Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapach drożdży & dojrzewanie
#1
witam,
bardzo prosze o poradę w kwestii przejścia mojego nastwu do butelki. Dzięki FORUM udało mi się zejść z przesłodkiego ponad 30 BLG nastawu do 7 BLG i procentowo zmierzone prawie winko wyszło 16 %. Lekko słodkie i prawie mocne mi odpowiada.
od 2 tygodni zakończyły prace drożdże i brak pracy w rurce ale zapach i kolor zgnitoczerwony lub jego brak mi nie odpowiada :pijemy:.
Odpowiedzi na jakie nie umiem znaleźć na forum to
1/smak czuje siarkę i zapach drożdży a chciałbym lekko się tego pozbyć - prośba i link lub sprawdzoną receptę
2/ wino przez trzy restarty zrobiło się mętne i nie wiem co mam dodać aby zrobiło się klarowne, a może uzbroić się w cierpliwość ?
p.s.
jak zawsze liczę na bezcenną pomoc :spoko:
Odpowiedz
#2
Dokładnie, w cierpliwość się uzbrój. Wina po fermentacji ma prawo być mętne i walić drożdżami. Trzeba poczekać od kilku miesięcy do nawet roku aż w pełni się wyklaruje. A żeby trafiło do butelek musi upłynąć sporo czasu...
Odpowiedz
#3
dzięki,
wcześniej (od listopada do marca ) trzymałem moje balony z nastawem w kocyku w ciemnym pomieszczeniu i udało mi się wypracować to co mam.
od 3 dni wystawiłem balony na okno od południowej strony gdzie naturalnie dogrzewa się w wiosennym słońcu i kolejne pytanie czy słońce klaruje winko ?
pozdrawim Jacek
Jacek - zacznij pisać zgodnie z zasadami pisowni (wiesz-te duże litery na początku zdania i tym podobne...) jak tego wymaga Regulamin forum bo w przeciwnym wypadku będziesz się dziwił dlaczego znikają Ci posty. No chyba, że się lubisz dziwić ;)
Odpowiedz
#4
Raczej nie, nie wskazane żeby były na słońcu. Do procesu klarowania potrzebna jest raczej chłodna temperatura i mrok.
Odpowiedz
#5
Klarowanie nadal robić z rurką w balonie gdyż winko już nie pracuje ?
Odpowiedz
#6
Koniecznie z rurką, na wypadek gdyby jednak postanowiło jeszcze popracować.
Odpowiedz
#7
A czy dodawać jakieś klarowiny i dodatki smakowe ? dotyczy klarowności i zapachu siarku
Odpowiedz
#8
Zapach siarki sam się ulotni a klarowanie potrzebuje czasu. Możesz użyć substancji klarujących ale one nie mają pozytywnego wpływu na wino. A co do wcześniejszych pytań. Słońce jest wrogiem wina, klarowanie i dojrzewanie powinno przebiegać w niższej temperaturze a na pewno nie wystawia się wina aby nagrzewało je słońce.
Odpowiedz
#9
I wszystko jasne :rtfm:
Odpowiedz
#10
A jaka temperatura jest najlepsza dla wina na leżakowanie??
Odpowiedz
#11
Stała, czyli bez większych wahań. W granicy 12 st.C.



Skocz do: