Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
badanie poziomu alkoholu i cukru
#1
no to mam kolejne pytania

zrobilem 3 rodzaje wina sliwkowego:
1. malaga stoi i pracuje juz od 26.09 (drozdze dodane byly po dwoch dniach od zalania woda z cukrem w proporcjach 3l + 1kg cukru) probowalem i jest niezle, choc wydaje mi sie malo %
2. burgund i stoi i pracuje juz od 29.09 (drozdze dodane byly 07.10) cukier i woda j/w; probowalem i jest ok, z tym, ze chyba najslabsze i najmniej slodkie
3. neutralne i stoi i pracuje od 29.09 (drozdze dodane 07.10); najmocniejsze wydaje sie i najslodsze

skad te roznice?
kiedy i czy sprawdza sie w procesie fermentacji poziom cukru i zawartosc alkoholu?
czy mozna dodac jeszcze cukier, zeby wzmocnic wino?

pozdrawiam,



Skocz do: