Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
drożdże - czy jeszcze można ???
#1
Witam!
Nastawiłem winko z ryżu (balon 10L) z dodatkiem rodzynek i winogrona ciemnego - robię to winko już któryś raz i nigdy nie dodawałem drożdży - ale czytając różne fora zastanawiam się nad dodaniem drożdży tzw. szlachetnych, ale czy nie jest już za późno?
Winko nastawiłem w zeszłą sobotę (tj. już prawie tydzień i nawet ładnie pracuje pomimo niezbyt ciepłego mieszkania!)
Moje pytanie : Czy dodanie drożdży po takim czasie ma jakiś sens? Czy aby nie zaszkodzi? Czy lepiej dać sobie spokój i zobaczyć co wyjdzie z tej nastawy?
A jeżeli można dodać ta jaki typ polecacie?
Narazie MT.
Odpowiedz
#2
Zaszkodzić na pewno nie zaszkodzi, a może nawet i pomoże! Do takiego wina to chyba najlepsze będą aktywne.
Pozdrawiam,
MT:)
Odpowiedz
#3
Nie zaszkodzi ale może i nie pomuc.
Wojtek
Odpowiedz
#4
Witam! ponownie
Tak jak doradziliście dodałem po tygodniu od nastawienia wina drożdze (Malaga - suche)
oczywiście wcześniej 2 dni tak jak na opisie starannie je przygotowałem.
No i wszystko bardzo ładnie pracuje, ale teraz mam pytanie ile to jeszcze potrzymać?
Bo wino z ryżu lekko zmodyfikowałem i nastawiłem opierając się na przepisie :
1kg-ryżu 8L-wody 200g-rodzynek 2,8kg-cukru i ...
i...no właśnie i 1,5kg ciemnych winogron.
Aha ale drożdże dopiero po tygodniu pracowania (kiedyś nigdy nie dodawałem drożdży - zawsze na dzikich!)
Samo wino z ryżu można ściągnąć po ok. 14 dniach ale jeżeli dodałem winogron to jakoś wypośrodkować ten czas, coś pomiędzy winem z ryżu a winem z winogron? No i te drożdże dodane dopiero po tygodniu!
Co radzicie po jakim czasie ściągnąć to wino? Pewnie jeszcze po ściągnięciu i wywaleniu owoców i ryżu będzie musiało znowu postać ..ile?
Proszę o rady.
Odpowiedz
#5
Ja bym wywalił wszystko przy I obciągu.
Odpowiedz
#6
Ok! Dzięki za odopwiedź, ale kiedy ten pierwszy obciąg?
Odpowiedz
#7
Gdy wino osiągnie zaplanowaną zaw. alkoholu.



Skocz do: