzeba kontynuować pomiar. Wydaje mi się, że na ulotce jest to dokładnie opisane.
Pozdrawiam Piotr
Dolina Cybiny
Odpowiedz
#58
(12-09-2019, 16:57)maciek19660714 napisał(a): Aby wynik był poprawny, cała zawartość menzurki powinna mieć jednolitą barwę.

Dzieki za odpowiedź. Pozdrawiam
Odpowiedz
#59
Witajcie , dzisiaj dostałem od znajomego winogrono , mówił że mu nie potrzebne i mam zerwać . Chciałem żeby jeszcze powisiało na krzaku lecz nalegał . Pojechałem zerwałem ( nie wiem co za odmiana ) . Posmakowałem niby słodkie ale kwasowość strasznie wyczuwalna . Wycisnąłem sok i zmieszałem z wodą destylowaną 1:1 i zmierzyłem to kwasomierzem z Biowinu . Wyszło mi około 9-10g/l czyli około 19g/l kwasu . Nawet wziąłem pół na pół moszcz z wodą i napiłem się kwasowość mocno wyczuwalna . Wiem że przemrożenie winogron coś daje ale przy takiej kwasowości raczej nie wiele daje :D . Blg jeszcze nie mierzyłem . Chciałem prosić o pomoc , jeszcze winka nie nastawiałem i nie wiem czy lepiej nie przerobić tego na soki . Chyba że macie jakieś porady ? Proszę o pomóc .
Odpowiedz
#60
Przerób na soki. Kwasy za wysokie.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#61
Dzięki bardzo za informacje .



Skocz do: