Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapytanie :)
#1
Witam, 
Od nie dawna zająłem się wyrobem win, zaznaczam ze to totalna amatorszczyzna. 
Od dziadków zapożyczyłem kilka baniakow i tak się zaczęło. Nie używam żadnych dodatków do swoich win zwyczajnie owoce i cukier.
W tym roku założyłem 25 l wina z porzeczki, 20 l ze śliwki wegierki, 20 l z jabłek i ostatni wynalazek to wino 54 l wina z gruszek i jabłek. 
Pytanie dotyczy ostatniego.
Owoce gruszki i jabłek przepuściłem przez maszynkę do mielenia, pomyślałem ze lepiej będzie ciągnąć soki , tez tak się stało. Zastawiłem wszystko do baniaka, potem zlałem jeden raz i drugi. Po 4.5 miesiąca wciąż fermentuje. Jednak nie jest ono przejrzyste. Pytaniem moim do wszystkich tutaj coś zrobic żeby było ?

Pilnuj poprawnej pisowni - TWA.
Odpowiedz
#2
Zakończyć fermentację. Fermentujące wino nigdy nie będzie przejrzyste.
Oto jest cały splendor: Móc i mieć prawo do siebie uśmiechnąć się.

http://www.pomocdlakrzysia.pl/
Zajrzałem i nie mogę się uwolnić - pomóżcie !!!!

Odpowiedz
#3
Witam
Będzie, przejrzyste trzeba dać na klar np.. herbatę liściastą. Tak ja robię. Wino czyste jak kryształ.
Odpowiedz
#4
Wytłumaczysz mi co i jak ?
Odpowiedz
#5
Gynek63 - fermentujące wino będzie czyste jak kryształ ?????
Oto jest cały splendor: Móc i mieć prawo do siebie uśmiechnąć się.

http://www.pomocdlakrzysia.pl/
Zajrzałem i nie mogę się uwolnić - pomóżcie !!!!

Odpowiedz
#6
Wątpię, że same dzikusy są zdolne pracować przez 4.5 miesiąca.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#7
Alskarus trzymajmy się tematu chyba ze nabijasz Sb ilość postów... mi potrzeba tylko objaśnić jak wyklarować wino. Jeden z kolegów twierdzi ze nie da się do póki fermentuje ok, ale jak skończy to jest jakiś sposób na to ?
Odpowiedz
#8
Grawitacja + czas.
pozdrawiam Jurek 



Odpowiedz
#9
Dobrze to tez jest odpowiedz, narazie nie spieszy mi się z rozlewaniem tego wina. Jednakże jeśli czas i grawitacja zawiodą czy jest jakiś inny sposób sprawdzony, który nie wpłynie na kolor i smak wina. Pierwszy raz mi się tak dzieje. Inne wina się klarują a to wciąż nie boje się ze to przez zmielenie owoców :/
Odpowiedz
#10
(22-01-2019, 22:19)Dahawiel napisał(a): Wytłumaczysz mi co i jak ?

Odpisałem Ci na P W

Pozdr. Gliwice

Eug..
Odpowiedz
#11
U mnie jabłkowe też miało problem ze sklarowaniem.. W końcu rozlałem do butelek. O dziwo w butelkach zaczęło się klarowanie i wytrącanie osadu. Okazało się też że była śladowa fermentacja (ciśnienie pod korkiem). Być może za krótko trzymałem w gąsiorze po ustaniu burzliwej. Mniej więcej pół roku.
Odpowiedz
#12
Podbijam



Skocz do: