Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakrętki do słoików
#1
Siemanko!
Nie wiem, czy to miejsce jest najlepsze na ten temat a dotyczy generalnie "obsługi" przetworów domowych. Zrobiłem gruszki w syropie, grzyby marynowane i ogórki kiszone. Miałem problem z zakrętkami. Kupiłem blaszane koloru złotego - w markecie. Nie jestem przesadnie silny, ale "udało mi się" przekręcić chyba z 10 zakrętek. Co chciałem dokręcić mocniej to wyginały się te elementy, które zazębiają się z gwintem słoików. Zupełnie tak, jakby blacha tych zakrętek z kartonu była. Stąd podjąłem wątpliwości, czy nabyłem dobre zakrętki ale mam za dużo siły czy też to jakaś chińszczyzna do wyrzucenia przed zastosowaniem? Zwłaszcza, że jak mam do czynienia z zakrętkami ze słoików z konserwowymi ogórkami Vortumnusa to nie jestem w stanie ich zakrętki "przekręcić". Czy ktoś ma takie same problemy? A jeśli tak, to polecilibyście jakieś mocniejsze zakrętki? Jakie? Mogą być w ciapki, kropki albo w paski, byleby można było dobrze zakręcić słoik!
Odpowiedz
#2
(11-12-2015, 17:02)NOTOS napisał(a): Co chciałem dokręcić mocniej to wyginały się te elementy, które zazębiają się z gwintem słoików. Zupełnie tak, jakby blacha tych zakrętek z kartonu była.
A zakrętki i słoiki były na taką samą ilość "zębów"?
Jeżeli tak, to kup np. 1 w innym sklepie i zobacz czy jest ok.
Możliwe, że trafiłeś na wadliwą partię.

Miałem podobną sytuację z zakrętkami do naparstków 4,2 l.

Szczęściarz z Ciebie :)
Odpowiedz
#3
Witaj @Notos. Mam dokladnie ten sam problem z zakrętkami zauważyłem,że robią je teraz cienkiej blachy. Oddałem kiedyś 20szt do sklepu w którym kupiłem. Wszystkie się przekręcały. Wybierając wieczko naciskam paluchami i sprawdzam czy sa miękkie. Przeważnie białe są lepsze ale kolor nie robi tu różnicy.
Odpowiedz
#4
Kupując kilka lat temu proste słoiki 344 ml do produkcji tuszonek zostałem dobrze poinformowany przez Producenta co do jakości nakrętek do słoików.

Kupuje się tylko jednokolorowe lub w biało-czerwoną szachownicę, resztę omijamy z daleka.

Wiem, ze kolorowe nęcą oczy, ale są tylko na 1 raz .
Odpowiedz
#5
Za dużo siły wkładasz w zakręcanie. Pasteryzując i tak uzyskasz podciśnienie więc nie trzeba dokręcać na maxa.
A zakrętki jak wszystko teraz robi się coraz gorszej jakości.
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....



Skocz do: