Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
czy wino wychodzone na naturalnych drożdżach można zaszczepić drożdżami winiarskimi?
#1
Trzy miesiace temu nastawiłam wino z czarnych porzeczek według starej receptury mojej tesciowej (na naturalnych drożdżch). Dzisiaj degustowałam pierwszą butelkę. Wino jest jednak słabe (ok. 5%), słodkie i niewychodzone. Podejrzewam, że naturalne drożdże nie zdołały przetworzyc całej zawartosci cukru. Co robic? Czy mogę w jakikolwiek sposób jeszcze pomóc? Czy na przykład mogę dodac na tym etapie matki drożdżowej z drożdży szlachetnych do wina? Pomóżcie!!!
Odpowiedz
#2
Możesz spróbowac wznowic fermentację z nową silną MD np.wysokoalkoholizujące biowinu lub Anka B, dodając po trochu coraz mocniejsze roztwory twojego wina.
Na koniec dodaj tą zahartowaną MD do wina i popros Bachussa zeby pobłogosławił tą frmentację a na pewno Ci ruszy :fajka:
ps.nie zapomnij o pożywce
Odpowiedz
#3
Jesli zrobic mocna MD z rasowych drozdzy ( obojetne jakie ) tak z ok 1L na tym winie co masz to spokojnie ruszy, mozna by tez zasiarkowac dla pewnosci ale decuzja nalezy do ciebie.



Skocz do: