Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybór drożdży
#1
Witam!

Jakie drożdże są najlepsze do uzyskania miodu trójniaka? Używałem Biowinu (rasa do miodów), ale niestety stanęły po blisko roku przy ~14Blg. Teraz restartowałem miodek Zamoyskimi (też rasa do miodów) ale pracują dosyć słabo (na 4.5L, ~12Blg, banki idą co 10s). A słyszałem ze spece z tego forum fermentują miodek na wytrawny w ~1 miesiąc :szampan:

Co byście polecali np. z tych drożdży:
http://www.winohobby.biz/index.php?cat_id=12

Czy aktywne:
http://www.winohobby.biz/index.php?produ...rod_id=103
nie dają miodu gorszego w smaku niż ten fermentowany klasycznymi rasami?!
Odpowiedz
#2
Do miodku polecam Bayanus'y żarłoczne :)
Odpowiedz
#3
Osobiście robię na Saccharomyces cerevisiae bayanus tzw. bajanusach i nie narzekam. Do miodów sie nadają. Na Ance nie robiłem więc nic nie mogę powiedzieć.
Odpowiedz
#4
Cytat:Wysłane przez nixz
Co byście polecali np. z tych drożdży:
DSM Fermivin
DSM Fermivin PDM
DSM Fermichamp
ANKA AROMATYCZNE
ANKA EXTRA
ANKA SILNE (ANKA B)
ANKA SPOKOJNE (ANKA C)


arek
Odpowiedz
#5
Cytat:Wysłane przez moonjava
Cytat:Wysłane przez nixz
Co byście polecali np. z tych drożdży:
DSM Fermivin
DSM Fermivin PDM
DSM Fermichamp
ANKA AROMATYCZNE
ANKA EXTRA
ANKA SILNE (ANKA B)
ANKA SPOKOJNE (ANKA C)

Tak sobie właśnie pomyślałem, że polecicie DSM/ANKA, ale w jakiej kolejności je wybierać bo opisy są raczej niezbyt rozbudowane zwłaszcza w DSMach...
Odpowiedz
#6
Ja bym najpierw próbował na S.c. a dopiero potem (przy problemach z ferm.) na S.b.


arek
Odpowiedz
#7
Z rodzimego podwórka - szczepy używane w produkcji miodów pitnych
(jako klasyczna MD).
Odpowiedz
#8
Ciekawe czy mają jakieś dokładniejsze info o tych drożdżach? Produkcja estrów, związków siarki, itp.



Skocz do: