Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Z czego jest ta chorwacka nalewka?
#1
Może ktoś rozpozna?
Nalepka na butelce jest mało czytelna, co widać na zdjęciu.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#2
Kolejne:


Załączone pliki Miniatury
               
Odpowiedz
#3
Internety mówią takie rzeczy:
"Zazwyczaj ma 40-45%, barwę trawiastą. W smaku i zapachu bardzo oryginalna, nie przypomina ani naszej żubrówki, ani hiszpańskiego hierbas, ani żadnych likierów ziołowych, zwłaszcza że nie dodaje się do niej cukru ani miodu. Mocna, wytrawna, trochę cierpka, nadaje się jako aperitif. Najczęściej dodawane zioła to: anyżek, melisa, szałwia, lawenda, piołun. Najlepiej pić czystą w małych kieliszkach, dobrze schłodzoną."

Najbliżej szałwia, ale to chyba nic z powyższych? Może to "przypadkowe" neutralne zioło dla ozdoby. Na pewno nie obejdzie się bez spróbowania. :)
Walcz tak, byś był dumny nawet z przegranej.
Odpowiedz
#4
Travarica to generalnie nalewka z ziołami (lokalnie ładują co się da - to co daje aromat, na sprzedaż są zazwyczaj dobierane. Na zdjęcie w butelce widoczne są liście i najprawdopodobniej kwiatostany - gęsto upakowane, graniaste - kojarzy mi się kilka roślin z terenu. W Grecji rosła sobie szałwia o takich - tylko większych. Jednakowoż obstawiałbym, że jest to lebiodka - mniej więcej pasują liście i kwiatostany (nierozwinięte!)
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
#5
Wygląda mi na ziołową rakiję czyli Travarica.

edit: widzę że small ubiegł mnie o kilka minut z tą samą informacją. :D
Odpowiedz
#6
To proszę o doprecyzowanie pytania:
- czy chodzi o to - co to jest za rodzaj trunku?
- czy jaka konkretnie travarica - z jakiego rejonu Chorwacji?
- co za konkretne ziele w środku siedzi?
Praktycznie każdy rejon posiada swoje "rakije ziołowe", robione na rakiji z winogron/śliwek/fig, często w charakterystycznych butelkach z bardzo konkretnymi nalepkami. Zależy czy to jest "domaća" (robiona w wielu gospodarstwach) do picia przez swoich i przyjaciół lub "niby domowa" na sprzedaż targową/przydrożną (w takich może być nawet fenkuł, a lana w butelki np. po coli...) albo sprzedawana w sklepach miejsc bardzo ludnych - wtedy albo też byle co wsadzone albo ciekawa kompozycja dobrych ziół - tyle, że ta ostatnia kosztuje sporo...
EDYCJA
tak to jest jak się czyta na szybko... przecież pytanie jest zawarte w tytule wątku ... mea culpa, mea culpa, mea minima (bo small jestem) culpa ... Popatrzyłem na zdjęcia tureckie - owszem była tam i szałwia i lawenda, jest też lawenda o podobnych kwiatostanach - lavandula stoechas - ale: ułożenie kwiatostanów nie takie jak u lawendy ani też liście nie lawendowe. Dalej obstaję przy lebiodce. Jaki owa nalewka ma smak?
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
#7
(18-12-2019, 22:12)small napisał(a): To proszę o doprecyzowanie pytania:.........

- co za konkretne ziele w środku siedzi?

EDYCJA
.......... Dalej obstaję przy lebiodce. Jaki owa nalewka ma smak?

Otóż to. Chodzi o zidentyfikowanie ziela w butelce.

Smaku nalewki jeszcze nie poznałem.

Z tego, co napisałeś, lebiodka, to oregano? Tak?

Jeżeli tak, to smak rozpoznam bez trudu.

Bardzo Wam dziękuję!
Odpowiedz
#8
Lebiodka pospolita (Origanum vulgare) jest zwana oregano. Ale która lebiodka siedzi w tej konkretnej butelce - to musiałbym zobaczyć na żywo liście i kwiaty. Lebiodek jest więcej. To może być odmiana a może być też inny gatunek. Może też nie być lebiodką ... Opisałem co mi najbardziej pasowało. Pozytywnego smakowania!
wino - wszystko to co jest na świecie do picia za wyjątkiem tego co winem nie jest
Odpowiedz
#9
Ok, dziękuję.
Odpowiedz
#10
Po liściach-kształt i włochatości ziela bardzo prawdopodobne jest oregano kreteńskie, czyli Origanum dictamnus, stary składnik likierów ziołowych, a przy okazji idealny ornament dla travaricy. Otwórz, powąchaj, pokosztuj. Wszystko zależy na bazie jakiego destylatu czy inne składniki weszły w skład, a chabaź jest dla dekoracji, czy jednak to główny składnik?



Odpowiedz
#11
(21-12-2019, 09:16)Bogi napisał(a): Po liściach-kształt i włochatości ziela bardzo prawdopodobne jest oregano kreteńskie, czyli Origanum dictamnus, stary składnik likierów ziołowych, a przy okazji idealny ornament dla travaricy.

Ok, dziękuję.



Skocz do: