Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za duże blg i mały problem
#1
Cześć na wstępie przeprasza za swoje popełnione błędy, otóż robię wino z ryżu i nie miałem cukromierza. Już mam ? i tak wino ma prawie 6 tygodni jest po pierwszym zlaniu. Drożdże leniwie pracują babelek raz na około 15 minut, zaś poziom cukru to 12blg. Wino jest całkiem klarowne, jasne i smakuje nienajgorzej, jednak mam wrażenie że jest za słabe i zbyt słodkie. Co byście poradzili? Drożdże na restart? Rozcienczyc i drożdże, czy zostawić i czekać?
Odpowiedz
#2
Żeby coś poradzić musisz podać więcej informacji.
https://wino.org.pl/forum/Thread-Chcesz-...-Czytaj-to
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Zatem informacje:

6 tygodni
23 litry
Cukier 7kg + po tygodniu 2kg
Ryż 3kg + 1kg rodzynek
Drożdże saccharomyces cerevisiae 
1 tydzień świetna burzliwa fermentacja, potem po około 30s babelek aż do 1 na 3 minuty przed oddzieleniem ryżu i rodzynek
Odpowiedz
#4
No to w takim razie obliczyłem co następuje.
Cukru dałeś na ponad 24 % czego twoje drożdże nie mają prawa przerobić.
Obecnie masz około 15% i zapewne drożdże dogorywają bo przy cukrze resztkowym 12 Bllg i tym alkoholu to ich wartość graniczna.
Moja rada. Zrobić drugie ryżowe wytrawne (całkowicie wytrawne) i kupażować.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Dziękuję
Odpowiedz
#6
Wyliczenia na wino wytrawne wg. Tego wzoru:
17 (stała) x ilość litrów x % alkoholu jaki ma mieć wino = ilość cukru jaka jest potrzebna
1 kg rodzynek = ok 0,5 kg cukru
1 kg cukru = 0,6 litra objętości

Np. 17 x 10 x 15 = 2550 g cukru
Proponuję użyć drożdży bayanus
Odpowiedz
#7
Dzięki nastawiłem wino z zielonej herbaty według Twojego wzoru, cukier w proporcji najpierw 2kg po tygodniu +1kg, ładnie pracuje w zasadzie już teraz blg blisko zera. Zobaczymy jak wyjdzie ?



Skocz do: