Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z ciepłego do zimnego - dojrzewanie
#1
Wyprowadzam się niebawem i będę mieć dostęp do 2 piwnic w bloku a raczej pod blokiem czy po fermentacji w ciepłym pomieszczeniu - pokój w bloku , można zabutelkowane już trzymane, i te świeższe po zakorkowaniu trunki zanieść do chłodniejszej piwnicy ?

Planuje wrzucić tam kilka butelek do dłuższego odstania.

Pytam bo kiedys dałem bratu butelke wina zimą i w słabo wygrzanym domu po paru tygodniach zrobiły się na dnie nieokreślone ciemne twarde wzorki przypominające cierń Jezusa o średnicy 2-4mm.(na smak nie wpłynęło)

Zastanawiam się też nad wpływem nowej chłodniejszej temperatury gdy w trakcie fermentacji woda w rurce się cofa... np w miodzie gdzie trzymam go w mieszkaniu.

Pozdrawiam



Skocz do: