Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witek: Rybka (słodkowodna) lubi pływać
#1
Gender:
Posts: 968
Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Thread started on: Oct 28th, 2002, 3:08pm »

--------------------------------------------------------------------------------
Czy ktos zna jakies przepisy na skojarzenie winka i ryb slodkowodnych?
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrowionka, Witek


PePe
Full Member


member is offline









Posts: 154
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #1 on: Oct 29th, 2002, 05:00am »

--------------------------------------------------------------------------------
Le voila:

--------------------------------------------------------------------------------
To, czego Ci potrzeba to:

3 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
szklanka smietany
sok z cytryny
łyżka masła
łyżka mąki
2 liscie laurowe
nac pietruszki
pieprz, sól
1,5kg karpia
2 szklanki czerwonego wina


--------------------------------------------------------------------------------
co z tym zrobic:
Karpia odfiletowac,pokroic na nieduże kawałki. Włoszczyznę obrac, zalac czterema szklankami wody, dodac głowę i kręgosłup ryby, listki laurowe, pieprz, sól i gotowac.
Gdy warzywa będą miękkie, wywar przecedzic, częsci ryby usunąc, a warzywa przetrzec przez sitko i połączyc z zupą.
Z masła, mąki i drobno pokrojonej cebuli zrobic zasmażkę, wymieszac z zupą.
Wlac czerwone wino i sok z cytryny.
Włożyc kawałki ryby i gotowac kilkanascie minut. Zaprawic zupę smietaną. Podawac z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>


Witek
G-Moderator


member is offline








Gender:
Posts: 968
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #2 on: Oct 29th, 2002, 05:25am »

--------------------------------------------------------------------------------
Zesz fruwa jego marynareczka

Juz czuje, ze bedzie smacznosc nad podziw!

Przy okazji troszke poeksperymentuje z gatunkiem rybki, bo moi zaprzyjaznieni rybacy wislani raczej karpia nie miewaja. Za to i liny, i jazie, i bolenie, i szczupaki i lososie nawet. Ale na moj gust to lin bedzie sie tutaj najlepiej komponowal.

PS. PePe, moge sie zrewanzowac priv (bo przepis bezwinny...) dobrze sprawdzonym przepisem na liny w smietanie
« Last Edit: Oct 29th, 2002, 05:29am by Witek » Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrowionka, Witek


PePe
Full Member


member is offline









Posts: 154
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #3 on: Oct 29th, 2002, 06:02am »

--------------------------------------------------------------------------------
Myslę, że lin będzie ok. Tylko z tym skrobaniem męczarnia lepiej oskórowac...
A co do rybek to wszystkie są pyszne.
Mam jeszcze doskonały przepis na solę zapiekaną z krewetkami w sosie beszamelowym, z ziołami prowansalskimi.
Na prawdę pysznosci ...

Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>


PePe
Full Member


member is offline









Posts: 154
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #4 on: Oct 29th, 2002, 06:04am »

--------------------------------------------------------------------------------
a może flądra w ciescie piwnym .....

a na deser gofry.... ciekawostką jest to, że do zrobienia ciasta na gofry nie używam mleka ......
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrawiam,
<< PePe >>
<< GG#567727 >>


dorota
Moderator


member is offline









Posts: 101
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #5 on: Nov 4th, 2002, 09:55am »

--------------------------------------------------------------------------------
Proponuje Wam rybke na parze z warzywami - ale do gara nie woda tylko winko biale wytrawne, polwytrawne ew. polslodkie z przyprawa do ryb.
Z rybek najlepiej filet (mintaj, morszczuk, sola, losos, amur) i do tego warzywka pokrojone (kapusta wloska, marchew, por, kalafior, brokul etc.). Do tego sos jogurtowy (naturalny) z koperkiem i odrobina czosnku.

Logged

--------------------------------------------------------------------------------



Stefan
Full Member


member is offline









Posts: 172
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #6 on: Nov 5th, 2002, 10:51am »

--------------------------------------------------------------------------------
Czy moglibyscie przestac do cholery, bo mi się klawiatura zasliniła? Stefan
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



Zigmunto
Administrator


member is offline








Gender:
Posts: 687
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #7 on: Nov 6th, 2002, 01:56am »

--------------------------------------------------------------------------------
I tu własnie Stefan utrafił w samo sedno moich odczuc na temat całego działu "kulinaria"...
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



Witek
G-Moderator


member is offline








Gender:
Posts: 968
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #8 on: Nov 6th, 2002, 02:30am »

--------------------------------------------------------------------------------
Wczoraj wlasnie przecwiczylem przepis Doroty na rybke na parze z winka.

Losos + wytrawna Sofia.

Wino nadaje rybie bardzo dobry smak i na pewno bede ta potrawe powtarzal!!! Bardzo dobrym uzupelnieniem rybki jest sos koperkowy. Wlasnie koperkowy.

Ale jest pewien problem. Wiekszosc warzyw (moze procz pora) jest jeszcze zdecydowanie twarda, kiedy ryba juz jest bardzo miekka.

Trzeba cos z tym fantem wymyslic i zrobie to nastepnym razem. Moze jakos obgotowac wczesniej te twardsze jarzynki? Zobacze.

Lososia zaliczamy warunkowo do ryb slodkowodnych bo pochodzil tym razem od rybakow wislanych
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrowionka, Witek


Valdi
Full Member


member is offline








Gender:
Posts: 289
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #9 on: Nov 6th, 2002, 11:58am »

--------------------------------------------------------------------------------
Nie sciemniaj Witek po prostu dostales(kupiles) go od klusownikow,he,he Waldi
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



dorota
Moderator


member is offline









Posts: 101
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #10 on: Nov 8th, 2002, 07:08am »

--------------------------------------------------------------------------------
Warzywka najlepiej Panowie robic jako pierwsze a potem rybke. Mozna do winka dodac imbiru.
Witek czy Ty miales garnek przykryty ?
Jesli nie to nalezy go przykryc, a warzywka pokroic naprawde drobno - marchew kroje w cienkie 4-5 cm paski, pora w plasterki , brokuly i kalafior w malutkie rozetki, kapuste tez w paski. Moja druga polowa to lubi jeszcze wrzucic cebule i czosnek. A i sprobuj kalafiora zielonego - pycha!!!
« Last Edit: Nov 8th, 2002, 07:24am by dorota » Logged

--------------------------------------------------------------------------------



dorota
Moderator


member is offline









Posts: 101
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #11 on: Nov 8th, 2002, 07:33am »

--------------------------------------------------------------------------------
Teraz jeszcze przepis mojej kolezanki na KARPIA a ja w przyszlym tygodniu wrzuce przepis na PSTRAGI:
1 kg karpia, 10 dkg porow, 10 dkg pieczarek, 5 dkg masla, sok z cytryny, 10 dkg cukru, 3 dkg maki pszennej, 75 ml bialego wina, sol, pieprz, gozdziki, zielenina.
Rybe oczyscic, umyc i poporcjowac, posolic i ugotowac z posiekanym porem i przyprawami. Dodac posiekane i podsmazone na masle pieczarki i dusic na malym ogniu pod przykryciem. Sos doprawic maka , dodac sok z cytryny i posypac posiekana zielenina, zalac winem i zagotowac.
Ja osobiscie w zeszlym roku na Wigilie robila Karpia w piwie z warzywami.

Logged

--------------------------------------------------------------------------------



Witek
G-Moderator


member is offline








Gender:
Posts: 968
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #12 on: Nov 8th, 2002, 08:21am »

--------------------------------------------------------------------------------
Dziewczyno, ja juz nie wytrzyman!

Zalozylem, ze dzisiaj mam dzien glodowkowy i jedyne co zjadlem to pol gotowanego kalafiora, a Ty takie rzeczy

Co do garnka - to troche poniewczasie sie polapalem z wlasciwym przykryciem.

A cebulke - mniam doda sie. I masz racje z tymi jarzynami wczesniej. Moze procz pora.
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrowionka, Witek


dorota
Moderator


member is offline









Posts: 101
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #13 on: Nov 12th, 2002, 09:21am »

--------------------------------------------------------------------------------
Witek bez przesady to sa potrawy malo kaloryczne - moja II polowa ma diete wlasnie z takimi przepisami i spadl z wagi bez problemow w czasie 2 miesiecy.
A teraz PSTRAG wytrawny:
4 pstragi, 500 g pomidorów z puszki, lyzeczka posiekanej natki, 2 lyzki maki, 2 zabki czosnku, 1/2 szkl. bialego wina wytr., sol, pieprz, olej do samzenia (ja uzywam tylko oliwy z oliwek).
Pstragi najlepiej kupic wypatroszone lub filety , umyc, podzielic na filety. Pomidory odsaczyc z zalewy i drobno pokroic. Czosnek obrac i drobno posiekac. Wymieszacz natka. W rondlu rozgrzac 2 lyzki oleju, dodac czosnek, zeszklic, wlac winko, dusic, dodac pomidory, gdy troche wyparuje winko, przyprawic sola i pieprzem. Filet obtocz w mace, usmaz na oleju i delikatnie wyjmij, pzreluz do naczynia zaroodpornego, zalej sosem i piecz 10 minut , w polowie tego czasu przewroc filety na druga strone.

Jescze jest dobry przepis na PSTRAGI z czosnkeim i cebula
Logged

--------------------------------------------------------------------------------



Witek
G-Moderator


member is offline








Gender:
Posts: 968
Re: Rybka (slodkowodna) lubi plywac?
« Reply #14 on: Nov 12th, 2002, 2:45pm »

--------------------------------------------------------------------------------
Tiaaaaaaa...

Na skladzie mam tylko ososia. Ale to pokrewne, nie?!

Rozmrozi sie, sfiletuje i .... zalapie czlowiek te kilka kalorii
Logged

--------------------------------------------------------------------------------
Pozdrowionka, Witek
Odpowiedz
#2
I ciąg dalszy ryb:

Łosos w amaretto z migdałami

Łosos w dzwonkach (w zależnosci od ilosci osób lub "spustu" zjadacza), 1 cyrtyna, sól, biały pieprz, 50-100 ml amaretto, masło do smażenia.

Mięso umyc i osuszyc, posolic, popieprzyc, pocytrynic mocno. Rozgrzac masło, smażyc łososia z obu stron, ale nie "na podeszwę", wlas na patelnię amaretto (jesli mniejsza ilosc może byc zmieszne z wodą). Szybko przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu ok 8-10 min. Amaretto z sokiem łososiowym utworzy pyszny sos.

Podawac posypane uprażonymi płatkami migdałowymi. Pasują do tego grzanki z serem lub włoskie grzanki bruchetta (grzanki z bułki lub chleba ciabatta - takie jak kromki, skropione oliwą z oliwek, poczosnkowane i jeszcze gorące obłożone dojrzałymi pomidorami i bazylią).
Odpowiedz
#3
Świetny przepis, uwielbiam ryby i wszelkie owoce morza. :)
Odpowiedz
#4
14 lat ...
Oto jest cały splendor: Móc i mieć prawo do siebie uśmiechnąć się.

http://www.pomocdlakrzysia.pl/
Zajrzałem i nie mogę się uwolnić - pomóżcie !!!!



Skocz do: