Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmocenienie nalewki wiśniowej.
#1
Witam, w zeszłym roku zrobiłem nalewkę wiśniową. Ze względu że wydawała mi się zbyt słaba zbadałem zawartość alkoholu w laboratorium i okazało się że ma tylko 19,7% alkoholu... Do jakiej wartości mogę bezpieczenie zwiększyć zawartość alkoholu poprzez dolanie spirytusu 96%, czy 32-35 nie będzie zbyt dużo? Nalewka w czasie maceracji była po czubek upchana wręcz wiśniami, pewno z tego też wynika że jest zbyt słaba.
Odpowiedz
#2
Średnia 33% dla wiśniówki to mim zdaniem dobra opcja. Mocniejszą ciężko zrównoważyć aby alkohol nie zdominował nalewki.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Oki czyli jak dodam alko do powiedzmy 32% to powinno się ułożyć tak żeby mocno nie czuć spirytu?
a może połowę wzmocnię do 32 a połowę do np 25, co myślicie ?
Odpowiedz
#4
Nalewka słodka czy wytrawna?
Dużo zależy od Twojego gustu.
Zrób jak napisałeś, ale np. 100 ml wzmocnij do 38-40% - warto trochę poświęcić na eksperyment.
Jeżeli uznasz, że 25% jest za mało, to zawsze możesz dodać spirytusu. Zapach spirytusu z czasem zanika.
Odpowiedz
#5
Minał miesiąc od wzmocnienia na dwa stężęnia, 25% i 32%. W obydwu czuć jeszcze spirytus. Zastanawiam się czy nie zrobić większej ilości w tych stężeniach. Czy po dłuższym czasie, smak spirytusu zaniknie ?
Odpowiedz
#6
Tak, z czasem i zapach i smak złagodnieje lub całkiem zaniknie. Nalewka musi dojrzeć.



Skocz do: