Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
drozdze do ekstraktywnych win
#1
Witam
Jakie drozdze wg.was sprawdza sie najlepiej w bardzo ekstraktywnych mocnych nastawach na czerowne winka(np. z cz. bzu)-przykladowo z Biowinowskich- Malaga, Burgund czy Portwein?.
Przy winach stolowych sprawdza sie dobrze rasa Bordeaux,ciekawe jak z mocniejszymi.
Pozdro
Odpowiedz
#2
wg mnie najlepsze sa Madeira i Malaga do czerwonych, a do mocnych bialych Tokay z Biowinu.:tak:
Odpowiedz
#3
A ja jako totalny ignorant powiem że nie wyczuwam żadnej różnicy w smaku wina w zależnosci od zastosoawnego rodzaju drożdży. Jedynie co to niekiedy jedne drożdze dojdą do wyższego % od innych, ale w smaku nie wyczuję różnicy. Konia rzędem temu to kto da radę wyczuc, czy czarny bez jest na Maderze, czy na uniwersalnych, bo smak to nie tylko drożdze, ale i sam proces prowadzenia fermentacji, czyli temp, ilosc przelewań, wietrzeń, dodatek wody itp
Odpowiedz
#4
ja tez mowie o wytrzymalosci drozdzy na alkohol i garbniki, barwniki i inne pasci. W smaku rzeczywiscie nie ma roznicy zadnej. Pytano o drozdze do win mocnych i ekstraktywnych wiec powiedzialem ze wg moich doswiadczen te odmiany najlepiej sie nadaja bo sa najwytrzymalsze:glupek: Pozdrawiam;)



Skocz do: