Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Zarys chemii i technologii mleczarstwa"
#1
Autor prof.E.Pijanowski
B. obszerna i wyczerpująca praca, obejmująca zagadnienia j/w tytule.
Drugi tom poświęcony m.in. serom
Odpowiedz
#2
Autor: inż. Antoni Bal (Dyrektor Państwowego Liceum Mleczarskiego we Wrześni)
wydana: Poznań 1948

Są 3 części:
I. Mleko
II. Maślarstwo
III. Serowarstwo
Całośc 290 stron.
Wyrób różnych serów, przyrządzenie podpuszczki, wyrób jogurtu, kefiru, kumysu, itp.
Odpowiedz
#3
Witam...koledzy pomóżcie...jaka jest szansa na zakup tej książki (tych książek) lub jej skanów?
Odpowiedz
#4
(17-02-2007, 18:46)dzidek napisał(a): Autor prof.E.Pijanowski
B. obszerna i wyczerpująca praca, obejmująca zagadnienia j/w tytule.
Drugi tom poświęcony m.in. serom
Odpowiedź mocno spóźniona, ale może kogoś zainteresuje, widziałem wystawioną na Allegro:
http://allegro.pl/zarys-chemii-i-technol...28787.html
jak również na na stronie chomikuj:
http://skroc.pl/8617

Odpowiedz
#5
"Zarys chemii i technologii mleczarstwa" został wspomniany przez Dzidka jako 2 tomowy. Ja poleciłbym ostatnie wydanie tego podręcznika akademickiego, które jest 3 tomowe
(tom 1 1984 - chemia mleka oraz produkcja napojów i koncentratów mlecznych; tom 2 1985 - produkcja masła; tom 3 1986 - produkcja serów i kazeinianów).
To wydanie jest najnowsze :) oraz uzupełnione w porównaniu do wcześniejszych. Tom 1 mało się zmienił, natomiast tom 2 został rozbity na 2 i 3. Nie porównywałem dokładnie, ale wydaje się także ich sumaryczna objętość jest większa...



Skocz do: