Liczba postów: 225
Liczba wątków: 3
Dołączył: 05 2006
Lokalizacja: okolice Łodzi
20-06-2016, 16:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2016, 16:53 przez drajla.
Powód edycji: Poprawiłem tytuł.
)
Mam pytanie odnośnie serów a mianowicie czy do ukwaszonego mleka które stało 1 dobę mogę dodać podpuszczkę i normalnie podgrzać czy zostaje mi tylko zrobienie sera twarogowego ? Może niektórym pytanie wyda się dziwne ale robię ser po raz pierwszy i nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie a raczej wolałbym podpuszczkowy który chwilę poleży a nie twaróg .
Liczba postów: 4.086
Liczba wątków: 55
Dołączył: 11 2008
Lokalizacja: Antonin/Ostróda
Na tym etapie podpuszczki nie dawaj. Daje się ją razem z kulturami ukwaszającymi i razem miesza.
Liczba postów: 5.634
Liczba wątków: 196
Dołączył: 06 2006
Lokalizacja: Kluczbork-Kujakowice Dolne
Nastrój: Miodowy
Nie zupełnie od razu. Ja robię godziną przerwę przed dodaniem podpuszczki. Nie wiem natomiast jak zachowa się mleko po 24 godzinach.
Pozdrawiam, Paweł
Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.