Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
herbaciane - czy coś z tego będzie?
#1
Witam szanownych Państwa Winiarzy!

Zachęcony dobrym efektem końcowym ryżowca wg Krzycha (butelkowanie odbyło się tydzień temu i pierwsze próby organoleptyczne wskazały, że efekt końcowy jest zadowalający) oraz będąc przed butelkowaniem winka jabłkowego wg przepisu wuja Andrzeja (niestety traci trochę drożdżami ale na lato, z lodem i cytryną będzie ok), korzystając z okazji wolnego balona zwracam się z uprzejmą prośbą o potwierdzenie przepisu znajdującego się poniżej.

Posiadam balon 15 l, a przepis celuje w około 12 l winka tak gdzieś około 16-17% alko
1. Herbata 9 - 10 Łyżeczek - myślałem o chińskiej czarnej z dodatkiem cynamonu
1. 2 pomarańcze + 2 limonki obrane, skórka sparzona bez tego białego czegoś
2. 3,5 kg Cukru
3. Drożdże aktywne - po próbach ze zdziałaniem MD z różnego rodzaju drożdży na chwilę obecna nie chce mi się z tym bawić :/
4. 1 kg rodzynek sułtańskich
5. 12 g pożywki

i teraz pytania:

1. Herbatę zaparzyć, w 7 ( czy więcej ) litrach wody, zostawić do ostudzenia
2. dodać cukier - całość, czy po jakimś czasie zrobić jeszcze dolewkę?
3. Zmierzyć blg? ( i jak często to robić????)
4. Cytryny, limonki i rodzynkidorzucić do całości, dodać drożdże i pożywkę
5. zabalonowć
6. Po ilu dniach odcedzić całość od rodzynek lionek I reszty?
7. Czy Po pierwszym zlaniu dodawać pektopolu?

przed wstawieniem wolę się zapytać gdyż początkujący jestem i nie chciał bym czekać ( a z tym u mnie ciężko ) bez sensu. z góry dzięki za info i jeśli dostanę od Was jakieś rady i wskazówki będę relacjonował na bieżąco co się dzieje z winkiem.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#2
ryżowca wg Krzycha (butelkowanie odbyło się tydzień temu
---ile minęło od końca ferm.?

1. skórka sparzona bez tego białego czegoś
---bez albedo. :)

5. 12 g pożywki
---ja bym dał 6g.

2. dodać cukier - całość, czy po jakimś czasie zrobić jeszcze dolewkę?
---podziel na 3-4 raty.

3. Zmierzyć blg? ( i jak często to robić????)
---na początku a potem co tydzień.

6. Po ilu dniach odcedzić całość od rodzynek lionek I reszty?
---możesz po zakończeniu. ferm.

7. Czy Po pierwszym zlaniu dodawać pektopolu?
---lepiej na początku dać.


arek
Odpowiedz
#3
Jak masz balon 15-kę to celuj w 15 litrów nastawu, a nie w 12. Na początek zrobisz 12-13 l nastawu o zawartości cukru ok. 20 Blg, gdy spadnie w okolice 0 wyrzucisz rodzynki, limonki i dosłodzisz nastaw syropem z odpowiedniej ilości cukru (albo sokiem owocowym) do objętości ok 15 l (wtedy już nie powinno się pienić). Po kilku obciągach otrzymasz zakładane 12 l wina.
Pozdrawiam Jacek.
"Bo widzisz... w piciu nie trunek jest najważniejszy, a towarzystwo" - Stach Japycz "Ranczo"
Odpowiedz
#4
Hello!

ryżowca wg Krzycha (butelkowanie odbyło się tydzień temu)
---ile minęło od końca ferm.?

------------- koniec fermentacji: 15/01/08,
pierwsze zlanie 02/02/2008,
drugie zlanie 16/02/2008,
butelkowanie 30/03/08
(czy jestem niecierpliwy????? :glupek: )
Niestety w paru butelkach ( a wyszło ich 9 ) na dnie jest minimalna ilość osadu.

Wino jabłkowe wg przepisu wuja Andrzeja zaczęło strasznie śmierdzieć drożdżami i dlatego zostałem zmuszony do przekazania go starszyźnie do przepędzenia WRÓĆ! przepuszczenia przez aparaturę w celu uzyskanie czegokolwiek co będzie się nadawało może kiedyś do picia :/ Nauka z tego płynie taka, że zanim się weźmiesz za robotę prześledź forum!!!!!

Wracając do tematu:
1 kwietnia 2008 roku było to tak:

1. Herbata: czarna - hiszpańska mandarynka (sypka) + dwie torebki tetley strong + 2 torebki dilmah Cinnamon Spice Tea, razem 6,2 litra ładnie pachnącej herbatki;
2. syrop – woda 5,5 litra + 2,5 kg cukru ( w pierwszej fazie było 2 kg ale po zlaniu wszystkiego do balona i wyniku Blg 17 dodałem jeszcze 0,5 kg);
3. 2 limonki + 2 pomarańcze ze skórkami bez ALBEDO , rozcząstkowane i pokroje na średnio drobne kawałki;
4. rodzynki – 600 g (myślałem, że kupiłem więcej ale w ferworze zakupów w koszyku marketowym znalazło się tylko 0,5 kg a 100 g miałem jeszcze po różowcu).

Zostawiłem całość do ostudzenia. 2 kwietnia - pomiar Blg – wynik około 20 (znaczy się przytapiając cukromierz wypływał na 19 a wkładając go od góry wskazywał 21 i średnia jaka jest każdy widzi), około 6 g pożywki, 1 opakowanie drożdży aktywnych, 2 krople pektopolu i jak to było w tej piosence: siedzimy czekamy, będzie dobrze ;) .
Następnego dnia, po przeniesieniu balona z kuchni do miejsca docelowego tzn pralni, zainstalowaniu rurki, nastaw bulka jak szalony. Zapaszek wydobywający się z wnętrza jest bardzo apetyczny tylko, że niestety trąci lekko goryczką (Żonka, gdy zainstalowałem całość w balonie powiedziała mi, że chyba jedna limona była gorzkawa…... no coments ). Zastanawiam się czy dołożyć do tego rodzyn ale chyba na chwilę obecną jeszcze nie będę kombinował, a następnym razem ( jeśli oczywiście będziecie zainteresowani) dorzucę pikczersy.

Pozdrawiam



Skocz do: