Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
co zrobić gdy zastopuje...?
#1
Witajcie!
Robie wino z rodzynek. Miałem małe kłopoty róznego rodzaju na samym początku ale udało mi się wyjsc na prostą i winko ruszyło cacy. Minęło parę tygodni fermentacjii, dodałem juz całą przepisana ilosc cukru, fermentacja znacznie zwolniła wiec postanowiłem zlac znad osadu coby mi nie smaku nie psuł. Zrobiłem tak no ale gdy wlałem wino znów do dymionu fermentecja już nie ruszyła. Czekam juz trzy dni ale nic się nie dzieje a wino jest jeszcze dosc słodkie i chciałbym aby drozz przerobiły ten cukier jeszcze zeby uzyskac wino połwytrawne... co zrobic? czekac jeszcze? a może dodac nową matkę drożdzową? można zrobic cos takiego?
Z góry dizekuje za wszytskie rady!
Pozdrawiam
jahu
Odpowiedz
#2
Trochę się pospieszyłes. Zasada jest taka, że wino zlewamy znad osadu przy braku widocznej fermentacji (jesli bulka 2 razy na dzień - na przykład). Jesli wino pracuje to i tak żadne zapachy z osadu nie zaszkodzą, bo samo jeszcze nieźle "pachnie" drożdżami. Wyrzuciłes po prostu drożdże razem z osadem i wznawianie nie ma sensu, chyba, że to 50 litrów (jedyne). Rozcieńcz z innym winem, albo dodaj spirytusu, żeby podniesc woltaż. Jesli chcesz wznowic fermentację to jest już podobny topic na forum z dokładnym opisem jak przygotowac matkę pod taki zabieg.
Odpowiedz
#3
Dzięki za odpowiedź.
Mysle że zdecyduje sie jednak na wznowienie fermentacji. Czy mozesz mi wskazac ten topic o ktorym napisałes. Usiłowałem go znalesc ale to mała dżungla bo tematy czesto nic nie mowią o tresci, lub sa bardzo podobne.
Czy tą matkę do wznowienia trzeba robic w jakis specjalny sposób? Czy nie wystarczy normalna taka jak przy przygotowywaniu nastawu?
Odpowiedz
#4
jeżeli pyka ci jeszcze w miarę ,to możesz dodac samej odżywki.
Odpowiedz
#5
Pożywki, odżywka raczej do włosów. O wznawianiu szukaj w technologii. Chyba jeden z głównych topiców w MD i drożdżach.
Odpowiedz
#6
A znalazłem takie cus :D

http://www.wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=961



Skocz do: