Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
czy mogę zmieszać?
#1
Szanowni winiarze!

Aktualnie mam 2 nastawy:
I. 16 kg winogron+16,7 l wody+5,1 kg cukru. Nastawiony na przełomie października/listopada. Drożdże - malaga. Początkowe wskazanie cukromierza 20 blg, obecnie 0 blg. Jest po pierwszym obciągu, praktycznie już nie bulka. Na smak - półwytrawne, z lekką goryczką.
II. 3 l soku z jabłek antonówek+0,5 kg cukru+1,25 l wody, nastawiony na pocz. listopada. Drożdże - sherry. Nie zmierzyłem na początku cukru, przegapiłem, obecnie 0 blg. W smaku nawet niezłe, ale wydaje mi się, że nie zawiera alkoholu, albo jest go b. mało, ponieważ absolutnie nie uderza do głowy, w przeciwieństwie do pierwszego.
Moje pytanie brzmi: czy mogę zmieszać te dwa nastawy ze sobą celem:
a) żeby jabłkowy się nie zmarnował - jest to raczej sok, niż wino;
b) może w ten sposób uda się zlikwidować goryczkę w pierwszym?
Pozdrawiam i liczę na konstruktywne odpowiedzi.
Odpowiedz
#2
sprobuj w malej ilosci w proporcji 5 winogronoweg do 1 jablkowego
Odpowiedz
#3
Ad a)
ja tam bym dolał spirytusu lub ponowił fermentację i pilnował poziomu cukru... będziesz miał winko z większymi %
Ad b)
też mam problem z goryczą w winogronowym ale myśle że to przez winogrona - byłu strasznie cierpkie, dosłodziłem i jest OK



Skocz do: