Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
butelki kamionkowe - dojrzewanie
#1
witam
Mówi się że miody i wina dojrzewają w butelkach kamionkowych szybciej niż w szklanych. Może mi wyjaśnić ktoś jak to sie dzieje? Bo moje butelki kamionkowe są pokryte szkliwem od wewnątrz i z zewnątrz, czyli miód/wino teoretycznie jest odizolowane od otoczenia jak w butelce szklanej i oddycha tylko przez korek.
Odpowiedz
#2
Pytałem kuzyna (z wykształcenia artysta ceramik ) i jednoznacznie stwierdził,że butelki kamionkowe tak naprawdę nie są tak szczelne jak szkło (mikropory) i nie tylko przepuszczają powietrze ale nawet dokładne umycie takich naczyń nie doczyści ich dokładnie , bo zawsze coś w nich pozostanie z tego co już było przechowywane w takim naczyniu...
Odpowiedz
#3
Też mi się tak wydaje. W końcu to glina. Podobnie jak cegła przepuszcza nieco telnu.

Paweł
Odpowiedz
#4
Jak kamionki szkliwione to nie oddychają. Tak więc wychodzi na to samo co ze szkłem.
Odpowiedz
#5
Hmm to już nie wiem co myśleć. Zrobie sobie porównanie szkło-kamionka, tyle że na efekty trzeba będzie poczekać kilka lat... Zawsze zostaje jeszcze kwestia estetyki podawania miodu z kamionki ;)
ps Mówie o kamionkach Crotos które są szkliwione zakupionych w forumowej akcji.
Odpowiedz
#6
Z mojego małego doświadczenia wynika, że dojrzewanie w butelce a w kamionce to 2 różne światy. Pomijając już samo dojrzewanie przez mikropory, to korek zupełnie inaczej układa się w kamionkach a inaczej w butelce. Butelka ma równą szerokość szyjki na całej długości, gdzie znajduje się korek. W przypadku kamionek przeważnie długość szyjki jest krótsza a dodatkowo jest nieregularna.
Przy moich doświadczeniach z miodami różnice są całkiem zauważalne (raz nawet miodu nie poznawałem przez moment bo odkleiła się etykietka ;) ).
Jeżeli odstawiamy jakiś miodek na dłuższy czas to warto zabutelkować do kamionek i butelek. Sami potem dojdziemy w jakim pojemniku dany miodek lepiej dojrzewa.



Skocz do: