Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Złe pomiary?
#1
Witam,

mam wielką prośbę o pomoc w obliczeniach - mam problem z cukromierzem lub z ręcznymi obliczeniami. Nastawiłem właśnie swoje pierwsze ryżowe - teoretycznie łatwo jest je zaplanować.

Na start rozpuściłem 1,4kg cukru w 7 litrach wody. Reszta jak wg przepisu skrzycha - ryż, przyprawy, kwasek. Planowałem mieć w tym momencie 20blg, ale cukromierz wskazał 16blg (bezpośredni pomiar bez odjęcia niecukrów)

Miałem podobny problem ze swoim pierwszym winem (jabłkowym) ale uznałem, że pomyliłem się gdzieś w obliczeniach.

Powtórzę pomiar jutro jak już nastaw ochłodnie i dobrze sie wymiesza, ale proszę w międzyczasie o pomoc czy dobrze obliczyłem proporcje cukru i wody na 20blg
Odpowiedz
#2
Witam.
1,74* kg cukru w 7 litrach wody daje roztwór o zawartości około 178 g cukru/ litr, a to daje niecałe 17 Blg. Biorąc pod uwage dokładność naszych cukromierzy, oraz fakt że w ryżowym niecukry są szczątkowe wszystko jest w porządku.
Pozdrawiam Jacek.

EDIT:
* - oczywista literówka, powinno być 1,4. Reszta jest prawidłowo.
Dziekuję Darkowi za zwrócenie uwagi.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#3
(23-07-2012, 22:21)jacuś napisał(a): 1,74 kg cukru w 7 litrach wody daje roztwór o zawartości około 178 g cukru/ litr, a to daje niecałe 17 Blg

174/[1,74+7]=19,9 Blg
Odpowiedz
#4
dzięki, wyjaśniło się, że źle liczyłem w oparciu o przeczytaną książkę :) przeczytałem teraz sposób z forum i wszystko się wyjaśnia, dzięki
Odpowiedz
#5
Jacek i Marek - ale co Wy liczycie? Shao napisał, że rozpuścił 1,4 kg cukru w 7 litrach wody - a nie 1,74 kg
Odpowiedz
#6
(24-07-2012, 08:18)DarekRz napisał(a): Jacek i Marek - ale co Wy liczycie? Shao napisał, że rozpuścił 1,4 kg cukru w 7 litrach wody - a nie 1,74 kg

pomylili się, ale wiem już co i jak :)

Mam jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób najlepiej PLANOWAĆ wino?
Odpowiedz
#7
(24-07-2012, 08:34)shao napisał(a): pomylili się, ale wiem już co i jak :)

Mam jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób najlepiej PLANOWAĆ wino?

No przypuszczam, że się pomylili - tylko takie pomyłki trzeba korygować, bo zaraz jakiś "młody" stwierdzi, że 1,4 kg cukru w 7 l wody to 19,9 Blg.

Jak planować? - rozsądnie :D

Po pierwsze trzeba wiedzieć jakie wino się chce. Jaką ma mieć moc, "słodkość", czy ma być lekkie do spożycia szybko (1-2 lata), czy ekstraktywne, do poleżenia. Do tego dobieramy technologię wykonania , szczep drożdży, temperaturę fermentacji, czas ewentualnej fermentacji w miazdze, dokonujemy pomiarów zawartości cukru w owocach i kwasowości, dobieramy proporcje wody, ewentualne dodatki poprawiające smak, aromat, strukturę, kolor wina.
Niestety nie da się tego opisać w trzech słowach, musisz szukać we właściwych działach forum - wszystko już było wałkowane wielokrotnie.
Odpowiedz
#8
(24-07-2012, 08:18)DarekRz napisał(a): Jacek i Marek - ale co Wy liczycie? Shao napisał, że rozpuścił 1,4 kg cukru w 7 litrach wody - a nie 1,74 kg

Rzeczywiście,chyba wczoraj wypiłem za dużo miodu:(
Odpowiedz
#9
(24-07-2012, 10:25)male napisał(a): Rzeczywiście,chyba wczoraj wypiłem za dużo miodu:(

dobry miód nie jest zły :P

a jak planować zawartość alkoholu? Powiedzmy, że chce uzyskać 15 litrów 18% winka ryżowego?
Odpowiedz
#10
(24-07-2012, 08:18)DarekRz napisał(a): Jacek i Marek - ale co Wy liczycie? Shao napisał, że rozpuścił 1,4 kg cukru w 7 litrach wody - a nie 1,74 kg
Za Marka nie odpowiadam bo nie wiem co liczył, natomiast jeżeli chodzi o mnie to gdzieś mi się przypadkowo siódemka przed czwórką wcisnęła, chociaż miodu żadnego nie piłem. Mój poprzedni post powinien brzmieć:

1,4 kg cukru w 7 litrach wody daje roztwór o zawartości około 178 g cukru/ litr, a to daje niecałe 17 Blg. Biorąc pod uwagę dokładność naszych cukromierzy, oraz fakt że w ryżowym niecukry są szczątkowe wszystko jest w porządku..

Oczywiście wyniki przedstawione w poprzednim poście odnoszą się do ilości 1,4 kg cukru i w żadnym wypadku nie zmienia to faktu, że wskazania cukromierza shao są w porządku. Po raz kolejny nauczka, zanim klikniesz WYŚLIJ - przeczytaj co spłodziłeś.
Niemniej czujność wykazana przez Darka nie powinna nas usypiać. Nakaz rewolucyjnej czujności nadal przecież pozostaje w całej mocy. Co więcej, konieczne jest zaostrzenie czujności, gdyż wróg klasowy, wypierany ze swych pozycji, przechodzi do coraz bardziej wyrafinowanych form maskowania się i zarazem do coraz ostrzejszych form walki przeciw naszej społeczności.

Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#11
Przy ryżowym to prostota, bo cały cukier podlegający fermentacji pochodzi z torebki. Tu wystarczy 17 (przybliżona ilość gramów cukru, jakiej potrzebują drożdże do zrobienia 1 %) pomnożyć przez wymaganą moc wina w % i przez całkowita objętość płynów w nastawie. Czyli jak chcesz 15 litrów 18% (ciekawe na jakich drożdżach chciałbyś to zrobić?) to masz tak: 17 x 18 x 15= 4590 g cukru. 4,59 kg cukru zajmuje 2,85 l objętości (4,59 x 0,62) czyli ryż płukany musisz zalać syropem sporządzonym z 12,15 l wody i 4,59 kg cukru. Oczywiście przy takiej ilości cukru trzeba go podzielić na raty (minimum II) i po calkowitym odfermentowaniu wyjdzie wino wytrawne, więc jeśli miałoby być słodkie, półsłodkie trzeba na koniec dosłodzić na smak. Jak chcesz być wielkim purystą matematycznym to możesz cukier resztkowy - czyli ten na smak - uwzględnić w końcowej objętości i wyliczeniu cukru do %.
Odpowiedz
#12
(24-07-2012, 11:32)jacuś napisał(a): Za Marka nie odpowiadam bo nie wiem co liczył

Jacuś, trochę nieładnie, policzyłem dokładnie to,co Ty napisałeś w swoim poście.W moich obliczenia błędu nie ma.
Odpowiedz
#13
Marek prawidłowo policzył Blg nastawu zawierającego 1,74 kg cukru i 7 l wody (nie będziemy się przecież spierać czy 7 l wody waży 7 kg czy może 6,98 kg) - tyle, że w nastawie shao było 1,4 kg cukru.

(24-07-2012, 11:32)jacuś napisał(a): Oczywiście wyniki przedstawione w poprzednim poście odnoszą się do ilości 1,4 kg cukru i w żadnym wypadku nie zmienia to faktu, że wskazania cukromierza shao są w porządku. Po raz kolejny nauczka, zanim klikniesz WYŚLIJ - przeczytaj co spłodziłeś.
Niemniej czujność wykazana przez Darka nie powinna nas usypiać. Nakaz rewolucyjnej czujności nadal przecież pozostaje w całej mocy. Co więcej, konieczne jest zaostrzenie czujności, gdyż wróg klasowy, wypierany ze swych pozycji, przechodzi do coraz bardziej wyrafinowanych form maskowania się i zarazem do coraz ostrzejszych form walki przeciw naszej społeczności.

Pozdrawiam Jacek.

O - i to jest prawidłowe podejście :D;) choć nie chodziło mi o wroga klasowego tom razom, jeno o dbałość o kryształowom przejrzystość wzorców dla "młodzieży" - gdyż albowiem zdarzyło się już niejednokrotnie, że "młodzież" owa czerpie z wzorców mętnych, nieraz jeszcze podpierając się konkretnymi linkami do jak najbardziej konkretnych postów, napisanych przez różnorakich (ogólnie szacownych) moderatorów, supermoderatorów, ekspertów, arcymistrzów i konsultantów nie zdając sobie sprawy zupełnie, że post owóż - będący nieraz podstawą kształtującego się talentu winiarskiego, iskry pasji nalewkarskiej, czy też miodosytniczego zacięcia - pisany był pod wpływem bądź pomimo słabości czy też zwyczajnie przy braku uwagi, co mogło spowodować omsknięcie się palca czy też myśli. No i nieszczęście gotowe, wyrwa w forumowej opoce wiedzy winiarskiej uczyniona i nie wiadomo iluż początkujących o tę wyrwę się potknie.

Pamietajmy bracia winiarze/nalewkarze/miodosytnicy - każdy z nas Cieślakiem przyszłych pokoleń :wykrzyknik:
Odpowiedz
#14
(24-07-2012, 11:36)DarekRz napisał(a): ciekawe na jakich drożdżach chciałbyś to zrobić?

fakt faktem, biorę pod uwagę, że drożdże nie dadzą rady i będę musiał je restartować aktywnymi, ale zaplanowałem tak wg przepisu skrzycha :) aczkolwiek może rzeczywiście obniżę planowany procent do ok 16% :?

Jak bardzo cukier z rodzynek wpłynie na ostateczny % ?
Odpowiedz
#15
I tak trzymac braci winiarska, przyznać się do błędu to nie głupota. Głupotą jest trwać w błędzie. A jeżeli chodzi o Marka? No cóż, jak książę Mżawanadze w "Cafe Rose" na błąd Klosa odpowiedział błędem, tak Ty na mój błąd odpowiedziałeś swoim. Ale tak jak Szef pomógł Klosowi w tarapatach w Istambule, tak Darek czuwa nad tym abyśmy utrzymywali poziom prezentowany dotychczas na forum.
Pozdrawiam Jacek.
Ps. Czy są na forum miłosnicy "Stawki większej niż życie"?
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#16
Rodzynki zawierają ok. 50 % cukru. Moje pytanie o drożdże to nie był sarkazm - po prostu pytam jakich drożdży chcesz użyć. Jest wiele ras, które dadzą radę do 18% - tylko nie wszystkie są łatwe w prowadzeniu fermentacji i nie wszystkie można polecić do ryżowca, który jest raczej winem o stosunkowo "wiotkiej" budowie.
Odpowiedz
#17
Mam już przygotowaną MD z drożdży Tokay Biowinu.
Odpowiedz
#18
Nie licz na 18%. Bezpiecznie byłoby przyjąć 16,5-17% jeśli użyjesz pożywki i zaraz po zafermentowaniu nie dopuścisz do skoków temperatury (temperatura musi być stabilna i raczej niższa niż wyższa).
Odpowiedz
#19
Masz rację, wyceluję w 16-17%, nie zależy mi na mocy :)

rano dolałem MD, na razie w napięciu wyszukuję pierwszych oznak życia (mieszając nieskromnie)
Odpowiedz
#20
Odświeżając temat, chciałem tylko pochwalić się, że winko bardzo szybko się sklarowało i już teraz jest pyszne :) mocno schłodzone smakuje jak markowy wermut, a czeka je jeszcze wiele dobrego podczas dojrzewania

:szampan:
Odpowiedz
#21
Podczepie sie zeby nie smiecic nowymi tematami.

Wstawilem wisniowe w listopadzie, BLG bodajze wskazywalo 16 bez poprawki. Kwasek byl chyba 6.5, nie dodawalem wody i po pierwszych probach organoleptycznych jest to najlepszy nastaw z minionej jesieni. (13%)

Dostalem wczoraj nowa porcje soku wisniowego, pokazne 50 litrow, nie mam obecnie kwasomierzu, a BLG po poprawce wynioslo.. 1. Czy taki pomiar jest poprawny? Sok w smaku jest dosyc kwasny. Jest tez w niskiej temperaturze (11*C), czy to ma wplyw na pomiar? Czy musze dokupic cukru? :) (planowo bedzie 13%)
Odpowiedz
#22
Sok wiśniowy o Bllg 1 byłby niepijalny, raczej błąd pomiaru. Poza tym w soku są niecukry czyli pomiar powinien być i tak wyższy. Pomiar powinien być w 20 st. ale im chłodniej tym wyższy wynik a tego to już wcale nie rozumiem. No chyba, że ten sok jest przefermentowany :)
Odpowiedz
#23
Mam go w 5litrowych opakowaniach, sprawdzilem trzy inne, kazdy pokazuje 9(bez poprawki), tamten dalej 5(bezpoprawki) i jest roznica w smaku, wiec mozliwe, ze chlopak sie sam do roboty wzial :)

Dzieki!



Skocz do: