Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zupy rybne
#1
Zupa Krem rybny

ok 1 kg filetów ryb morskich np mintaj ,morszczuk.
2 serki topione,
4 kostki rosołowe lub 2 litry bulionu rybnego [zamiast kostek rosołowych i wody],
szklanka białego wina
100 gram rodzynek,
trzy lyzki kaszki kukurydzianej,
kilka paluszków surimi ,
kwaśna śmietana,
łyżka kurkumy,
łyżka cukru.

Rybę gotujemy w 2 litrach wody z dodatkiem kostek lub ew. bulionie rybnym 10-15 min od momentu zagotowania.

wlewamy wszystko do blendera ,dodajemy kurkumę, cukier, serki i rodzynki miksujemy,a następnie przelewamy do garnka i dodajemy kaszki kukurydzianej.
Gotujemy ok 5-10 min żeby zupa lekko zgęstniała

Serwujemy krem z pokrojonymi paluszkami krabowymi i kleksem kwaśnej śmietany, do tego bagietka i lampka półsłodkiego białego wina.
Odpowiedz
#2
Kurde, mialam dzis na obiad zrobic rosol, ale chyba bedzie cos z rybka.

ZUPA RYBNA (przepis od znajomych z Ardeche - Francja)

Najpierw nalezy przygotowac wywar warzywny podobny jak na rosol: marchew, por, troszke selera do tego trzeba dorzucic pokrojone pomidory lub po prostu pomidory z puszki, kilka galazek swiezego tymianku i rozmarynu, oraz 2-3 zabki czosnku.
Pogotowac ok. pol godziny, po czym calosc odcedzic na durszlaku. Warzywa wyrzucamy. Zupka ma wygladac jak "cienka" pomidorowka.
Do wywaru wrzucamy biale ryby - im wiecej rodzajow ryb tym lepiej, bardzo wskazane sa tez lby rybie (daja nawiecej rybiego posmaku).
Gotujemy maksymalnie 10-15 minut .
Solimy i dodajemy pieprzu oraz odrobine koncentratu pomidorowego.
Na koniec wywalamy z zuby rybie lby.

Podajemy z drobnym makaronem, np gwiazdki lub polamanym spagetti.


ZUPA KREWETKOWA (autorstwa mojego meza)

Gotujemy rosol warzywny (wersja dla wegetarian) lub rosol z kury (jednak nie przesadzamy z iloscia kury - wystarcza dwa udka):
Czyli wywar z marchewki, pora, seleru, pietruszki, czosnku plus lisc laurowy i ziele angielskie.
Gdy warzywa sa juz miekkie odcedzamy calosc na durszlaku i zostawiamy tylko czysty rosol z marchewka.
Do tego wrzucamy cale opakowanie krewetek (ok. 400-500g) i chwilke gotujemy (nie za dlugo, bo krewetki sie skurcza).
Dodajemy sol i pieprz czarny, ja dodaje jeszcze sporo pieprzu kajenskiego.

Podawac z makaronem.

Smacznego!
Odpowiedz
#3
Witam
wydzieliłem ten wątek by stworzyć miejsce na stosowne przepisy zapraszam do zamieszczania tu swoich pomysłów na zupy rybne.

Tu przepis Tequili

Cytat:Wysłane przez TEQUILA
ZUPA RYBNA
(w moim wykonaniu z karpia)

- Jedna większa ryba (dowolnego gatunku) lub dwie, trzy mniejsze
- 3 średnie cebule
- 3 duże papryki czerwone
- 3 ziemniaki
- kilka ząbków czosnku
- włoszczyzna do wywaru (marchewka , seler , pietruszka )
- kawałek marynowanej papryki
- koncentrat pomidorowy , śmietana , sos sojowy , suszona ostra papryka , odrobina mąki

Rybę oczyścić , umyć i wyfiletować . Z resztek ryby (płetwy , głowa, kręgosłup) i włoszczyzny przygotować wywar.
Paprykę podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy , pod koniec dodając posiekany czosnek . Po podsmażeniu miksujemy i dodajemy do przecedzonego wywaru z ryby .
Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę . Dodajemy suszoną ostra paprykę (w proszku ) i łyżkę mąki . Po uzyskaniu złotego koloru dodajemy do wywaru.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w paski filety rybne . Przykrywamy i gotujemy około 20 minut .
Dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego , pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę marynowaną i łyżkę śmietany .
Można dodać do smaku trochę sosu sojowego i soku z cytryny . Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki .
Ziemniaki można zastąpić grubym lanym ciastem lub kładzionymi kluseczkami np. takimi Galuszki
Odpowiedz
#4
Moja zupka rybna na kaca:
filet z łososia,2 pasty ABBA łososiowe,bulion warzywny,koncentrat pomidorowy,ogórki kiszone,marchewka, 2 serki topione,
koper,cebula,cytryna,pieprz, sól,papryka ostra.
Gotujemy wywar warzywny, po odcedzeniu dodajemy rybkę + pastę ABBA całość dokładnie mieszamy żeby ładnie się rozpuściło.
Na tarce ścieramy marchewkę i ogórki kiszone (bez skórki),następnie na patelni na oleju/oliwce przesmażamy cebulkę
starte ogóreczki,przecier pomidorowy,sok z cytryny,sól,utartą marchewkę + pieprz.
Następnie całość dodajemy do bulionu + papryka.Generalnie ma być to zupka ostra,można na talerzu dać kwaśnej śmietany i koperek.
Odpowiedz
#5
Pstrąg i dynia

Sporej wielkości pstrąga lub dwa[ok 0,7-1 kg] ,może być inna tłusta ryba ,gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#6
Osobno gotujemy marchew,seler i pietruszkę pokrojone w kostkę [ok 1 kg łącznie].
Warzywa mają być twardawe.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#7
Gotujemy osobno dynię [ok 0,8-1 kg]z dodatkiem ząbka czosnku.
Dynia ma być miękka.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#8
Rybę obieramy i rozrywamy na niewielkie cząstki.
Wszystkie składniki łączymy i gotujemy jeszcze 5 min dodając garść rodzynek ,łyżkę cukru i sok z połowy cytryny,można dodać surimi czyli paluszki krabowe.

Baaaaaaaaardzo smaczna i pożywna zupka.
Polecam


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#9
Cholerka a ja dziś mam grochówkę:glowa_w_mur:, a tu takie pyszności.Pstrągi poszły do wędzenia,a mogła byc superasta zupka.Ale nastepnym razem zrobie według Twojego przepisu.Dzieki za przepis.


Skocz do: