Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wyrób win musujących (+konkurs)
#1
Nadeszła jesień, w piwniczce niejednego winiarza znajdzie sie lekkie wino z którego można wyprodukować wino musujące. Jeżeli zebrało by sie kilkanaście... a nawet kilka takich musujących win to można by sie pokusić o jakiś mały konkursik, który pomógłby dostosować technologie do domowych warunków. Co Wy na to?

Wymagania wobec wina bazowego:
- moc 10-12 (jeśli większa to wino może sie nie nagazować)
- najlepiej niesiarkowane (jw.)
- całkowity brak cukru (w przeciwnym wypadku butelki mogą wybuchać!)
- lekko nadmierna kwasowość jest atutem

Technika w skrócie: na każdy litr wina można dać max. 24g cukru (powyżej butelki mogą wybuchać) optymalnie jest 16-20g/L. Można dać drożdże, najlepiej z gatunku S. bayanus (jeżeli wino bazowe było na nich zrobione to raczej już nie trzeba dodawać). Można dodać DAF`u. Zamknąć korkiem "szampańskim" i koniecznie obwiązać drutem. Przez 1-2 tyg. trzymać w temp. pokojowej. Potem do piwnicy na parę mies.

Po kilku mies. trzeba wymrozić osad.

Jeżeli gotowe wino ma cechować się jakakolwiek słodyczą to dodaje sie doń syropu cukrowego. Jeżeli okres przechowywania będzie niedługi, a temp. niska to drożdże nie powinny wznowić ferm. Przy dłuższym przechowywaniu trzeba dodać do syropu piro.

Czy są chętni? :tuptup:


arek
Odpowiedz
#2
Mysle ze za dwa lata cos wystawie;) Tzn w przyszlym roku nastawie wino z przeznaczeniem na szampan.
Odpowiedz
#3
Po co czekać do następnego roku? Teraz będzie przecież jeszcze dużo różnych owoców: CZ.B., DR.

:sloik:
Odpowiedz
#4
Czemu? bo chcialem zrobic wino musujace z rabarbaru:) A w tym roku nastawilem 5l balonik tylko. W dodatku trzeba zaopatrzyc sie w sprzet korki koszyczki, a to dopiero na wiosne ze wspolnym zamowieniem.
Jednak mysle ze pomysl jak najbardziej warty uwagi, bo choc mimo ze za winami musujacymi nie przepadam to czas to zmienic:) Wkoncu Ruskoje Igristoje czy inne Dorato nie moze wyrabiac u mnie tak negatywnej opini:)
Odpowiedz
#5
Popełniłem skróconą instrukcję wyrobu win musujących metodą klasyczną -> http://wino.org.pl/content/view/279/114/

Bardzo proszę pytać, w tym wątku, jeżeli są jakieś niejasności związane z techniką.


Arek



Skocz do: