Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe - RÓŻOWE (Opis produkcji)
#1
Dzień dobry,

Zebrałem winogrona ciemne, obrałem ze szypułek, dodałem piro i pekto.
Sok następnie wycisnąłem ręcznie.
W sumie około 11,5l soku.
BLG około 11.
Drożdże suche, aktywne Bordeaux.
MD zrobiona poprawnie - drożdże "urosły"
Do moszczu w sumie chce doddać ~1.9kg curku.
Póki co dodałem 1kg cukru i matkę drożdżową i tu zaczął się problem.
Wczoraj w południe dodałem drożdże, do tego czasu 0 pracy drożdży.
W rurce cisza, sam moszcz też nie pracuje...

Co mogę zrobić z tym fantem ?

Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
Ile czasu minęło pomiędzy zasiarkowaniem a dodaniem drożdży ?
Żadnych oznak pracy ? piana itp
Odpowiedz
#3
Żadnych oznak życia.
W czwartek wieczorem siarkowałem, w piątek rano odcisnąłem sok.
Odpowiedz
#4
Ile gram piro dałeś?
Odpowiedz
#5
W sumie na jakieś 15l dałem z 3/4gramy.
Tak teraz patrzę, że trochę za dużo....
Odpowiedz
#6
Troszkę dwa razy za dużo optimum to 0,1g na litr. Przewietrz zlewając do innego pojemnika i dodaj aktywne drożdże, powinno ładnie ruszyć.

Ps. Dodajc cukru buraczanego to już wino winogronowe nie gronowe.
Odpowiedz
#7
Rafol - gdybyś przed przystąpieniem do nastawiania wina czerwonego gronowego poczytałbyś dział win gronowych to byś się dowiedział, że fermentujemy miazgę czyli rozgniecione jagody i nie dodajemy pekto, bo po co?. Aby zabić dzikie drożdże to max. 1-2 g na 10 l miazgi. Już na wstępie zrobiłeś knota. Poczytaj i popraw się. Cukrem się nie przejmuj bo winogronowe jest wtedy kiedy dodaje się wody. Nie tacy producenci jak Ty w słabych latach ratują się cukrem. Ja też to robię nie mówiąc o producentach z Francji, Włoch itd.

Pozdrawiam Janusz.
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.
Odpowiedz
#8
Będzie różowe, no ale gronowe już nie więc przenoszę.

Jest temat, który Cię zainteresuje:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=9355

Jak fermentacja ruszy, opisuj dalej losy swojego wina. Wtedy zmienię nazwę na Winogronowe - Różowe (Opis produkcji)
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#9
(12-09-2015, 13:23)wodzulol napisał(a): Troszkę dwa razy za dużo optimum to 0,1g na litr. Przewietrz zlewając do innego pojemnika i dodaj aktywne drożdże, powinno ładnie ruszyć.

Ps. Dodajc cukru buraczanego to już wino winogronowe nie gronowe.

Nieprawda!:)
Odpowiedz
#10
Oczywiście szaptalizacja jest dozwolona i to w dalszym ciągu jest gronowe.
Odpowiedz
#11
Dla czego nie prawda?:)
Odpowiedz
#12
Kolega vanKlomp już Ci odpowiedział :)
Odpowiedz
#13
No może i dozwolone(nie wszędzie i nie w każdych proporcjach) ale jakoś mnie ciężko przez gardło przechodzi gronowe przy prawie 20to procentowej zawartości buraka:) (lekka korekta no problem):P
Odpowiedz
#14
Szaptalizacja jest dozwolona w strefie A ale jedynie, podnosząca o 3% poziom potencjalnego alkoholu, poprzez dodanie max 50,5 g/l cukru. Ponadto, tylko i wyłącznie, do 11,5% alkoholu.

Pomijając fakt, że 11Blg jest poza jakąkolwiek skalą. Chyba, że skalą... końca Veraison.

Rafol, po prostu za wcześnie zebrałeś. Polecam przeczytać:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=7910
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#15
Byłem przekonany, że wino gronowe tworzy się z samych winogron (+ewentualnie cukier), bez dodatku wody.
No ale nie ważne.
Nie ruszałem wiadra do wczoraj.
Coś sie zaczęło dziać.
W rurce woda zaczęła bulgotać.
Na górze stworzyła się jakaś piana oraz słychać bulgoczenie, zalatuje drożdżami, ale również lekkim octem(? czy czymś takim).
Zastanawiam się czy drożdże po 2dniach wzięły się do roboty czy po prostu zaczęło mi to kisnąć.

Załączam zdjęcia.

   


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#16
@Rafol - Twoje posty są podwójne, zlikwiduj po jednym.


Lech:)
Odpowiedz
#17
Rafol, ja też kiedyś tak myślałem.
Jednak aby zrobić sensu stricto gronowe, niezwykle ważny jest dobór odmian do siedliska, właściwe prowadzenie, ochrona, odpowiednie obciążenie krzewów oraz - na koniec - pomiary, a tym samym, odpowiedni moment zbioru.

Wygląda na to, że fermentacja w toku.
Te octowe/kwaśne zapachy - ja bym powiedział, że to skutek zbyt dużej kwasowości oraz zbyt wczesnego winobrania...
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#18
W tamtym tygodniu dodałem pożywkę 401000. Strasznie zalatywało taką gnojówką, wino pieniło się strasznie.
Po dodaniu tej pożywki, i przewietrzeniu wina, wszystko wróciło do normy - no prawie bo wino dalej śmierdzi(ale o połowę mniej).
Zapach sam przeminie czy robić coś z tym jeszcze ?
Przy pierwszym zlewaniu, napowietrzyć wino - wywietrzeje przez to ten smród ?
Odpowiedz
#19
22.09.2015 nastawiłem swoje pierwsze winogronowe (ciemne - odmiana nieznana, możliwe że miks winogron)
12 kg owoców + pektopol + 1 l wody i 1 kg cukru + Fermivin + pożywka
sok z owoców miał 18 blg a po wlaniu syropu wyszło mi około 26 blg
23.09.2015 minęła doba i otworzyłem pojemnik fermentacyjny żeby zamieszać; przed mieszaniem i po w rurce cisza ale jak otworzyłem to po zamieszaniu było lekko "musujące"

i tu pytanie czy mam się martwić, że w rurce cisza czy jeszcze mam czas ? coś poprawić ? Słyszałem, że niektórzy fermentują w pojemniku bez rurki całkowicie szczelnie zamknięte.


24.09.2015 jednak już wystartowało aż woda z rurki wyskakuje....
blg około 22
Odpowiedz
#20
Cisza w rurce nie jest oznaką braku fermentacji. Może nastaw dopiero się nagazowuje, może drożdże jeszcze nie ruszyły z pełną parą, może korek jest nie szczelny. Jedynie zmierzenie Blg i sprawdzenie czy maleje jest miarodajne.
Przy burzliwej nie jest konieczne szczelne zamknięcie.
Odpowiedz
#21
Nie tyle, że drożdże nie ruszyły i nie ma "pełnej pary" ile - po prostu... pojemnik fermentacyjny nie jest szczelny. Nie jest, ponieważ... tak ma być.

Tak jak napisał kol Wodzulol; jedynie pomiary Blg, są miarodajne.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#22
(24-09-2015, 05:44)Lukaaszz napisał(a): 22.09.2015 nastawiłem swoje pierwsze winogronowe (ciemne - odmiana nieznana, możliwe że miks winogron)
12 kg owoców + pektopol + 1 l wody i 1 kg cukru + Fermivin + pożywka
sok z owoców miał 18 blg a po wlaniu syropu wyszło mi około 26 blg
23.09.2015 minęła doba i otworzyłem pojemnik fermentacyjny żeby zamieszać; przed mieszaniem i po w rurce cisza ale jak otworzyłem to po zamieszaniu było lekko "musujące"

i tu pytanie czy mam się martwić, że w rurce cisza czy jeszcze mam czas ? coś poprawić ? Słyszałem, że niektórzy fermentują w pojemniku bez rurki całkowicie szczelnie zamknięte.


24.09.2015 jednak już wystartowało aż woda z rurki wyskakuje....
blg około 22

Dziś już Blg wynosi około 18
Kiedy dać jeszcze cukru (przy jakim Blg) jak mam zamiar przekarmić drożdże i ile go dodać ?
Odpowiedz
#23
Jeśli chcesz osiągnąć maks % drożdży to poczekaj aż zejdzie do 0blg i zwiększ o 5 blg. Jak znów zejdzie do 0 to o kolejne kilka blg itd.



Skocz do: