Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
jak dodawać karmel?
#1
chodzi mi czy dodawać jak jest gorący czy rozcieńczony i chłodny??
Odpowiedz
#2
Zawsze chłodny po rozcieńczeniu w nastawie . Dodając gorący do winka ryzykujesz pęknieciem balona i wymarciem drożdzy! Chyba że lubisz emocje..
Odpowiedz
#3
I uważaj, karmel nie tylko barwi, lecz dodany w nadmiarze lub zrobiony nieumiejętnie (przepalony)jest gorzki, taką goryczą spalenizny.
Odpowiedz
#4
To jeśli potrzebuje dodac 400g cukru na 10l winka to jak zrobie z tego karmel to nie bedzie za dużo?? a i czy lepiej jest dodac po cichej fermentacji czy po całkowitym wyklarowaniu?
Odpowiedz
#5
Na pierwszą część pytania nie potrafię Ci odpowiedzieć precyzyjnie, bo to smak decyduje. Zrób karmel i dodawaj po trochu, jak Ci podpasuje smak. Weź poprawkę, że na ustabilizowanie smaku wino musi mieć trochę czasu, chociaż kilka godzin. Karmel możesz dodać po lub w trakcie cichej fermentacji, nie musisz czekać na zupełne wyklarowanie. Po dodaniu karmelu w winie też wytworzy się osad.
Odpowiedz
#6
okey dzieki za info;) skorzystam z porad



Skocz do: