Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmętnienie?
#1
Witam,

Ostatnio postanowiłem dosłodzić miodem już wyklarowanie praktycznie idealnie wino z dzikiej róży.

Niestety, po dodaniu do próbki 1.5 l łyżki rozpuszczonego miodu gryczanego cała próbka natychmiast uległa zmętnieniu, a po dniu czy dwóch stania w butelce na dnie zbira się osad.

Czy to oznacza, że miałem sztuczny miód czy skad taki efekt?
Odpowiedz
#2
Miód dodany do klarownego zawsze powoduje zmętnienie. Po jakimś czasie zlejesz i będzie dobrze. Imho nieco szybciej jest, kiedyś podgrzejesz miód albo użyjesz świeżej patoki, rozmieszasz w niewielkiej ilości wina i taki roztwór dasz do balona, ale najlepiej dodawać tuż po zakończonej fermentacji, kiedy i tak jest jeszcze mętne. Oczywiście, uwaga na restart, jeśli wytrawne i niezasiarkowane.
Odpowiedz
#3
Dzięki za odpowiedź bo już się martwiłem, że tak zostanie.

Czyli jak mam balon 15 l klarownego wina i chciałbym je dosłodzić miodem to najlepiej odlać z 0.5 l w którym rozpuścić miód, dodać to do całości i czekać...



Skocz do: