Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zlane wino do balona (po burzliwej) 0-3 blg
#1
Dzień dobry Winiarska Braci!

Próbowałem użyć opcji szukaj, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.

Problem (albo nie) jest taki: Zakończyłem burzliwą fermentację wina winogronowego (moje pierwsze). Przygotowując nastaw obliczałem cukier na wino wytrawne, półwytrawne. Standardowe drożdże, standardowa pożywka 2x z dod. wit b1 i na trzeci dodatek cukru pożywka kombi.

I teraz. Dzisiaj stwierdziłem, że nie ma co czekać dzień dłużej, zlewamy wino do balona! Ważne: w fermentatorze fermentowałem z moszczem, nie filtrowałem, wino nie chorowało, przed trzecim dodaniem cukru pachniało mocno drożdżami, ale później był zapach winka.

Zlewamy wino do balona, zlewu zlew - i stwierdziłem, że sprawdzę blg. Wlałem do cukromierza i ku mojemu zdziwieniu - 0-3 blg. I teraz: Co się stało? Czy to oznacza, że wino będzie wytrawne (bo nie ma cukru)?

Wino ma smak, "czuć" alkohol i smakuje dobrze.

Bardzo dziękuje za pomoc :)
Odpowiedz
#2
Masz zero do trzech czy zero do minus trzech?
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#3
Mam prosty cukromierz (pływak) i widzę, że utrzymuje się w okolicach od 0 do 5 (na +), stąd moje szacowanie. Przyjmijmy, że ma 0 blg to zlane wino.
Odpowiedz
#4
Czyli masz cukier resztkowy. Nie jest to wino całkowicie wytrawne. Uwzględniając poprawkę na alkohol możesz mieć nawet około 50 g/l cukru.
Pozdrawiam, Paweł

Qui bibit, dormit; qui dormit, non peccat; qui non peccat, sanctus est, ergo – qui bibit, sanctus est.
Odpowiedz
#5
Chodzi mi o to, czy wszystko jest w porzadku, czy mam się martwić?
Odpowiedz
#6
Cukier w niesiarkowanym winie, może skończyć się FJM i octem. FJM jest oczywiście pozytywna, ocet już nie...

Tak z ciekawości spytam;
- Jakie to były "standardowe" drożdże?
- Jakie było Blg startowe?
- Ile dni upłynęło od startu do dnia dzisiejszego?
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#7
Standardowe drożdże Fermivin do win gronowych, w Browinie mi dobrali.
Blg startowe sam moszcz 16 blg, potem po dolewkach syropu i pożywek nie sprawdzałem (bo w sumie bałem się ruszyć moszcz, żeby nie zakazić).
Ile dni - podręcznikowe 14 dni na burzliwą - 30 września moszcz + enzym, 1 października nastaw (syrop i pożywka b1) + drożdże, 5 października II syrop pożywka b1, 10/11 października III syrop i pożywka kombi, zlanie z fermentatora 14 października rano - teraz mam ok 11 litrów płynu, który mi bąbelkuje, smakuje dobrze i czuć alkohol, tylko to blg mnie niepokoi. Liczyłem tak na wino wytrawne, półwytrawne z alkoholem 10-13%. To moje pierwsze wino.

Co to za skrót FJM?
Z wypowiedzi wnioskuje, że skoro jest 0 blg, to oznacza że fermentacja burzliwa poszła mi dobrze?
Odpowiedz
#8
FJM to fermentacja jabłkowo-mlekowa.

Tak, poszła dobrze.

Bąbelkowanie nie jest wyznacznikiem pracy drożdży. Może to być odgazowywanie lub fermentacja cicha... Sprawdzaj Blg.
Tylko człowiek głupi, nigdy się nie myli...


Zdjęcia: FAZY BBCH, krzewy PINOT NOIR, krzewy ZWEIGELT.
Filmy uprawa:  SADZENIE,  CIĘCIE DWULATKÓW,  CIĘCIE TRZYLATKÓW
Filmy uprawa:  Historia krzewu Pinot Noir:  2017/2018 (odc I cz 1) cdn
Filmy winifikacja:  POMIAR KWASOWOŚCI MOSZCZU,  POMIAR KWASOWOŚCI WINA,  POMIAR WOLNEGO SO2

Odpowiedz
#9
Super, bardzo dziękuje za pomoc. Temat można zamknąć :)



Skocz do: