Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zioła i przyprawy
#1
Niech nie będzie to miejsce na rozważania na temat ziół i przypraw, a jedynie kompendium wiedzy na ten temat.

Opis powinien zawierać w zależności od właściwości ziół i przypraw:
Nazwa:
Nazwa łacińska:
Rodzina:
Zdjęcie:
Link do zdjęć w google:
Cechy rozpoznawcze:
Występowanie:
Znaczenie użytkowe:
Zastosowanie w alkoholach:
Walory smakowe:
Zawarte substancje:
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

--------------------------------------------------

Nazwa: Anyż pospolity
Nazwa łacińska: Pimpinella anisum L.
Rodzina: Apiaceae
Cechy rozpoznawcze: liście długoogonkowe, środkowe pierzastosieczne, charakterystyczny aromat całej rośliny
Występowanie: Hiszpania (Andaluzja), Włochy, Bułgaria, Rosja, Turcja, Francja, Polska, Indie czy Meksyk
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: wódki i likiery ziołowe, anyżówki
Walory smakowe: korzenno-słodki
Zawarte substancje: głownie anetol, który jest 70-krotnie słodszy od cukru
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: owoce
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: koehler1887pimpinellaannt1.th.jpg]

Nazwa: Arcydzięgiel litwor
Nazwa łacińska: Angelica archangelica L.
Rodzina: Apiaceae
Cechy rozpoznawcze: gruba, dęta łodyga i pierzaste liście. Kwiaty małe, żółtawe lub zielonobiałe.
Występowanie: północna część Eurazji
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa, właściwości odtruwające oraz nasercowe
Zastosowanie w alkoholach: dzięgielówka, benedyktynka, likiery i wódki gorzkie, klasztorne
Walory smakowe: korzenno-gorzka, silny aromat
Zawarte substancje: kumaryna, furokumaryna, angelicyna, garbniki i kwasy organiczne
Uwagi: dla wytrawnych zielarzy. Ze względu na dużą aromatyczność zalecany umiar w dozowaniu
Części używane: korzeń, nasiona, czasem liście
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: koehler1887gardenangelill8.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]



Nazwa: Babka lancetowata
Nazwa łacińska: Plantago lanceolata
Rodzina: Plantaginaceae
Cechy rozpoznawcze: lancetowate liście
Występowanie: Eurazja
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach:
Walory smakowe:
Zawarte substancje: aukubina, pektyny, garbniki
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: liście
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: plantagolanceolatasturmcu5.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]



Nazwa: Bylica piołun
Nazwa łacińska: Artemisia absinthium L.
Rodzina: Compositae
Cechy rozpoznawcze: charakterystyczny zapach, srebrzyście owłosione liście, niepozorne kwiaty
Występowanie: Azja, Afryka, Europa Środkowa i Południowa
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa, przez Św. Hildegardę uważana za panaceum na wszystko. W chwili obecnej piołun potwierdził swoje wybitne działanie jeśli chodzi o leczenie malarii i choroby Crohna
Zastosowanie w alkoholach: wódki i likiery gorzkie, piwa w średniowieczu
Walory smakowe: bardzo gorzka (wskaźnik goryczy: 500)
Zawarte substancje: alfa tujon, beta tujon, octan chryzantenylu, linalol, witamina C (w zależności od chemotypu, występują odmiany nisko, wysoko i bez-tujonowe)
Uwagi: dla wytrawnych zielarzy. Ze względu na dużą aromatyczność zalecany umiar w dozowaniu
Części używane: kwiaty i liście
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: 10040899wormwoodpostersdf9.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]



Nazwa: Bylica pospolita
Nazwa łacińska: Artemisia vulgaris
Rodzina: Compositae
Cechy rozpoznawcze: łodygi czerwonobrązowe, fioletowoczarne
Występowanie: Europa, Azja i Afryka
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie
Walory smakowe: ziołowo-gorzka
Zawarte substancje: beta tujon, cyneol, cholina, inulina
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: kwiaty i liście
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: koeh016ly9.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Chmiel
Nazwa łacińska: Humulus lupulus L.
Rodzina: Cannabaceae
Cechy rozpoznawcze: Charakterystyczne szyszki
Występowanie: Eurazja
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: piwo, likiery i wódki gorzkie, klasztorne
Walory smakowe: gorzkawa
Zawarte substancje: humulon, lupulon
Uwagi: dla wszystkich. Chmiel znali już starożytni Sumerowie
Części używane: niezapłodnione szyszki
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: chmielxe0.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]


Nazwa: Drapacz lekarski
Nazwa łacińska: Cnicus benedictus
Rodzina: Asteraceae

Cechy rozpoznawcze: duże żółte kwiatki z puchem
Występowanie: kraje śródziemnomorskie
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza
Zastosowanie w alkoholach: wódki i likiery gorzkie
Walory smakowe: gorzka
Zawarte substancje: knicyna, sole mineralne
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: kwiaty
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: drapaczqp9.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]


Nazwa: Dyptam jesionolistny
Nazwa łacińska: Dictamnus albus
Rodzina: Rutaceae
Cechy rozpoznawcze: ciemnozielone liście przypominające jesion
Występowanie: Eurazja
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie, wermuty
Walory smakowe:
Zawarte substancje: limonen, cymol, estragol
Uwagi: dla wytrawnych zielarzy. Na wymarciu
Części używane: korzeń
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: 365pxillustrationdictamtl1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Galangal
Nazwa łacińska: Alpinia galanga
Rodzina: Zingiberaceae
Cechy rozpoznawcze:
Występowanie: południowa Azja i Indonezja
Znaczenie użytkowe: roślina przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie
Walory smakowe: przypomina imbir, kardomon i pieprz
Zawarte substancje:
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: kłącze
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: koeh156se4.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Goryczka żółta
Nazwa łacińska: Gentiana lutea L.
Rodzina: Gentianacea
Cechy rozpoznawcze: duże żółte kwiaty
Występowanie: tereny alpejskie
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie, wermuty
Walory smakowe: bardzo gorzka (wskaźnik goryczy: 250)
Zawarte substancje: gentiina, gentiamaryna, gentizyna
Uwagi: dla wytrawnych zielarzy
Części używane: kwiaty i korzeń

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: yhst5856625196251820222gs8.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Gorysz miarz
Nazwa łacińska: Peucedanum ostruthium
Rodzina: Apiaceae
Cechy rozpoznawcze:
Występowanie: polany
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: wermuty
Walory smakowe: gorzka
Zawarte substancje:
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: korzeń
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: 331pxpeucedanumofficinamw1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Goździk
Nazwa łacińska: Syzygium aromaticum
Rodzina: Myrtaceae
Cechy rozpoznawcze:
Występowanie: Indonezja
Znaczenie użytkowe: roślina przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: wódki i likiery, wódki i likiery gorzkie
Walory smakowe: charakterystyczna
Zawarte substancje: głównie eugenol
Uwagi: dla wszystkich. Ze względu na dużą aromatyczność zaleca się umiar w dozowaniu
Części używane: wysuszone pąki kwiatowe
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: koeh030li0.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Hyzop lekarski
Nazwa łacińska: Hyssopus officinalis L.
Rodzina: Lamiaceae
Cechy rozpoznawcze: kwiaty niebieskofioletowe
Występowanie: kraje śródziemnomorskie
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie, klasztorne
Walory smakowe: korzenna, lekko gorzkawa
Zawarte substancje: pinokamfen, pinen, witamina C
Uwagi: dla wszystkich. Hyzop sprowadzili już w X wieku benedyktyni
Części używane: liście lub kwitnące wierzchołki
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: 339pxillustrationhyssopto1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Kardamon
Nazwa łacińska: Elettaria cardamomum L.
Rodzina: Zingiberaceae
Cechy rozpoznawcze: jajowate podłużne torebki jako owoce
Występowanie:
Znaczenie użytkowe: roślina przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki, likiery i wódki gorzkie, klasztorne
Walory smakowe: ostra przyjemna
Zawarte substancje:
Uwagi: dla wszystkich. Mielony kardamon może być fałszowany, dlatego zaleca się kupować kardamon w nasionach
Części używane: nasiona
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: kardamonbu6.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]


Nazwa: Koper włoski
Nazwa łacińska: Foeniculum vulgare
Rodzina: Apiaceae
Cechy rozpoznawcze: silny, korzenny zapach, żółte kwiaty, owoce brązowe, zielone lub zielonożółte
Występowanie: Kraje śródziemnomorskie
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki, likiery i wódki gorzkie
Walory smakowe: słodka, orzeźwiająca, lekko pikantna
Zawarte substancje: anetol, fenchon
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: owoce

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: koeh148pz6.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Kosaciec
Nazwa łacińska: Iris florentina
Rodzina: Iradaceae
Cechy rozpoznawcze: fiołkowy zapach, ziemny smak
Występowanie: Toskania, Maroko, Indie
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery, gin, wermuty
Walory smakowe: gorzkawa
Zawarte substancje: irydyna, iron
Uwagi: dla wytrawnych zielarzy
Części używane: korzeń

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: yhst5856625196251820221ad3.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Kozieradka pospolita
Nazwa łacińska: Trigonella foenum-graecum
Rodzina: Fabaceae
Cechy rozpoznawcze: liście przylistkowe z wierzchu zielone, pod spodem sine
Występowanie: kraje śródziemnomorskie
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i użytkowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery, wermuty
Walory smakowe:
Zawarte substancje: saponiny, flawonoidy, witaminy
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: nasiona
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: koeh273rv7.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Melisa lekarska
Nazwa łacińska: Melissa officinalis L.
Rodzina: Lamiaceae
Cechy rozpoznawcze: cytrynowa woń
Występowanie: wschód krajów śródziemnomorskich
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki, likiery i wódki gorzkie, klasztorne
Walory smakowe: cytrynowa, orzeźwiająca, ale nie pikantna jak mięty
Zawarte substancje: garbniki, gorycze, żywice
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: liście
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: melisaeo7.th.jpg]

Nazwa: Obrazki plamiste
Nazwa łacińska: Arum maculatum L.
Rodzina: Araceae
Cechy rozpoznawcze: brązowe kwiaty otulone białozielonkawą pochwą
Występowanie: zachód, południe Polski, Wielka Brytania
Znaczenie użytkowe: gatunek wymierający i pod ścisłą ochroną, w zamierzchłej Anglii sporządzano z korzenia napój zastępujący herbatę lub kawę, zwłaszcza wśród klasy robotniczej
Zastosowanie w alkoholach: wermuty w stylu niemieckim
Walory smakowe:
Zawarte substancje:
Uwagi:
Części używane: korzeń
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: cucko122lhn8.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Oman
Nazwa łacińska: Inula helenium
Rodzina: Compositae
Cechy rozpoznawcze: jedno z największych ziół
Występowanie: Europa, Indie
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: wódki i likiery gorzkie, wermuty, klasztorne
Walory smakowe: lekko gorzka, aromatyczna
Zawarte substancje: inulina
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: korzeń z kłączami
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: omanzx0.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Oregano kreteńskie
Nazwa łacińska: Origanum dictamnus
Rodzina: Lamiaceae
Cechy rozpoznawcze: występuje na stromych szczytach gór kreteńskich
Występowanie: Kreta, Grecja
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie
Walory smakowe: podobna do oregano, korzenna
Zawarte substancje:
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: liście

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: yhst5856625196251820221ez0.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]



Nazwa: Pieprz czarny
Nazwa łacińska: Piper nigrum L.
Rodzina: Piperaceae
Cechy rozpoznawcze: kwitnie przez cały rok
Występowanie: Azja, Afryka
Znaczenie użytkowe: roślina przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki
Walory smakowe: ostra, pikantna
Zawarte substancje: piperyna
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: owoce

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: koeh107cn9.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]


Nazwa: Rdest ptasi
Nazwa łacińska: Polygonum aviculare
Rodzina: Polygonaceae
Cechy rozpoznawcze:
Występowanie: pola i nieużytki
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza
Zastosowanie w alkoholach:
Walory smakowe:
Zawarte substancje:
Uwagi:
Części używane: liście
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: 400pxpolygonumavicularezf7.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]


Nazwa: Rukiew wodna
Nazwa łacińska: Nasturtium officinale
Rodzina: Cruciferae
Cechy rozpoznawcze:
Występowanie: siedliska wodne
Znaczenie użytkowe: roślina przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: wermuty, likiery, likiery gorzkie
Walory smakowe:
Zawarte substancje:
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: liście

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: tafel116smallwx2.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Rumian rzymski
Nazwa łacińska: Anthemis nobilis L.
Rodzina: Asteraceae
Cechy rozpoznawcze: Koszyczki kwiatowe o silnie wypukłym dnie z białymi kwiatami języczkowymi
Występowanie: zachodnia Europa
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie, wermuty, piwa kwiatowe, jeden z najdroższych składników zielarskich
Walory smakowe: gorzki, aromatyczny, o zapachu jabłek
Zawarte substancje: chamazulen, farnezen, kumaryny
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: kwiaty

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: 405pxkoeh012wy8.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Szafran uprawny
Nazwa łacińska: Crocus sativus L.
Rodzina: Iridaceae
Cechy rozpoznawcze: Fioletowe kwiaty zakończone pomarańczowym znamieniem
Występowanie: roślina uprawna, południe wybrzeża Egejskiego
Znaczenie użytkowe: roślina przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki, likiery i wódki gorzkie, głównie do barwienia na kolor żółty
Walory smakowe: lekko gorzka
Zawarte substancje: pikrokrocyna, barwnik: krocyna,
Uwagi: Dla wszystkich. Ze względu na dużą aromatyczność należy dozować z umiarem. Bardzo często fałszowany i dlatego zamiast szafranu często sprzedawany jest krokus barwierski
Części używane: znamiona z częścią szyjki słupka
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: szafrants0.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]


Nazwa: Szałwia lekarska
Nazwa łacińska: Salvia officinalis
Rodzina: Lamiaceae
Cechy rozpoznawcze: liście filcowato owłosione, blaszka liścia lancetowata
Występowanie: kraje śródziemnomorskie, Bałkany
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie
Walory smakowe: korzenno-gorzka
Zawarte substancje: beta tujon, cyneol, kamfora, alfa pinen
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: liście

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: koeh126qt5.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Szałwia muszkatołowa
Nazwa łacińska: Salvia sclarea
Rodzina: Lamiacae
Cechy rozpoznawcze: zapach gałki muszkatołowej
Występowanie: Anglia, Francja, Rosja
Znaczenie użytkowe: roślina przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: wina, likiery, piwa w średniowieczu
Walory smakowe: pikantna
Zawarte substancje: głównie linalol
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: liście

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: sages05aljn2.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Tatarak zwyczajny
Nazwa łacińska: Acorus calamus L.
Rodzina: Araceae
Cechy rozpoznawcze:
Występowanie: Europa, Azja, Ameryka
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie
Walory smakowe: korzenna, gorzkawa
Zawarte substancje: azaron, geraniol
Uwagi: dla wytrawnych zielarzy
Części używane: wysuszone kłącze
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: tatarakzo2.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Tysiącznik
Nazwa łacińska: Centaurium erythraea Rafn
Rodzina: Gentianaceae
Cechy rozpoznawcze: ulistnienie nakrzyżległe, różowe kwiaty
Występowanie: Europa, zachodnia Azja i północna Afryka
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza
Zastosowanie w alkoholach: wódki i likiery gorzkie
Walory smakowe: gorzka
Zawarte substancje: gencjopykryna, erytauryna, flawonoidy, trój terpeny
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: kwiaty i liście
Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: centau46lza5.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Werbena
Nazwa łacińska: Verbena officinalis
Rodzina: Verbenaceae
Cechy rozpoznawcze: małe jasnofioletowe kwiaty, brak zapach, lekko gorzki smak
Występowanie: Europa
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach: likiery
Walory smakowe: lekko gorzka
Zawarte substancje: werbonen, beta myrcen
Uwagi: dla wszystkich.
Części używane: kwiaty i liście

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: 400pxverbenaofficinaliseh8.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]


Nazwa: Wrotycz pospolity
Nazwa łacińska: Tanacetum vulgare L.
Rodzina: Compositae
Cechy rozpoznawcze: bardzo mocny kamforowy zapach, jasnożółte koszyczki kwiatowe
Występowanie: Eurazja
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa. Źródło naturalnych antyoksydantów i antykancerogenów
Zastosowanie w alkoholach: likiery i wódki gorzkie
Walory smakowe: mieszanka anyżu i kopru, bardziej pikantna
Zawarte substancje: beta tujon, kamfora, cyneol (w zależności od chemotypu), partenolid
Uwagi: dla wytrawnych zielarzy. W zastępstwie można używać Tanacetum balsamita i parthenium, różniące się jednak smakiem i aromatem
Części używane: kwiaty i liście

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:


[Obrazek: dsc01545om1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Nazwa: Zielony amarant
Nazwa łacińska: Amaranthus viridis
Rodzina: Amaranthaceae
Cechy rozpoznawcze: kolor zielony
Występowanie: Afryka
Znaczenie użytkowe: roślina przyprawowa, zastępuje szpinak
Zastosowanie w alkoholach:
Walory smakowe: gorzka
Zawarte substancje:
Uwagi: dla wszystkich
Części używane: liście

Linki do informacji na forum:
Artykuły dla spragnionych wiedzy:

[Obrazek: 508pxamaranthusviridisvj4.th.jpg]















Bez czarny:

[Obrazek: bezczarnyjs7.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]





Tatarak:



Oman:



Imbir:

[Obrazek: imbirdl1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Kurkuma:

[Obrazek: kurkumazs6.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Arnika:

[Obrazek: arnikawf2.th.jpg]

Badian:

[Obrazek: badianvd8.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Bergamotka:

[Obrazek: bergamotaqo2.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Gałka muszkatołowa:

[Obrazek: gakamuszknc0.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Gorzka pomarańcza:

[Obrazek: gorzkapmbe9.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Jałowiec:

[Obrazek: jaowiecze2.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]



Kamfora:

[Obrazek: kamforavx4.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Kminek:

[Obrazek: kminxi3.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Kmin rzymski:

[Obrazek: kminrzymskikj1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Kolendra:

[Obrazek: kolendrapb1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Kora chinowca:

[Obrazek: korachinowcarr1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Krwawnik:

[Obrazek: krwawnikyt4.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Lawenda:

[Obrazek: lawendabx4.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Lukrecja:

[Obrazek: lukrecjazz2.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Mastyks:

[Obrazek: mastykswq5.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Mięta kędzierzawa:

[Obrazek: mietakedzierzawalz6.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Mięta pieprzowa:

[Obrazek: mietapieprzowawo1.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Rozmaryn:

[Obrazek: rozmarynbo6.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Sasafras:

[Obrazek: sasafrasrx6.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Tymianek:

[Obrazek: tymianekhz7.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Koper ogrodowy:

[Obrazek: 355pxillustrationanethuez8.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Kalaminta:

[Obrazek: 394pxcalaminthaofficinabv4.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Cascarilla:

[Obrazek: cascarillaqx7.th.jpg][Obrazek: thpix.gif]

Żródła:

Barbara Fehringer, 1994, ‘Das „Speyerer Kräuterbuch” mit den Heilpflanzen Hildegards von Bingen. Eine Studie zur mittelhochdeutschen „Physica”-Rezeption mit kritischer Asugabe des Textes’, K&N, Würzburg

J.Moréal de Brevans, 1908, 'La Fabrication des Liqueurs', Paryż (strony: 57-60)

Bohumir Hlava, Dagmar Lanska, 1983, 'Rośliny przyprawowe', PWRiL, Warszawa

Joel L. Swerdlow, 2001, 'Medycyna naturalna. Rośliny, które leczą', NGS, Warszawa

Hildegard von Bingen, 1991, 'Heilweisen. Von den Ursachen und der Behandlung von Krankheit', Herder Verlag, Freiburg

Cdn jak pewnie ktoś czegoś zażąda ;)
Odpowiedz
#2
Temat przyszpilony.
Pod częściową ochroną :wykrzyknik:
Proszę usunąć swoje posty nie związane z tematem.
Dalsze wpisy proszę dokonywać na wzór :
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=6265

Karencja 4 dni ;)
Odpowiedz
#3
Witam..
Bogi..
Dzieło "Dziko Rosnące Rośliny Użytkowe" powstawało stopniowo:
Konwencja (sposób przedstawienia) tego wątku wydaje mi się bardziej właściwy:
1)Zastosowanie
2)Opinie subiektywne - w winach i nalewkach - smak , zapach - itd.
3) Ostrzeżenie o własnościach trujących/ubocznych.(!)
4)Zródło
5) Linki
Pisał o tym Sawer, no Small będzie miał wiele do dodania.
Na razie niech te wątki biegną równolegle - Z przewagą "DRRU" - jest o wiele bardziej czytelny i obszerny.
To ma na myśli Paweł - 1stgreen, i nie tylko.
- Pozdrowienia.
M.
Odpowiedz
#4
Gwoli informacji: większość artykułów dla spragnionych wiedzy nie jest dostępna w całości, stąd też nie będę podawał link'ów do abstraktów, natomiast jeśli kogoś zainteresują artykuły dotyczące którejś z omawianych roślin i będę takowe posiadał w moim archiwum, proszę podać na PW o jaką roślinę chodzi, a ja odpowiednią literaturę w formacie pdf odeślę na mail'a. Dziś dodałem dyptam, hyzop i melisę. Reszta niedługo-proszę o cierpliwość i wyrozumiałość.

(tego post'u proszę na razie nie usuwać).
Odpowiedz
#5
Mea Culpa, że nic nie dodałem nowego, więc dla zrekompensowania podzielę się tym, co znalazłem dziś:

http://www.biolib.de/

Znajduje się tam 250(!) pozycji dotyczących ziół, duża część do ściągnięcia w formacie pdf. Z ciekawostek mogę dodać, że nasza kochana Hierochloe odorata rosła sobie niegdyś w...Alpach. Aktualnie wertuje dwie pozycje, a czekam na kolejne 4.
Odpowiedz
#6
Prośba - Sugestia dla NIEZMIERNIE PRACOWITEGO AUTORA wątku;
1/ Info uzupełnić o to czy można kupić w sklepach (Herbapol,etc)
2/ Zawsze bardzo mi brakowało info o tym co dane ziółko robi w połączeniu z innymi, a to dlatego, ze kiedyś załatwiłem mięsko na gorzko mieszając Bazylie , Tymianek i Rozmaryn. Do dziś nie wiem co się ze sobą pożarło :glowa_w_mur:ale domniemywam, że z innymi ziołami też tak jest (np. mieszanka malina + jałowiec, albo malina + żubrza trawa, albo malina+mięta itd, < bo malina ma nadzwyczaj delikatny aromacik>), a nie daj Bacchusie, aby wydarzyło się z naszymi uduchowionymi produktami. Myślę, że szukamy nowych dobrych smaków i aromatów, ale część z nas już coś przećwiczyła i wie a reszta ( jak np. ja ) boi się , ze trza będzie przed degustacją "nowego wynalazku" znieczulic się pół litrem denaturatu :mad:
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
#7
Dla przypomnienia:
Cytat:Wysłane przez 1stgreen
Temat przyszpilony.
Pod częściową ochroną :wykrzyknik:
Proszę usunąć swoje posty nie związane z tematem.
Dalsze wpisy proszę dokonywać na wzór :
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=6265
Temat podzieliłem i pogawędki o żywicy przeniosłem do nowego tematu:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=10267
:fajka:
Odpowiedz
#8
Tutaj

http://chomikuj.pl/wredas25/Szko*c5*82a+...cytecznych

znalazlem sporo rysunkow roslin pozytecznych.

pozdrawiam
pluton
Odpowiedz
#9
(14-07-2009, 19:14)Iuglans napisał(a): można kupić w sklepach (Herbapol,etc)
przejrzałem to co jest i sytuacja wygląda tak:

Anyż-tylko z Kotanyi, na pewno jest w "Almie" oraz w hiper/supermarketach
dzięgiel-Kawon
piołun, bylica pospolita-zrywamy na łące lub sadzimy własne
goryczka-Kawon
chmiel, gorzka pomarańcza-browamator
badian-Skworcu, Dary Natury
wrotycz-zrywamy na łące
oman-Kawon
rumian rzymski, tatarak, tysiącznik, rozmaryn-Herbapol
lukrecja-Kawon lub Herbapol, minimalne różnice w jakości
kolendra, kardamon, koper włoski-Skworcu
melisa-sprzedawana w doniczkach w hiper/supermarketach
sassafras-Bogi ma mieć na wiosnę, magiczny ogród-nie wiem jakiej jakości
mięta-zrywamy, sadzimy

Chyba tyle.
Odpowiedz
#10
Odsyłam do takiej stronki : Przyprawy Świata

Broń Boże to nie jest jakaś reklama, po prostu jak na razie tylko tam dostałem Kwiat Muszkatałowca, Koper Włoski i Kardamon (naturanie wszystko nie mielone, nie kruszone) w naprawdę dobrej jakości. Tzn. stosunek jakości do ceny jest dla mnie bardzo dobry, a i sama jakość też jest dobra.

Pozdrawiam
Maciej
Odpowiedz
#11
Tak z ciekawości przejrzałem te 'Przyprawy Świata"............ceny w porównaniu do Skworcu mocno zawyżone , a wanilia to już przegięcie na maxa ::co_jest:
MALUTKI KIELISZEK NIE DOJDZIE DO KISZEK !!!


\"DOBRY NA WSZYSTKO ŚRODEK:- ZE SPIRYTUSEM MIODEK\"

......50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............100 ml nawet te nieznane .....
Odpowiedz
#12
Niedługo po tym jak zostałem przyjęty do Szanownego Grona znalazłem przypadkiem wątek o esencjach. Refleksje z tego odkrycia dopiero po roku nie mniej wydaja się na tyle istotne, ze pozwolę sobie je zamieścić;
1/ Brakuje mi wyszukiwarki - wątku nie znalazłem.
2/ W niniejszym wątku brak mi refleksji na temat możliwości przechowywania aromatów, smaków, kolorów etc. Zioła można suszyć, ale można robić esencje ( z których? w jaki sposób?, jak są trwałe? ). Podobno w Starogardzkim Polmosie było mnóstwo esencji niektóre z przed II wojny.
3/ A jak to jest z przechowywaniem owoców? W odniesieniu do pigwowca - ponoć niemożliwe a mnie udało się w zeszłym roku ususzyć trzy owoce, a więc możliwie czy nie, a jeśli tak to jak? Myślę, że przy rosnących cenach i zamyśle podniesienia Vatu na produkty rolne nie przetworzone ( to dopiero będzie jazda!!) taka wiedza będzie prawie w cenie owoców.
4/ Mam oczywiście świadomość, że niektóre ( a może wszystkie) poruszane przeze mnie kwestie są gdzieś na Forum, ale jak je znaleźć?
 Jeżeli twierdzisz że zrobienie czegoś jest niemożliwe, nie przeszkadzaj osobie która to właśnie robi !
    Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne lub powoduje tycie.



Odpowiedz
#13
Wiązówka błotna

   


Nazwa: Wiązówka błotna
Nazwa łacińska: Filipendula ulmaria
Rodzina: Rosaceae
Cechy rozpoznawcze:
Występowanie:
Znaczenie użytkowe: roślina lecznicza i przyprawowa
Zastosowanie w alkoholach:
Walory smakowe:
Zawarte substancje:
Uwagi:
Części używane:
Linki do informacji na forum:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=11341
Artykuły dla spragnionych wiedzy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wi%C4%85z%C...%C5%82otna
Odpowiedz
#14
Pozdrawiam

Dorzucam jeszcze jedną "przyprawę" kakao - przydatne w wielu nalewkach a szczególnie w miodach i krupnikach. Robienie takiej zaprawki to do słoika w którym jest kakao wlać alkohol .

Maciej
Odpowiedz
#15
   
Nazwa: Tomka wonna ( na zdjęciu błąd "Tonka")
Nazwa łacińska:Anthoxanthum odoratum Linne
Rodzina:wiechlinowate
Link do zdjęć w google:Tomka wonna
Występowanie: w Polsce jest pospolity na całym obszarze.
Znaczenie użytkowe: działanie rozkurczowe, przeciwbólowe, uspokajające, moczopędne, poprawiające krążenie obwodowe i mózgowe.
Zastosowanie w alkoholach: nadaje się do przygotowywania nalewek i wódek smakowych o zapachu i smaku sianka, typu żubrówki.
Zawarte substancje: Kumaryna (ok. 1%, we wrześniu do 1,59%)
Artykuły dla spragnionych wiedzy: Medycyna dawna i współczesna

   

Nazwa: Turówka wonna ( Żubrówka)
Nazwa łacińska: Hierochloë odorata
Rodzina: wiechlinowate
Link do zdjęć w google: Turówka wonna
Występowanie: w Polsce spotykana na całym niżu, ale bardzo rzadko, w znacznym rozproszeniu.
Cechy rozpoznawcze: wyróżnia się charakterystycznym, waniliowo-kokosowym aromatem dzięki zawartości kumaryny
Znaczenie użytkowe: rzadko stosowana w medycynie. W medycynie ludowej stosowana zewnętrznie w postaci naparów z ziela i wewnętrznie na dolegliwości układu pokarmowego.
Zastosowanie w alkoholach: wykorzystywana w przemyśle perfumeryjnym oraz do aromatyzowania napojów (najbardziej znanym przykładem jest wódka zwana Żubrówką).
Zawarte substancje: Kumaryna (ok. 0,6%)
Artykuły dla spragnionych wiedzy: Medycyna dawna i współczesna
   
Odpowiedz
#16
Mam Kwiat Muszkatułowca i esencję z suszonej lawendy .
Co z tym można zrobić ? Do czego pasuje ??
Odpowiedz
#17
Kwiat do jedzenia
Lawenda? na mole
Odpowiedz
#18
:lol: Tyle to ja też wiem :P
Odpowiedz
#19
Muszkatołowiec do brzoskwini, lawenda do ziołówek.
Odpowiedz
#20
Bogi - wielkie dzięki :) :)
Odpowiedz
#21
Jeszcze raz proszę o podpowiedź , kupiłam galangal i trawę cytrynową . Obie przyprawy zmielone.
Poczytałam jak smakują , ale nie bardzo wiem , do jakich nalewek je można dodać .
No i czy będą kłopoty z filtrowaniem , może lepiej zostawić je do jedzonka.
Proszę o pomocną dłoń :)
Odpowiedz
#22
Galanga do ziołowych i korzennych w każdej postaci. Odnośnie trawy, to tata1959 coś tam z nią wyprawiał.
Odpowiedz
#23

Wielkie dzięki :)

Odpowiedz
#24
Proponuję by temat odżył i stał się bardziej praktyczny.
Proszę dzielić się swoim doświadczeniem w wykorzystaniu ziół w nalewkach owocowych (nawet w ilościach podprogowych).
Odpowiedz
#25
Kwiat muszkatołowca dobrze się komponuje w krupnikach oraz różnych kombinacjach ziołowych, zarówno z cukrem i miodem. Uwaga - nie przesadzić z ilością.
Odpowiedz



Skocz do: