Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zbyt mocna nalewka na spirytusie - rozcieńczanie
#1
Witam koledzy. Założyłem nowy temat bo nie moglem znaleźć nic na temat rozcienczania nalewek, które nie są stricte z owoców.

Najpierw podam skład (nalewka wyśmienita - jeśli nie zrobicie za mocnej jak ja):

Chlebówka staropolska
5 kromek razowca na miodzie
garść rodzynek
kawałek kory cynamonowej
1,5 l wódki albo spirytusu
10 goździków
0,5 l piwa jasnego (najlepiej miodowe)
180 ml miodu

Chleb pokroić w drobną kostkę, wrzucić do gąsiora/słoika dodać rodzynki, cynamon, goździki i zalać wódką/spirytusem. Zakorkować i odstawić na 5-6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsać. Po terminie zlać i przesączyć przez filtr bibułkowy do kawy. Pozostały chleb i dodatki wyrzucić. Do piwa dodać miód i zagrzać aż miód się rozpuści stale mieszając. Dodać przecedzoną nalewkę, wymieszać dokładnie , wystudzić i zlać do gąsiora/słoika. Odstawić na 3 miesiące do ciemnego, chłodnego miejsca. Co kilka dni potrząsać. Po 3 miesiącach zlać, przefiltrować i rozlać do butelek.


Zalałem spirytusem zamiast wódką i wyszła mocna, smaczna ale taka mocna że czuć jak pali w jelitach.

Czym mogę ją rozcieńczyć? W jakich proporcjach? Zastanawiałem się czy nie zagotować piwa z miodem i tym ją potraktować? Jak myślicie?
Odpowiedz
#2
Zobacz czy te tematy Ci pomogą:
http://wino.org.pl/forum/search.php?toke...mit=Szukaj



Skocz do: