Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Winogronowe czerwone - pierwsze przymiarki
#1
Witam
Zaopatrzony w trochę doświadczenia oraz niezbędnego sprzętu postanowiłem kolejny raz zmierzyć się z labrusca (chyba). 
Wiem że z tego grona szału nie będzie ale na czymś ćwiczyć trzeba ;) Przerobowe dopiero na wiosnę będę sądził więc jeszcze ze 3 lata na naukę mam. 
Sprzęt do pomiarów :
   
Parametry aktualne:
   
   
I teraz najgorsze kwasowość próbka rozcięczona 1:1 z wodą destylowana więc wynik x2 :/ :
   
   
I teraz pytanie czy pierwszy pomiar prawidłowy czy dopiero drugi jak cała objętość zmieniła kolor?
Odpowiedz
#2
Pomiar dokonuj w miseczce stale mieszając całość w miarę dodawania roztworu sody. Miareczkowanie jest skończone jak cała zawartość się odbarwi, a następne krople odczynnika nie zmieniają zabarwienia moszczu.
Pozdrawiam zbyszek
Odpowiedz
#3
Dziś doszła przesyłka Maurivin B, powinny pomóc przy zabijaniu kwasowość. 
   
Odpowiedz
#4
No to zaczynamy, już po zbiorach, owoce w fermentatorze. Nazbierało się 21l :)
Parametry:
Blg 22 aż w szoku jestem,
Ph 3.00
Kwasy 15,3, niestety.A taka ciekawostka przy miareczkowaniu bez żadnego wskaźnika moszczu zmienia kolor przy 7pH.
Dodałem 15g węglanu wapnia + drożdże Maurivin B.
   
   
   
   



Skocz do: