Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wpływ światła na pracę drożdży
#1
Wiadomo - temperatura, poziom cukru, kwasowość i zawartość składników odżywczych mają duże znaczenie w pracy naszych grzybków.

A jak jest ze światłem? Okres leżakowania wino powinno oczywiście spędzić bez dostępu światła, ale może żywe drożdże też lepiej by pracowały w zasłoniętym naczyniu?

Teoretycznie grzyby lubią mieć ciemno. Może ktoś już próbował tak robić i ma porównanie do normalnie oświetlonego nastawu?
Odpowiedz
#2
Gdzieś, kiedyś w literaturze przedmiotu przeczytałem, iż drożdże, zwłaszcza na etapie namnażania, powinny być osłonięte od światła. Niemniej moja praktyka przekonuje, że światło nie ma niekorzystnego wpływu zarówno na rozmnażanie się, jak i pracę drożdży, przynajmniej tych ras, które ja używam.
Przypomina mi się moje afrykańskie safari. Ktoś zapomniał korkociągu i przez kilka dni musiałem pić wodę jak zwierzę.
Parafraza W.C. Fields'a














Skocz do: