Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Złoty Bukiet Ziół - ryżowe. Czy zioła nie zaszkodzą?
#1
Dzień dobry wszystkim!

Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł na ciekawe wino na bazie ryżu i ziół, ale mam pewnie wątpliwości dlatego wolę zapytać, co by nie wylać 20L wina. Dodaję to tutaj, a nie w "Winach ryżowych", bo problem dotyczy bardziej ziół.

Już parę razy robiłem wino ryżowe z rodzynkami i karmelem i wychodziło świetne. Wiem oczywiście, że można zamiast karmelu dodawać przyprawy/zioła, ale jak czytałem o przepisach z ziół prowansalskich albo "wszystkiego co macie w domu" to mnie nie przekonywało. Mam jednak pomysł na własne wino, nie wiem czy ktoś tego próbował. Znajomy poczęstował mnie ostatnio herbatką "Złoty bukiet ziół" (opakowanie na zdj.), bardzo mi posmakowała i pomyślałem, że ma idealny aromat na wino. Oto co planuję:
  • Standardowe wino ryżowe z rodzynkami:
    • 20L wody
    • 2kg ryżu
    • 300g rodzynek
    • 100 saszetek w/w herbaty,
    • tak do 6kg cukru.
Chcę zrobić napar z tych ziół i zalać nim ryż. Dodać 1/3 cukru,a resztę partiami w postaci syropu. Wszystko byłoby okej, ale martwi mnie jedna rzecz. W tej herbacie jest mnóstwo ziół, boję się, że któreś z nich może zawierać substancje przeciwgrzybicze które zabiją lub bardzo upośledzą drożdże (większość z nich zawiera ich odrobinę w teorii, ale nie wiem jak będą działać w praktyce). Dlatego wrzucam zdjęcie z opakowania herbaty. Może ktoś z Was już próbował zrobić wino z którym z tych ziół i mu nie wystartowało? Byłbym bardzo wdzięczy na pomoc, jest ich aż 18, a ciężko znaleźć tak szczegółowe opisy. Ponadto sądzę, że co doświadczenie to doświadczenie  :P

[Obrazek: 97_1.jpg] [Obrazek: ec2960c86a6e9.jpg]
Odpowiedz
#2
No cóż takiej mieszanki nie próbowałem, natomiast co roku powtarzam wino ryżowo-ziołowe w/g przepisu Skrzycha (wermutowe), i muszę przyznac że mnie i mojemu całemu otoczeniu smakuje, zarówno półwytrawne jak i półsłodkie:D.
Lech
Odpowiedz
#3
Nie sondze aby te zioła zatrzymały dobrze przygotowane drożdże aktywne. Zawsze możesz dodać na początek część ziół, a reszte dodawaj z kolejnymi porcjami cukru w formie syropu. Kombinuj, może wyjdzie z tego coś ciekawego, sam nie robiłem jeszcze, ale to spokojnie może się udać.
"Artificem commendat opus"




Skocz do: