Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zimowe nalewkowanie
#51
@turek61 -Odfiltrowujesz samo zdrowie,lecznicza nie wymaga wyglądu według mnie.
Odpowiedz
#52
turek61

Spróbuj tak:
duże sito a w nim płótno.Jak będzie już wolniej ściekać to brzegi płótna złóż do góry , złącz i zawieś nad sitem. Tak zawieszone zacznie szybciel kapać. Oczywiście sito powinno leżeć na garnku emaliowanym , szklanym lub nierdzewnym. Sito o średnicy 18-20 cm wystarczy (plastikowe lub nierdzewne).Potem jak już nie będzie kapać to uważaj bo tam jeszcze będzie trochę cieczy i teraz ręcznie skręcając płótno trzeba wycisnąć.
Dalej robiłeś oki.
Powodzenia i daj znać jak Tobie poszło.
Pozdrawiam-drajla
Odpowiedz
#53
drajla dzięki za rady.Metodę wypróbuję.

avok ja jestem "uczulony" na mętne w lampce ;)
Odpowiedz
#54
Cytat: ja jestem "uczulony" na mętne w lampce ;)

A próbowałeś pigwówkę , którą przed użyciem trzeba mocno pokołysać aby wymieszać osad?
Cały urok tej naleweczki to właśnie drobiny owocu wyczuwalne podczas picia.

Odpowiedz
#55
plecionka :
4 opakowania mrożonych truskawek [400gx4=1,6 kg]rozgniatamy widelcem,
zalewamy 1 litrem śmietany kremówki,
dodajemy sok z 3 cytryn, oraz 0,3 kg cukru,całość mieszamy,
a następnie dolewamy 1 litr spirytusu 95%,
mieszamy codziennie słojem,
po 4 tygodniach przecedzamy przez sito,owoce wyciskamy przez pończochę,
płyn filtrujemy dwukrotnie przez filtry do kawy.

Taką nastawiłem 24-02-2009
Odpowiedz
#56
(25-01-2009, 23:37)drajla napisał(a): Moczy się trawa cytrynowa.

Bardzo ciekawie się zapowiada .
Wyszło coś z trawą cytrynową bo mi wyrosła na tarasie a muszę ją do zimy przenieść do domu . Zapach faktycznie bardziej cytrynowy niż z cytryn .:)


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#57
(10-09-2015, 07:57)yszloWacek napisał(a):
(25-01-2009, 23:37)drajla napisał(a): Moczy się trawa cytrynowa.

Bardzo ciekawie  się zapowiada .
Wyszło coś z trawą cytrynową bo mi wyrosła na tarasie a muszę ją do zimy przenieść do domu . Zapach faktycznie bardziej cytrynowy niż z cytryn .:)

Drajla

Stary watek, ale tez mnie interesuje co wyszło Ci z trawą cytrynową, bo dla mnie im bardziej egzotyczny surowiec, tym bardziej interesująca nalewka a akurat trawę trawą cytrynową mogę bez problemu kupić u siebie.
Odpowiedz
#58
Wyszła bardzo smaczna, jak na mój jęzor.
Odpowiedz
#59
(28-07-2016, 15:53)drajla napisał(a): Wyszła bardzo smaczna, jak na mój jęzor.

No to lecę jutro do sklepu kupić trawę cytrynową. Podaj proszę proporcje trawy do alkoholu, jeśli pamiętasz.

Mam też w domu mrożone liście czegoś co Wikipedia nazywa po polsku Papeda albo limonki kafir, co też ma limonkowo/cytrynowy smak. Chyba zaleję małą porcję na próbę, bo wszystko co jest pochodne od limonki jest dla mnie bardzo smaczne. Rolleyes
Odpowiedz
#60
Zerknij tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...cytrynowej
 i tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...cytrynowej
Odpowiedz
#61
(28-07-2016, 16:57)drajla napisał(a): Zerknij tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...cytrynowej
 i tu: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...cytrynowej

Dzięki.
Odpowiedz
#62
Kaffir zalać wódką, trzymać bardzo krótko. Potem dosłodzić syropem i jest coś a'la Absolut Citron.



Odpowiedz
#63
(28-07-2016, 18:10)Bogi napisał(a): Kaffir zalać wódką, trzymać bardzo krótko. Potem dosłodzić syropem i jest coś a'la Absolut Citron.
O, to bardzo fajnie, bo akurat Absolut Citron to ja lubię, a kaffir mogę bez problemu dostać. Tylko pytanie co znaczy krotko (godzinę, dzień, tydzień?).
Odpowiedz
#64
Z dokładnością do 6 godzin. Profil ten sam, nieznacznie słodsze. Dobrze zalać pszeniczną 45?% i dać syropu na 40%.






Skocz do: