Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakwaszone mleko a podpuszczka.
#1
Mam pytanie odnośnie serów a mianowicie czy do ukwaszonego mleka które stało 1 dobę mogę dodać podpuszczkę i normalnie podgrzać czy zostaje mi tylko zrobienie sera twarogowego ? Może niektórym pytanie wyda się dziwne ale robię ser po raz pierwszy i nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie a raczej wolałbym podpuszczkowy który chwilę poleży a nie twaróg .
Zapraszamy na stronę: Łódzki Klub Winiarzy.
Odpowiedz
#2
Na tym etapie podpuszczki nie dawaj. Daje się ją razem z kulturami ukwaszającymi i razem miesza.
Krzysztof


Zapraszam na stronę:Piwo
i na tę stronę:Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych
Odpowiedz
#3
Nie zupełnie od razu. Ja robię godziną przerwę przed dodaniem podpuszczki. Nie wiem natomiast jak zachowa się mleko po 24 godzinach.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.



Skocz do: